Gegratineerde Mosselen
ZTRDG heeft iets nieuws, de SmaakCollectie. Elke maand wordt er een box samen gesteld met originele en lekkere producten met een bepaald thema. In de box zit ook achtergrond informatie over de producten en een paar recepten wat je met al die heerlijkheden kan maken.
In de box zitten 6 – 8 producten. Je kan je daar op abonneren. Een abonnement duurt 3, 6 of 12 maanden en is maandelijks door middel van 1 klik op te zeggen. Heel makkelijk allemaal zoals je gewend bent bij ZTRDG. Kijk hier voor nog meer informatie over de box.
Mosselen
Wat nog meer lekker is van ZTRDG zijn de super verse mosselen. Deze keer heb ik ze eens niet gekookt en zo opgegeten maar gegratineerd met veel knoflookboter. Ik gebruikte 1 kg en dat is genoeg voor 2 personen als lunch maar je zou ze ook bij de borrel kunnen serveren. Geef er vers stokbrood bij om de gesmolten knoflookboter uit de pan te vegen want het is zonde om dat te laten liggen.
Het is een recept van Delia Smith en wat ik zo lekker vond is dat ze het kookvocht van de mosselen eerst inkookt en vervolgens met de boter mengt. Ingekookt mosselvocht, ik lepel de pan zo leeg als het kan. Met zo weinig poespas zo’n smaakvolle saus krijgen is verrukkelijk.
Ingrediënten:
- 1 kg mosselen
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 175 gram boter, kamertemperatuur
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 shalot of klein uitje, fijngesneden
- 175 ml droge witte wijn
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels peterselie, fijngesneden
- peper en zout
Zo maak je het:
- Maak de mosselen schoon en verwijder de mosselen die kapot zijn of waarvan de schelp, na een flinke tik op het aanrecht, niet meer dicht gaan. Deze mosselen zijn dood en moet je niet eten. Laat ze uitlekken in een vergiet.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Verhit de olie in een ruime pan waar de mosselen makkelijk in passen. Ik gebruikte een hapjespan zodat het inkoken van het vocht later wat sneller gaat. Dit doordat je een groter oppervlakte hebt om het vocht te laten verdampen.
- Fruit de sjalot/ui tot het glazig ziet en voeg vervolgens de wijn toe.
- Zodra de wijn kookt doe je de mosselen in de pan en leg je een passende deksel op de pan.
- Zet het vuur wat lager en laat het, onder af en toe schudden, in een minuut of 5 gaar en klaar koken. Als de mosselen allemaal open staan zijn ze klaar.
- Schep de mosselen uit de pan met een schuimspaan en hou apart.
- Zeef het mosselvocht door een fijne zeef en schenk terug in de pan.
- Zet het vuur hoog en laat het vocht inkoken totdat je ongeveer 2 eetlepels aan vocht overhoudt. Dit duurt even maar heb geduld, het is het waard.
- Verwijder van de mosselen 1 schelp en leg de schelp met de mossel erin op een bakplaat of ruime ovenschaal.
- Meng in een kommetje de zachte boter met de knoflook, peterselie, citroensap en de wat afgekoelde mosselvocht. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Proef even want het kookvocht is al vrij zout van zichzelf.
- Lepel op elke mosselhelft een dotje boter en plaats de bakplaat bovenin de oven om te gratineren.
- Bak de mosselen voor 5 – 8 minuten.
- Serveer direct met vers stokbrood en een goed glas wijn.
ps: Ik gebruikte alle boter. 😀