Prei-Kaastaart
Prei, ui en kaas, dat is een match made in heaven. Vooral als de kaas van die heerlijke Franse Gruyère kaas is. Als het maar een beetje pittig kaasje is. Dat geeft pas smaak aan een gerecht als dit. Dit is puur genieten. Of te wel, comfort food.
Deze hartige taart is inderdaad een beetje aan de zware kant, met name door de bechamelsaus. Vandaar dat ik er een frisse salade bij at. Een met weinig toeters en bellen maar met een fris/zure vinaigrette. Dat is een mooie tegenhanger. Eet deze taart als avondeten of als lunch. Ook op kamertemperatuur was hij lekker…aldus de Man. 😉
Ingrediënten:
- 2 grote uien of 4 medium uien, in halve ringen
- 2 stengels prei, in reepjes
- 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
- Olie en/of boter om in te bakken
- Verse tijmblaadjes van 3 takjes
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 2 eetlepels Dijon mosterd
- 100 gram Gruyère, geraspt
- Vel bladerdeeg, koelvers
- (Zwart) Sesamzaad, optioneel
- peper en zout
- 1 ei, losgeklopt
Bechamelsaus:
- 50 gram boter
- 60 gram bloem
- 500 ml volle koude melk
- peper en zout
- nootmuskaat, naar smaak
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Begin met de bechamelsaus. Smelt in een pan de boter en laat uit bruissen. Doe in 1 keer bloem erbij en roer met een garde en op een laag vuur de bloem door de boter.
- Blijf roeren en laat het in een minuut of 3 garen. Zorg ervoor dat het niet bruin wordt.
- Schenk nu, al roerende, beetje bij beetje de koude melk toe. Draai het vuur iets hoger en laat de saus, al roerende tot de gewenste dikte pruttelen.
- Breng goed op smaak en peper en zout en eventueel wat nootmuskaat.
- Draai het vuur uit en zet apart.
- Smelt in een ruime pan een klont boter en/of een scheut olijfolie. Voeg de uien toe en bak ze rustig mooi bruin.
- Voeg vervolgens de prei en bleekselderij toe samen met de tijmblaadjes en wat peper en zout. Bak tot de prei wat geslonken is.
- Doe de eetlepel witte wijnazijn erbij en kook nog een paar minuten door.
- Vervolgens kan de mosterd erbij en de bechamelsaus.
- Meng alles goed en proef of er nog meer zout en/of peper bij moet.
- Haal de pan van het vuur en roer de geraspte kaas er door. Proef nogmaals en als hij naar wens is schep je alles over in een ovenschaal.
- Rol het bladerdeeg uit en bedek er de ovenschaal mee.
- Klop een eitje los met een heel klein scheutje water. Bestrijk het bladerdeeg en bestrooi met sesamzaad. Snijdt met een mesje een kruis in het midden van het deeg om de stoom te laten ontsnappen.
- Zet de schaal in de oven en bak in ongeveer een kwartier à 20 minuten of tot het deeg mooi goudbruin is.
- Serveer er een frisse salade bij.