Ik hou van rabarber. Niet alleen van de smaak maar ook van de kleur. Binnenkant licht groenig en diep roze-rood aan de buitenkant. Ik krijg er altijd een heel ‘gezond’ gevoel bij. Van de week zag ik het liggen in de supermarkt en kreeg trek in lekker warme compote met een bolletje vanille ijs.
En eigenlijk is het zo gemaakt en ook zo simpel om te maken. Je wast de stengels, snijdt ze in stukjes. Doet alles in een pannetje met een lepel of 2 water en een berg suiker. Zacht vuurtje eronder, roeren totdat het vocht los laat. Na zo’n minuutje of 20 is het helemaal zacht.
Je kan natuurlijk behalve suiker ook honing gebruiken en evt wat vanille suiker of het merg van een vanillestokje. Heb ik allemaal niet gedaan en ook wat betreft de hoeveelheid suiker hield ik het bescheiden. Ik hou wel van een zuurtje. Plus de zoetigheid van het ijs zou er later ook nog bij komen.
Het was heerlijk.
Nu ik met rabarber in m’n achterhoofd door de site van Es aan het struinen was zag ik dat ook zij een receptje met rabarber had. En wel in ijsvorm. Dat leek me ook heerlijk en na het recept door gelezen te hebben ook niet moeilijk.
Dus hup weer naar de supermarkt nieuwe voorraad rabarber halen en aan de slag.
Wat moet je halen en wat moet je ermee doen? Hier het exacte recept van Esmée.
- 800 gram rabarber, schoongemaakt en in stukjes
- 350 gram suiker
- 50 gram honing
- 6 eidooiers, losgeklopt
- 225 ml melk
- 400 ml slagroom
PAVLOVA
Maar toen had ik ineens 6 eiwitten over. De eidooiers waren voor het ijs. Wat te doen?? Pavlova. Nog nooit gemaakt maar erg lekker en altijd al eens willen proberen te maken. Dus mixen, weer een berg suiker erin. Ja, we gaan deze dagen stuiterend door het leven. En hup in de oven.
Nu moet ik wat vertellen over mijn oven. Het is een combi-magnetron en al een jaar of tig oud. En ja dat kan ik merken. Volgens mij is hij langzaam aan het overlijden. Hij doet het nog wel maar ik kan er niet op rekenen. Een tijd geleden een quiche gemaakt. Was nog drijfnat van binnen. Zo jammer. Ik wil dus heeeel graag een andere, normale oven. Even sparen. 😉
Dus met fingers crossed ging de pavlova in de oven. Na 5 kwartier eruit. Zag er goed uit, rook lekker. Proberen het bakpapiertje eraf te halen en op een schaal te leggen. Nu bleek hij toch nog wel erg zacht in het midden. Niet zo gooey als hij zou moeten zijn maar nattig. Toen heb ik ‘m maar omgedraaid, voorzichtig, en weer even terug in de oven. Een beetje improviseren dan hoor.
Na een tijdje er weer uit gehaald en het voelde al een stuk beter. ’s Avonds een punt afgesneden en hij had nog steeds wat nattige plekjes maar ach dat mocht de pret niet drukken. M’n glazuur zit er nog net op!!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.