Buikspek met Midden-Oosterse Specerijen
Dit is dus het buikspek waar ik het in de recensie over had. Ik had jaaaaren geleden al eens een poging gewaagd om buikspek te maken maar dat was ernstig mislukt. Toen had ik nog een combimagnetron die alleen maar van bovenaf verhitte. Het eindresultaat zag er eerlijk gezegd schitterend uit maar van binnen was hij totaal niet gaar. Nu ik een ‘echte’ oven heb wilde ik het nog wel een keertje proberen dus toen ik dit recept in het boek zag staan moest dat ‘m worden.
In de ingrediëntenlijst stonden 2 dingen die ik niet had. Namelijk het kaneelschors en de zwarte kardemompeulen. Voor het kaneel heb ik een klein beetje kaneelpoeder gebruikt en wat betreft de kardemompeulen heb ik extra groene gebruikt. Het grove zeezout heb ik in mijn vijzel wat fijngemalen. Na het bakken veeg je het ergste zout er gewoon af. Eventueel met je hand of een stuk keukenrol.
Ook staat er in het recept dat je de laatste 30 minuten de temperatuur hoger moet zetten voor het krokante laagje en kleuren. Nou, dat was bij mij niet nodig. Het vel was krokant en donker genoeg. Dus kijk maar of het nodig is. Elke oven is tenslotte anders.
Geniet van dit heerlijke stuk vlees!
Ingrediënten:
- 1,5 kg buikspek
- 4-5 eetlepels knoflookolie
- 2 theelepels korianderpoeder
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder, mild
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 5 groene kardemompeulen, gekneusd
- 3 zwarte kardemompeulen, gekneusd
- 1 stukje kaneelschors (geen kaneelstokjes, oa in Toko)
- 175 ml troebele appelsap
- sap van 2 sinaasappels
- 3 volle theelepels zeezoutvlokken, gemalen
- 175 ml water
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Snijd het vet boven op het buikspek om de 1 cm in. Wrijf het buikspek volledig in met knoflookolie.
- Meng het korianderpoeder met het knoflookpoeder, gemberpoeder, paprikapoeder, komijnpoeder en de kurkumapoeder in een klein schaaltje en wrijf het vlees hiermee rondom in.
- Leg het vlees in een braadslede. Doe de groene en zwarte kardemompeulen, de kaneelschors, het appelsap, het sinaasappelsap en de helft van de gemalen zeezoutvlokken erbij. Schenk er 175 ml water bij tot de rand waar het vet begint ( sommige stukken buikspek zijn hoger dan andere, dus misschien heb je niet al het vocht nodig).
- Strooi de rest van het zout over het buikspek en wrijf het erin.
- Zet de braadslede in de oven en rooster 5,5 uur zonder tussentijds het buikspek te bedruipen. Niet doen hoor want anders wordt het vel niet krokant en crispy en dat is wat je wilt. Vul het water zo nodig aan. Iets wat ik regelmatig wel deed.
- Verhoog de oventemperatuur naar 240 graden en rooster nog 30 minuten, tot het buikspek donkerbruin en krokant is.
- Haal uit de oven, dek losjes af met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten voordat je het in plakken snijdt.
Laurens says
Kaneelschors = foelie
I am Cooking with Love says
Nee toch? http://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/kaneelschors/