Shakshuka met Feta voor 1 Persoon
Een aantal jaar geleden kon je geen kooktijdschrift, internetpagina, of foodblog openen of je zag dit gerecht voorbij komen. Werkelijk iedereen maakte shakshuka (sjaksjoeka). Het begon, zover ik weet met Yotam Ottolenghi. Hij had als eerste dit gerecht gemaakt waarna iedereen het ook ging maken.
Midden-Oosten
Niet dat het zo’n nieuw gerecht is hoor? Nee, het ontstond in de jaren ’50 geïntroduceerd door Tunesische Joden. Het is een gerecht dat uit het Midden-Oosten komt. In landen als Tunesië, Libië, Algerije, Marokko, Egypte en Israel wordt dit gerecht regelmatig gemaakt en gegeten. Natuurlijk de een net even anders dan de ander. Je kan makkelijk variëren met dit gerecht en dat maakt het zo toegankelijk om te maken.
Veel recepten gebruiken geen feta maar omdat ik daar nou eenmaal dol op ben moest dat er natuurlijk bij. Verder kan je het zo pittig maken als je zelf wilt. Of helemaal niet pittig. Eet het als ontbijt, lunch of avondeten, het kan allemaal.
Het recept hieronder is voor 1 persoon maar verdubbel het als je het voor meer mensen wilt maken. Het let allemaal niet zo nauw maar lekker is het wel.
Ingrediënten:
- 1 klein uitje in halve ringen
- 2 teentjes knoflook
- halve paprika, in blokjes
- 200 ml tomatensaus
- ± 5 cherrytomaatjes gehalveerd
- halve theelepel gemalen komijn
- pul biber, naar smaak (Turkse pepervlokken)
- 1 ei
- feta, verkruimeld
- platte peterselie, fijngehakt
Zo maak je het:
- Verwarm een klontje boter of olie in een klein pannetje en fruit daarin de ui. Voeg daarna de paprika toe en laat een paar minuten bakken.
- Knijp de knoflook erboven uit en voeg de komijn toe. Laat een halve minuut pruttelen en schenk dan de tomatensaus erbij.
- Breng op smaak met een beetje zout, niet te veel want de feta is al zout, en de pul biber.
- Laat het een klein kwartiertje zachtjes pruttelen.
- Maak een kuiltje in het midden van de pan en breek daar voorzichtig het ei in. Zorg dat de dooier heel blijft. Bestrooi het eitje met een klein beetje zout.
- Doe de deksel op de pan en laat het eiwit stollen.
- Haal de pan van het vuur en verkruimel de feta erover en garneer met peterselie.
TessaC says
Ik heb het ook nog steeds niet gemaakt! Zo te zien is het heerlijk en gemakkelijk te maken! Ik kan alles hier ook wel krijgen dus ehh.. ja wat let me eigenlijk he? Hij staat genoteerd 😉
I am Cooking with Love says
Ja wat let je inderdaad! haha. Nou, ik had ook eerst de geest moeten krijgen hoor. Ineens had ik zoiets van: NU, ga ik het maken.