• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

I am Cooking with Love

Lekker eten maakt mij blij.

  • Home
  • Recepten
    • Voorgerecht
    • Hoofdgerecht
    • Nagerecht
    • Soep
    • Erbij
    • Kipgerecht
    • Recepten
    • Groenten
    • Lunch
    • Brood
    • Drank
    • Foodblogswap
    • Lowcarb
    • Marinade
    • Ontbijt
    • Pizza
    • Salade
    • Saus
    • Slowcooker
    • Snack
    • Vegetarisch
    • Vis
    • Vleesgerecht
    • Zoet
  • Beste Beentje Voor
  • Gezien, Gedaan, Gegeten
  • Bono
  • Over Mij
  • Contact
You are here: Home / Saus / Bagna Cauda – Italiaanse Fondue met Ansjovis

Bagna Cauda – Italiaanse Fondue met Ansjovis

20 juli 2016 by I am Cooking with Love

Bagna Cauda - Italiaanse Fondue met Ansjovis

Bagna Cauda – Italiaanse Fondue met Ansjovis

Heb je wel eens van Bagna Cauda gehoord? Ik las er een tijd geleden over en de reden dat het me direct aansprak was de ansjovis die hier toch wel de hoofdrol in speelt. Alles waar ansjovis in gaat daarvan ga ik rechtop zitten. Daarom moest dit een keer gemaakt worden. Je spreekt het uit als: ‘banja kauda’ wat vrij vertaald: ‘warm bad’ betekend.

Het is een Italiaans gerecht uit de Piemonte streek wat met name in de winter gegeten wordt. Nu hou ik me niet zo aan de ‘seizoens-regeltjes’ en kan dit ook prima in de zomer of een ander jaargetijden gegeten worden. Serveer het als voorgerecht of als hoofdgerecht.

Ansjovis

De basis is dus ansjovis, knoflook, olijfolie en boter en in sommige gebieden van de regio voegt men ook nog room toe. Dat had ik ook gedaan. Het zorgt ervoor dat de smaak wat zachter wordt voor als de knoflook wat te pittig blijkt uit te pakken. Je doopt in de fondue met stukjes rauwkost of brood of gestoomde groenten. Ik vind blaadjes witlof erg lekker erbij maar ook stukjes rauwe bleekselderij is lekker fris. Je kan alle kanten op. Maar vergeet vooral het brood niet. Vers stokbrood erin dopen blijft het lekkerst.

Ik gebruikte nu 1 blikje ansjovisfilet maar neem er gerust 2. De reden was dat de Man dit ook mee zou eten en niet zo dol is op vis, laat staan een pittig ansjovisfiletje, en ik bang was dat het te veel zou overheersen. Maar nee, hij heeft gesmuld en vond het ontzettend lekker. Je proefde de ansjovis subtiel maar toch nog goed.

En oh ja doop een beetje diep want, zoals je op de foto goed kan zien of eigenlijk niet goed kan zien, het lekkers zakt direct naar de bodem.

Filippo Berio

Bagna Cauda - Italiaanse Fondue met Ansjovis

Onlangs kreeg ik 3 mooie flessen olijfolie van Filippo Berio om uit te proberen en lekker mee te gaan koken. Voor dit gerecht heb ik de Extra Virgine olijfolie  met het groene etiket genomen.

Ingrediënten:

  • 170 ml Extra Virgine Olijfolie
  • 50 gram boter
  • 1 blikje ansjovisfilet, klein gesneden
  • 3 à 4 teentjes knoflook, geperst. (meer of minder naar smaak)
  • 4 eetlepels room
  • rauwkost, brood, gestoomde groenten

Zo maak je het:

  1. Verwarm in een pannetje de olijfolie met de ansjovisfilet. Doe dit op een rustig vuurtje en gebruik een vork of houten spatel om de ansjovis kleiner te maken.
  2. Als het eenmaal ‘gesmolten’ is voeg je de boter de geperste knoflook en de room toe.
  3. Giet over in een klein rechaud met vuurtje eronder zodat het warm blijft en doop met de rauwkost en/of brood.

Filed Under: Groenten, Hoofdgerecht, Saus, Vis Tagged With: ansjovis, Boter, dopen met stokbrood, italiaans, knoflook, olijfolie, Piedmonde, Rauwkost, stokbrood

Previous Post: « Rocky Road
Next Post: Ramen met Champignons »

Reader Interactions

Comments

  1. Demi | DE KOOKFABRIEK says

    27 juli 2016 at 14:00

    Altijd leuk,, fondue! Dit is een leuke variatie!

  2. I am Cooking with Love says

    27 juli 2016 at 14:33

    Fondue is inderdaad altijd leuk. Gezellig eten.

Primary Sidebar

Welkom

Welkom bij I am Cooking with Love. Ik ben Tessa en hier deel ik mijn lekkerste recepten, verhalen over Bono, mijn kat en culinaire uitjes. Wil je niks missen? Abonneer je dan via een van onderstaande opties. Lees meer…

Zoek het op!

Dit is ook lekker.

Tessa

Leuke gadgets gekocht bij Oldenhof.

Leuke gadgets gekocht bij Oldenhof.

Rookkaas Crackers Maken

Foodblogswap - Wrap met Gegrilde Groenten en Houmous

Foodblogswap – Wrap met Gegrilde Groenten en Houmous

Stilleven, Adriaen van Utrecht, 1644 Rijksmuseum

Geef je op: Foodbloggersweekend in Mei 2013

Truffelkaas Tosti met Kruidenboter

Truffelkaas Tosti met Kruidenboter

Instagram

Tessa

Aubergines Boerenstijl

Aubergines Boerenstijl

Kunst van Gemma Vermeulen

Brons

Footer

Welkom

Welkom bij I am Cooking with Love. Leuk dat je me gevonden hebt. Hopelijk zie je veel lekkers en kan ik je inspireren om de keuken in te duiken. Groetjes, Tessa Lees meer…

Recensie: Cheesecake + Recept After Eight Cheesecake
Opname voor amputatie
Ik heb een datum!
Zal ik het doen of niet doen?
Blauwe Kaasdip

My Taste

mytaste.nl
myTaste.be
Follow
my foodgawker gallery

Copyright I am Cooking with Love © 2025