Boeuf Bourguignon uit de Slowcooker
Van de zomer, op één van de heetste dagen van het jaar, stond ik een pan goulash te maken. Ja, daar had ik gewoon trek in dus ging ik dat maken. Ik hou me niet zo aan ‘jaargetijden-gerechten’. Als ik in de winter trek heb in een salade voor avondeten dan maak ik dat. En dus ook winterse goulash in de zomer. Het smaakt me altijd wel.
ZTRDG
Nu had ik voor die goulash runderlappen van slagerij G. Ter Weele gebruikt. Dat vlees kan je met 1 klik bestellen op de ZTRDG-site. Ideaal en je krijgt fantastisch vlees binnen no-time in huis. Nu denk je misschien dat ik wat overdrijf met m’n ‘fantastisch’ maar echt, dat vlees was botermals. Zoveel lekkerder dan het vlees uit de supermarkt. Daar kan je op zich ook nog wel eens goed vlees aantreffen maar net zo makkelijk ook een wat taaier stuk. Een oude koe denk ik altijd dan. 😉
Dus voor deze Boeuf Bourguignon hoefde ik niet lang na te denken waar ik mijn vlees vandaan zou halen. En ook nu weer was het vlees zo zacht geworden. Dat eet echt zoveel lekkerder. Ik denk dat als je eenmaal het verschil hebt geproefd je niet meer anders wilt.
Voor dit gerecht ben je misschien in het begin even bezig met snijden en aanbraden etc maar wanneer het allemaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar. En je huis gaat verrukkelijk ruiken.
Ingrediënten:
- 750 gram runderlappen, in blokjes
- 500 gram sjalotten, in halve ringen
- 1 winterpeen, in plakjes
- 200 gram spekblokjes
- 3 teentjes knoflook, fijn gehakt
- 2 theelepels tijm
- 2 blaadjes laurier
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 250 ml rode wijn
- 250 ml water
- 1 runderbouillonblokje
- 2 eetlepels bloem
- 250 gram champignons, in plakjes
- platte peterselie
Zo maak je het:
- Bak in een pan de spekjes aan. Schep daarna uit de pan en in de slowcooker.
- In het achter gebleven vet, of voeg zo nodig meer boter of olie toe, bak je in gedeeltes het vlees aan. Het hoeft niet gaar te worden alleen een bruin kleurtje krijgen. Schep het vlees daarna in de slowcooker. Bestrooi tijdens het bakken met zout en peper.
- Bak de sjalotjes en knoflook even aan en voeg ook toe aan de slowcooker.
- Lepel de tomatenpuree in wederom dezelfde pan en bak heel zachtjes al roerend voor een paar minuutjes aan om te ontzuren. Schep de tomatenpuree ook in de slowcooker.
- Voeg de wortel, rode wijn, water, bouillonblokje, bloem, tijm en laurier toe en schep alles om.
- Deksel op de pan en zet ‘m voor 4 à 5 uur op High of 7 uur op Low. Check tegen het eind regelmatig zelf even de gaarheid van het vlees. Sommige slowcookers gaan harder dan andere.
- Als het vlees bijna klaar is bak je in een pan de champignons bruin en voeg die alsnog toe aan het vlees.
- Haal op het eind de laurierblaadjes eruit en bestrooi met fijn gehakte peterselie.
- Eet dit met een gekookt aardappeltje of aardappelpuree. Of een goed stuk (stok)brood of pasta. En lekkere groenten.
Nell Nijssen says
Veeeeel sjalotjes om te pellen en te snijden. Maar wel een heerlijk recept! En weet je: ik heb sinds vorige week ook een slowkoekert, dus ben ik nu recepten aan het verzamelen. (Jaloers op je mooie foto trouwens).
I am Cooking with Love says
Ja veel sjalotjes hè maar ja, ik vind dat heerlijk en ze slinken behoorlijk. Fijn dat je het lekker vond. Te gek dat je een slowcooker hebt. Je zult er heel blij mee zijn. Dat ben ik in ieder geval nog steeds en ik heb ‘m al een aantal jaren.
Hier op mijn blog kan je een aantal recepten vinden voor de slowcooker en anders is er altijd nog Pinterest. 😉
Dank je wel voor je compliment over de foto. Is altijd een uitdaging zo’n ‘bruine hap’! haha
Gia says
Het was heerlijk! Naar mijn smaak heb ik een extra winterpeen en meer champignon erbij gedaan, volgende keer gooi ik ook wat aardappeltjes en meer groente bij in de slowcooker. Maar goed recept!
I am Cooking with Love says
Hallo Gia, sorry voor mijn late reactie. Je reactie was op de een of andere manier in mijn spamfolder terecht gekomen. Maar wat fijn dat het gesmaakt heeft en ja gooi er meer groenten in de volgende keer. Dat is zo mooi hiervan, je kan het naar wens maken. Groetjes, Tessa