Madeleines
Madeleines, ze trekken me al heel lang aan. Had ze nog nooit gemaakt, tot gisteren en ze waren zowaar goed gelukt ook. Ik heb de hele tijd met m’n neus praktisch tegen het ruitje van mijn oven aan gezeten. Goed in de gaten houdend of ze wel op zouden bollen. Eerst vormde zich een soort van kuiltje maar dat werd als snel een bolling en uiteindelijk een ‘puntbuikje’. Ze waren gelukt dus, en nog lekker ook. Heerlijk krokant langs de randjes. Zacht van binnen met een vanille smaak en een vleugje citroen. Ik was helemaal happy dat ze zo goed gelukt waren. En nog happier dat ik nog wat beslag over had om de volgende dag nog een paar erbij te maken. Ze stonden eigenlijk al best lang op mijn nog te maken lijstje. Ik weet niet wat het is met deze cakejes. Nou eigenlijk weet ik dat wel. Het is de vorm, die mooie schelpvorm. Maar ook de naam. Als ik aan Madeleines denk denk ik vaak aan een zomerse dag, thee drinken uit je mooiste theeservies met daarbij een heerlijk zoet geurende Madeleine. Krijg er altijd een romantisch beeld bij. Maar dan komt de realiteit, ik heb geen vorm. En die vormen zijn meestal langwerpig en dat past weer niet in mijn oven. Kortom het duurde even voordat ik ze eindelijk zelf kon maken. Totdat ik bij Dille & Kamille mini vormpjes tegen kwam. Eén plaat heeft 6 holtes en 2 van die platen tegen elkaar aan paste wel in mijn oven. Gekocht en opzoek naar recepten. Ik had er al een paar gezien. Bijvoorbeeld bij Bijzonderspaans. Daar zag ik een hartige versie met chorizo en rozemarijn, leek me heerlijk. Of de versie van Kell’s Kitchen met lavendel leek me ook bijzonder. Dus toen ik aan de Man vroeg waar hij zin in had, hartig of zoet, zei hij dat ik eerst maar eens ‘gewone’ moest maken. Vond hij lekkerder. Toen kwam ik bij Martha Stewart uit en zag een filmpje waar ze samen met Dorie Greenspan Madeleines maakte. Van Kelly had ik begrepen dat zij haar ‘Baking Guru’ is dus een recept van haar zat wel goed. Wat heb je nodig voor 12 normale of 24 mini madeleines:- 2/3 cups bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel fijn zeezout
- 1/3 cup suiker
- rasp van 1 citroen
- 2 grote eieren, op kamertemperatuur
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel vanille extract
- 1/2 cup (113 gram) boter, gesmolten en nog warm
- 2 eetlepels volle melk
- Doe in een medium grote kom de bloem, bakpoeder en zout en zet even apart.
- Doe de suiker en citroenrasp in een kom. Meng met je vingertoppen de suiker met de citroenrasp. Voeg de eieren toe en mix ongeveer 2 minuten tot het mengsel lichter wordt en wat indikt. Mix de honing en vanille extract bij het eiermengsel.
- Schep voorzichtig het bloemmengsel in 3x bij het eimengsel. Roer de gesmolten boter in gedeeltes erdoor totdat alles goed opgenomen is. Roer de melk erdoor. Het beslag moet glad en glanzend zijn. Leg een stuk plasticfolie direct op het beslag en zet de kom minimaal 1 uur of maximaal 2 dagen in de koelkast.
- Vet de vorm(en) in met boter en bestuif ze met bloem. Vul de holtes met het beslag en zet de vorm(en) 1 uur weer terug in de koelkast.
- Plaats een bakplaat in de oven en verwarm hem voor tot 200 graden.
- Zet de vorm(en) op de voorverwarmde bakplaat en bak ze tot ze goudbruin zijn met een (dikke) bult. Ongeveer 11 – 13 minuten. Haal de vorm(en) uit de oven en los de madeleines uit de vorm door ermee op het aanrecht te tikken. Laat ze verder afkoelen op een rooster en zet ondertussen het theewater op!
Italiaans koken met Antoinette says
Die zien er heerlijk uit Tessa!
Kelly @ Kell's Kitchen says
Leuk dat je zo enthousiast bent over de madeleines! Dorie rocks! 🙂
I am Cooking with Love says
Ja joh, dat werd ik helemaal toen de eerste lading zo mooi uit de oven kwam!
I am Cooking with Love says
Dank je Antoinette! 🙂