Honing-Madeleines
En ineens had ik trek in Madeleines. Ik heb ze vaker gemaakt, deze en deze en hartige, maar dat was alweer (te) lang geleden. Dit is een heel eenvoudig recept waar je geen hand- of standmixer voor nodig hebt. Eigenlijk alleen een kom en een spatel om te roeren. En als ik dat kan, kan jij dat ook. Kijk, deeg kneden met de hand, daar begin ik al niet eens aan. Ook al ziet het op kookfilmpjes of kookprogramma’s er zo makkelijk en soepeltjes uit. Ik krijg spontaan kramp in mijn handen en loop te hijgen als een trekpaard. Gaat ‘m niet worden dus. Het moet wel leuk blijven, toch?
Ik zou dit recept zelfs kunnen maken op dagen wanneer de Man nachtdienst heeft. Dan slaapt hij overdag en probeer ik toch stil te zijn. Wat niet altijd lukt want juist doordat je extra stil probeert te zijn klettert de pan per ongeluk extra hard op het gasfornuis bijvoorbeeld. Ik word dan wat lompig! 😉
Maar goed deze madeleines behoorden een toch wat aanwezige honing smaak te hebben. Dat hadden die van mij niet echt maar dat kwam denk ik doordat ik een vrij milde honing gebruikte. Heb je een wat sterkere van smaak in de kast staan, gebruik die.
Ingrediënten voor 24 stuks:
- 4 eieren
- 20 gram licht bruine basterdsuiker
- 150 gram suiker
- snufje zout
- 180 gram bloem + extra om de vorm te bebloemen
- 1 1/3 theelepel bakpoeder
- 180 gram boter + extra om de vorm mee in te vetten
- 20 gram honing
Extra:
- Spuitzak
- madeleine bakvorm
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng in een kom met een spatel de eieren, basterdsuiker en zout.
- Zeef de bloem en bakpoeder erbij en meng door elkaar.
- Smelt in een pannetje de boter samen met de honing.
- Schenk de gesmolten boter al roerend bij het beslag. Zorg dat de boter goed opgenomen is.
- Doe het beslag in een spuitzak en leg een half uur in de koelkast.
- Beboter de bakvorm en bestrooi met bloem. Klop het overbodige bloem eruit.
- Spuit het beslag in de holtes tot iets onder de rand.
- Bak in 10 – 15 minuten mooi goudbruin. Ik had 15 minuten nodig.
- Laat de madeleines een minuutje of 2 afkoelen in de vorm alvorens, met een ferme tik op het aanrecht, de koekjes te lossen.
Hannie De Wilde says
Ik vind het altijd leuk weer iets van je te horen en vind de foto ook mooi gemaakt met een bloemetje erbij.Aangezien ik je man ken vanwege het werk vind ik het nog extra leuk.Ik ben net een weekje in Spanje geweest,maar vind
de Hollandse pot weer lekker hoor!Succes en ik blijf je volgen hoor!groetjes van Hannie
I am Cooking with Love says
Goedemorgen Hannie, dank je wel voor je compliment. Ik kan me voorstellen dat het een extra iets heeft omdat je Frank goed kent. Wat heerlijk dat je in Spanje bent geweest. En nu je weer thuis bent alsnog super weer hebt. Tot maandag dan, daarna is het weer typisch Hollands. 😉
Maar daardoor heb je wel het proeven van deze madeleines gemist. Frank had ze meegenomen een paar dagen geleden. Nou ja, er komt vast wel weer wat anders lekkers met Frank mee. Fijn weekend! Groetjes, Tessa
Laura - Dagelijkse hap says
Dat klinkt helemaal niet moetlijk! Lekker voor op een zondag met een kopje koffie of thee.
I am Cooking with Love says
Nou, precies dat!!