Vietnamese Loempiaatjes met Kip en Shiitake
Het werd weer eens tijd voor Vietnamese loempiaatjes vond ik. Een tijd geleden al eens een vegetarische versie gemaakt maar nu wilde ik iets met vlees. Garnalen of gehakt of kip, maakte me niet zoveel uit eigenlijk. Maar toch was het lastig een lekker recept te vinden waarvan ik dacht: ja dat lijkt me wel wat. Het duurde daarom ook even maar uiteindelijk vond ik dit recept voor Vietnamese loempiaatjes met kip en shiitake. In het recept stond dat je een dubbele laag loempiavellen moest nemen ivm eventueel scheuren. Heb ik gedaan maar na het bakken vond ik dat toch niet zo geslaagd. Het omhulsel was mij te taaiig en niet heerlijk bros, krokant. Dus, volgende keer neem ik maar 1 vel. Maar dan wel heel voorzichtig de vulling erin draaien. Gelukkig zijn de vellen vrij groot dus kan je een eventueel scheurtje makkelijk verhullen.Ingrediënten:
- 1 eetlepel olie / plus extra om in te frituren
- 200 gram kipfilet, in heel kleine blokjes gesneden
- 4 gedroogde shiitake (20 minuten in warm water laten weken, uit laten lekken en fijnsnijden)
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel five-spice kruiden (bij Toko en supermarkt te krijgen)
- 1 theelepel gember, fijn geraspt
- 75 gram taugé
- 2 lenteuitjes, in de lengte fijn gesneden
- 1 kleine wortel, in de lengte fijn gesneden
- 1 eetlepel oestersaus
- 1/2 eetlepel sojasaus
- 10 loempiavellen, ontdooid (te krijgen bij de Toko en supermarkt in het vriesvak)
- peper en zout
- 1 eidooier, losgeklopt
Zo maakte ik het:
- Doe de gesneden kip in een kom en voeg de sojasaus en five-spice kruiden toe. Laat dit een klein half uurtje marineren.
- Kook wat water en schenk het over de shiitake in een kommetje en laat ook die een klein half uurtje weken.
- Verhit een eetlepel olie in een wok of pan en bak de kip aan.
- Doe de uitgeknepen en fijn gesneden shiitake toe aan de kip en bak mee.
- Draai het vuur uit en laat het afkoelen.
- Meng in een grote kom de taugé, lenteuitjes en wortel met elkaar en voeg de afgekoelde kip toe.
- Breng op smaak met de oestersaus, sojasaus en peper en zout.
- Leg 1 of 2 loempiavellen (op elkaar) op het aanrecht met de punt naar je toe.
- Lepel 2 eetlepels vulling net iets onder het midden. Vouw de onderste punt strak over het vlees en rol 1 of 2 slagen op.
- Vouw de linkerpunt naar het midden en vervolgens de rechterpunt naar het midden. En rol nu helemaal op tot je nog een klein puntje hebt.
- Dat puntje smeer je in met eigeel en rol je verder op.
- Bewaar de opgerolde loempiaatjes onder een theedoek en doe dat ook met de ontdooide vellen. Dit om te voorkomen dat ze uitdrogen en gaan scheuren.
- Als al het vlees ingerold is kan je de loempiaatjes invriezen en later afbakken of je doet dat direct.
- Verhit dan een pan olie tot 180 graden en bak ze in een paar minuten goudbruin.
- Eet ze met wat sweet chilisaus of ketjap met is ook erg lekker.
Notes
Mocht je geen shiitake kunnen vinden dan kan je ook kastanje champignons nemen. Shiitake zijn gedroogd verkrijgbaar bij een Toko.
Bakwonder says
Hmmmm Pauline poste gisteren ook al loempiaatjes……deze zien er ook lekker uit. Heb he, even opgeslagen 🙂
I am Cooking with Love says
Ja, die zag ik ook voorbij komen. Maar die had ze in de oven afgebakken hè?! Kan natuurlijk ook.
Carla says
nog niet gemaakt, maar de uitleg van het vouwen van loempia vel vind ik heel handig. Dank!
I am Cooking with Love says
Als je op de link in de tekst van de ‘Vegetarische versie’ klikt zie je stap voor stap foto’s van het vouwen. 🙂
Alexandra In't Hout says
Het lijkt me heerlijk Tessa en ik ga het zeker eens maken!!
I am Cooking with Love says
Leuk Alexandra. Benieuwd wat je van ze zal vinden.