Ramen met Champignons
De Food Blog Challenge is er weer en deze keer besloten de dames PJ en Vanessa om Ramen te maken. Ramen is een Japanse noodle soep. Hoewel velen zeggen dat het oorspronkelijk uit China komt. Maar de Japaners hebben er hun specialiteit van gemaakt. Er zijn echt een heleboel versies en de mijne is verre van authentiek maar wel erg smaakvol. De meeste bouillons zijn op basis van vlees of kip wat gecombineerd wordt met diverse ingrediënten zoals Kombu, zeewier, in de mijne of gedroogde vissoorten zoals bonito vlokken wat tonijn is. En op smaak gebracht met bijvoorbeeld miso of soja saus. En ramen zijn de noodles waar je ook weer variaties in hebt wat betreft vorm en lengtes.
In Japan eten ze deze soep altijd buitenshuis. Er zijn zelfs restaurants in Japan die alleen maar ramen verkopen. En bij de populaire tentjes staan vaak buiten rijen mensen te wachten. Echt comfort food ten top.
Het leuke aan zo’n soep is dat je hem kan maken zoals jij dat wilt. Deze keer wilde ik een vegetarische versie maar google maar eens en zie hoeveel verschillende versies er zijn. Is ook vaak streek gebonden. En mocht je nou Netflix hebben kijk dan naar de eerste ± 13 afleveringen van seizoen 1 van Mind of a Chef. Toen ik die serie keek wilde ik accuut naar Japan. Wat een heerlijkheden. Alles over Ramen in de serie.
Benieuwd naar de versies van Nombelina en Vanessa? Neem dan snel een kijkje bij hun. Kan niet anders dan overheerlijk zijn.
Ingrediënten voor 1 persoon:
Voor de Dashi:
Voor de soep:
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1/4 theelepel gemberpoeder, 1 cm verse gember fijngesneden
- 1 lenteui, witte gedeelte. Groene bewaren ter garnering
- 2 theelepels sesamolie
- 2 theelepels Chili Bean paste/Chilibonensaus. Deze bijvoorbeeld.
- 2 theelepels (donkere) Miso. Ik gebruikte deze.
- 1 eetlepel Sake
- 2 theelepels sojasaus
- 250 ml kokosmelk
- 120 ml van de Dashi
- zout en witte peper
Voor de Ramen:
- 1 portie ramen noodles. Bijv. deze. Een zo’n bundeltjes is voor 1 persoon.
- 1 zacht gekookt ei
- Taugé
- Gebakken champignons
- Groene gedeelte van de lente ui
Zo maak je het:
- Schenk in een schaaltje het water en leg daarin de kombu en gedroogde shitake. Laat dit minimaal een half uur staan maar geen uren want dan wordt de kombu slijmerig.
- Giet het vocht met de kombu en shitake in een pannetje en breng aan de kook. Haal vlak voordat het water echt gaat koken de kombu en shitake eruit. Zet het vuur daarna uit.
- In een andere pannetje verhit je de sesamolie en bak daarin de knoflook en gemberpoeder of verse gember en het witte gedeelte van de lente ui.
- Voeg de chilipasta en miso toe onder constant roeren om aanbranden te voorkomen.
- Voeg de Sake toe en schraap eventuele aangekoekte stukjes los van de bodem.
- Daarna kan de sojasaus en kokosmelk toegevoegd worden. Blijf roeren zodat de chilipasta en miso goed oplossen.
- Als laatste voeg je de 120 ml dashi toe. Als het iets meer is is dat ook niet erg.
- Breng op smaak met zout en witte peper.
- Kook ondertussen de Ramen gaar en bak ongeveer een half bakje champignons bruin en gaar.
- Schep de noodles in een ruime kom. Giet daar de soep overheen en garneer met taugé, gebakken champignons en het groene gedeelte van de lente ui.
- Om zo’n zacht ei te maken breng je een pannetje met water aan de kook. Leg daar een uit de koelkast gekomen ei in en kook voor 7 minuten. Laat goed schrikken onder koud water.
ps: mocht je geen kombu kunnen vinden dan kan je ook deze zakjes gedroogde poeder gebruiken.
psps: giet over de taugé kokend water voordat je het toevoegt aan de soep. Dat doodt eventuele bacteriën.
Bron: recept aangepast van Just One Cookbook
Demi | DE KOOKFABRIEK says
Leuk recept! Lijkt me heerlijk!
I am Cooking with Love says
Lekker slurpen hoor. Maar de miso en soja icm de kokosmelk maakt een heerlijke bouillon.