Vegetarische Vietnamese Loempiaatjes
Ik ken weinig mensen die zo’n Vietnemees loempiaatje kunnen weerstaan. Een lekkere hap slik weg snack met veel sweet chili saus. Op elke markt staat er wel een kraam. Zelf maken kan ook en is makkelijker dan je denkt. Je kan eindeloos variëren met de vulling. Dit was voor mij de eerste keer dat ik ze maakte en ik ging voor een vegetarische vulling. Maar omdat ze zo goed gelukt waren en zo lekker smaakten ben ik nu al aan het broeden wat voor vulling ik de volgende keer ga maken. Iets met garnalen of kip of allebei. Pepertje erdoor. Het kan allemaal.
Zo’n loempiaatje vouwen is misschien wel een klusje maar het heeft ook iets therapeutisch. Je zorgt dat alle groenten in schaaltjes klaar staan, je vellen onder een vochtige handdoek en gaan. Ik kreeg er 27 gemaakt, toen was m’n groenten op maar had nog wel vellen over. Die gingen terug de vriezer in. Dus de volgende hoeveelheden zijn bij benadering.
Wat heb ik gebruikt:
- 1 pak loempiavellen
- 1 pakje (100 gram) glasnoodles of Miehoen
- 3 à 4 worteltjes geraspt
- 1 puntpaprika fijn gesneden
- 2 preien het wit en lichtgroen gedeelte fijn gesneden
- 100 gram taugé
- (kippen)bouillonpoeder
Laat de bevroren loempiavellen ontdooien.
Zet een pan met water met zout op en breng aan de kook. Was en snijd de paprika en preien in smalle reepjes. Snij de groenten in een lengte zo lang als een loempiaatje ongeveer is. Zodra het water kookt voeg je de reepjes prei toe en laat het 1 minuutje koken. Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat goed uitlekken in een vergiet of zeef. Voeg de noodles toe aan het water en laat het ongeveer 2 minuten wellen, niet koken. Giet ze af en spoel de noodles goed af onder de koude kraan om het kookproces te stoppen. Laat ook deze goed uitlekken. Rasp de worteltjes.
Zet een schaaltje met bouillonpoeder klaar en een kommetje met water. Pak vervolgens 1 vel van de stapel en leg een vochtige theedoek over de resterende vellen om uitdrogen te voorkomen.
Leg het vel voor je met een punt naar je toe.
Leg er wat glasnoodles op.
Vervolgens wat prei.
Daarna wat taugé.
Wat geraspte wortel.
Paar reepjes paprika.
En wat bouillonpoeder.
Dan ga je ze vouwen. De punt vouw je over de groenten en schuif deze een beetje terug zodat het wat compacter wordt.
Rol een slag om.
Vouw een punt naar het midden.
Vouw de ander punt ook naar het midden.
En rol zo bijna helemaal op. Laat het puntje open. Maak je vingers nat met wat water en bestrijk het puntje van de loempiavel.
Rol verder op en je loempiaatje is klaar.
Na een tijdje heb je een aardig voorraadje.
Het beste is om ze nu in te vriezen. Ik heb begrepen dat ze dan beter afbakken. Leg ze individueel, bijv. op een bakplaat, in de vriezer. Als ze eenmaal bevroren zijn kan je ze allemaal in een bak of zak doen.
Frituur de bevroren loempiaatjes ongeveer 5 minuten of totdat ze mooi goudgeel zijn in hete olie van 180 graden. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Ik bakte ze per 3 stuks. Dit om te voorkomen dat de olie in een keer te koud werd.
Eet ze wanneer ze nog warm zijn. Lekker met sweet chilisaus of hoisinsaus of wat voor saus je ook lekker vindt!!
christien says
Ik moet eerst nog even langs de toko, maar dan ga ik ook eens aan de vietnamese loempia’s! Ze zien er lekker uit!
I am Cooking with Love says
Dank je. Het was leuk ze te maken en nog leuker te beseffen dat ze ‘net echt’ smaakten!! Haha. Dit ga ik vaker doen.
I am Cooking with Love says
Komt daar dan ook een blogje van?? Zou leuk zijn. Benieuwd hoe jij ze gaat vullen!!
Nell nijssen says
Dat ziet er niet alleen heel smakelijk uit, maar voor ook erg leerzaam door je stap voor stapfoto’s. Leuk joh!
I am Cooking with Love says
Dank je Nell. Ik vond het enig om te maken…en lekker! 😉 Ik ga ze zeker vaker maken, maar dan met andere vullingen!
mitzi says
hoi,
zelf maak ik een papje van wat bloem en water waarmee ik de zijde van het laatste hoekje bestrijk, de loempia dichtplak. Het beste kun je de loempia eerst met het dichtgeplakte hoekje onderaan bakken zodat je de minste kans hebt dat het openspringt
I am Cooking with Love says
Hi, wat een goede tips. Dank je wel.