Bagna Cauda – Italiaanse Fondue met Ansjovis
Heb je wel eens van Bagna Cauda gehoord? Ik las er een tijd geleden over en de reden dat het me direct aansprak was de ansjovis die hier toch wel de hoofdrol in speelt. Alles waar ansjovis in gaat daarvan ga ik rechtop zitten. Daarom moest dit een keer gemaakt worden. Je spreekt het uit als: ‘banja kauda’ wat vrij vertaald: ‘warm bad’ betekend.
Het is een Italiaans gerecht uit de Piemonte streek wat met name in de winter gegeten wordt. Nu hou ik me niet zo aan de ‘seizoens-regeltjes’ en kan dit ook prima in de zomer of een ander jaargetijden gegeten worden. Serveer het als voorgerecht of als hoofdgerecht.
Ansjovis
De basis is dus ansjovis, knoflook, olijfolie en boter en in sommige gebieden van de regio voegt men ook nog room toe. Dat had ik ook gedaan. Het zorgt ervoor dat de smaak wat zachter wordt voor als de knoflook wat te pittig blijkt uit te pakken. Je doopt in de fondue met stukjes rauwkost of brood of gestoomde groenten. Ik vind blaadjes witlof erg lekker erbij maar ook stukjes rauwe bleekselderij is lekker fris. Je kan alle kanten op. Maar vergeet vooral het brood niet. Vers stokbrood erin dopen blijft het lekkerst.
Ik gebruikte nu 1 blikje ansjovisfilet maar neem er gerust 2. De reden was dat de Man dit ook mee zou eten en niet zo dol is op vis, laat staan een pittig ansjovisfiletje, en ik bang was dat het te veel zou overheersen. Maar nee, hij heeft gesmuld en vond het ontzettend lekker. Je proefde de ansjovis subtiel maar toch nog goed.
En oh ja doop een beetje diep want, zoals je op de foto goed kan zien of eigenlijk niet goed kan zien, het lekkers zakt direct naar de bodem.
Filippo Berio
Onlangs kreeg ik 3 mooie flessen olijfolie van Filippo Berio om uit te proberen en lekker mee te gaan koken. Voor dit gerecht heb ik de Extra Virgine olijfolie met het groene etiket genomen.
Ingrediënten:
- 170 ml Extra Virgine Olijfolie
- 50 gram boter
- 1 blikje ansjovisfilet, klein gesneden
- 3 à 4 teentjes knoflook, geperst. (meer of minder naar smaak)
- 4 eetlepels room
- rauwkost, brood, gestoomde groenten
Zo maak je het:
- Verwarm in een pannetje de olijfolie met de ansjovisfilet. Doe dit op een rustig vuurtje en gebruik een vork of houten spatel om de ansjovis kleiner te maken.
- Als het eenmaal ‘gesmolten’ is voeg je de boter de geperste knoflook en de room toe.
- Giet over in een klein rechaud met vuurtje eronder zodat het warm blijft en doop met de rauwkost en/of brood.
Demi | DE KOOKFABRIEK says
Altijd leuk,, fondue! Dit is een leuke variatie!
I am Cooking with Love says
Fondue is inderdaad altijd leuk. Gezellig eten.