• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

I am Cooking with Love

Lekker eten maakt mij blij.

  • Home
  • Recepten
    • Voorgerecht
    • Hoofdgerecht
    • Nagerecht
    • Soep
    • Erbij
    • Kipgerecht
    • Recepten
    • Groenten
    • Lunch
    • Brood
    • Drank
    • Foodblogswap
    • Lowcarb
    • Marinade
    • Ontbijt
    • Pizza
    • Salade
    • Saus
    • Slowcooker
    • Snack
    • Vegetarisch
    • Vis
    • Vleesgerecht
    • Zoet
  • Beste Beentje Voor
  • Gezien, Gedaan, Gegeten
  • Bono
  • Over Mij
  • Contact
You are here: Home / Snack / Hartig Taartje met Dadels

Hartig Taartje met Dadels

22 december 2014 by I am Cooking with Love

Hartig Taartje met Dadels

Hartig Taartje met Dadels

Toen ik  nog jong was en we kregen vrienden of familie op de borrel, maakte mijn moeder vaak gevulde dadels. Met Mon Chou denk ik want dat was toen in. Ik heb er toen wel eens één geprobeerd en eerlijk gezegd vond ik er niet zo veel aan. Heb sindsdien ook geen dadel meer gegeten. Ja, typisch is dat hè?
 
Blijkbaar hadden de mensen van Yogi & Yousef door dat er op mijn blog geen enkel recept stond met dadels en vroegen of ik ze wilde uitproberen. Ik dacht, waarom ook niet. Smaken veranderen en ontwikkelen zich in de loop der jaren. Wellicht vind ik ze nu wel lekker. Ja, je weet het niet. 
 
Nou, heel eerlijk gezegd ben ik nog steeds niet echt fan ervan. Het is de structuur van de dadel wat me een beetje tegenstaat. Voelt niet lekker in mijn mond. Dus zo puur, uit het vuistje, zou ik ze niet zo snel eten maar in een gerecht verwerkt zijn ze super. 
 
Ik maakte dit hartige en toch wat zoetige taartje. Heerlijk voor op een feestje of straks met Kerst. ’s Avonds had ik het taartje meegenomen naar de verjaardag van mijn vriendin en daar was het een groot succes. Hij was binnen no-time op. 
 

Ingrediënten:

 Gruyere bodem:

  • 100 gram bloem
  • 85 gram roomboter, in blokjes
  • 25 gram geraspte Gruyere kaas
  • 5 theelepels koud water

Vulling:

  • 1 licht zure appel, bijv Elstar. In partjes, zo dun mogelijk gesneden
  • 200 gram brie, in dunne plakken
  • 25 gram amandel(schaafsel)
  • 45 gram pijnboompitten
  • 6 dadels, ontpit
  • 15 gram roomboter
  • 1 theelepel honing

Zo maak je het:

  1. Voor de bodem: mix de bloem met de boter in een kom of pulseer in een keukenmachine totdat op kruimels lijkt. Roer de Gruyere kaas erdoor.
  2. Voeg 1 theelepel koud water per keer toe tot het een deegbal wordt. Bij mij waren 2 theelepels genoeg. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het voor minimaal 45 minuten in de koelkast.
  3. Verhit de oven voor op 190 graden. Rol het deeg uit en leg het in een bakvorm van 22 cm. Prik gaatjes in de bodem.
  4. Bak in 12 minuten mooi goudbruin.
  5. Laat de bodem afkoelen en maak ondertussen de vulling. Laat de oven aan staan.
  6. Voor de vulling: pulseer in de keukenmachine de dadels, amandelschaafsel, pijnboompitten en de boter. Maak het niet te fijn. Het moet op grove kruimels lijken.
  7. Leg de appelpartjes in een enkele laag op de bodem. Druppel de honing er over.
  8. Leg de plakken brie op de appels en daar weer op het dadel-notenmengsel.
  9. Bak verder af voor ongeveer 15 minuten of totdat de brie gesmolten is. Druppel nog een beetje honing er over en serveer warm.

Je kan natuurlijk elke soort noten gebruiken die jij lekker vindt.

Naar een recept van: Food52
 

Filed Under: Snack Tagged With: borrel, borrelhapje, dadels, Yogi & Yousef

Previous Post: « Chili con Carne uit de Snelkookpan
Next Post: Kaas Wontons met Honing-Mosterdsaus »

Reader Interactions

Comments

  1. Ageeth eet en kookt says

    22 december 2014 at 07:37

    Wat een leuk recept. Tussen het hoofd- en nagerecht hou ik ervan een kaasgerechtje te serveren, maar het moet voor het gezelschap wat 1e kerstdag aanschuift niet te ‘kaserig’ zijn. Ik had het dus al min of meer laten vervallen, maar dit lijkt me door de verschillende smaken bijzonder geschikt. Probeer jij dan eens een dadel, gevuld met lekkere chorizo, stukje ontbijtspek eromheen en dan even opbakken in de pan, doordat de dadel warm en zacht wordt heb je iets minder last van de structuur.

  2. I am Cooking with Love says

    22 december 2014 at 07:57

    Wat leuk Ageeth dat je het misschien gaat maken. Het is absoluut niet te kazerig.

    Je zegt chorizo en ik zit in de houding! Ik ga het proberen. Klinkt heel goed.

    Groetjes, Tessa

  3. Marja says

    22 december 2014 at 16:59

    Ik ben gek op dadels en dit lijkt me ontzettend lekker. Komt binnenkort op tafel.

  4. I am Cooking with Love says

    22 december 2014 at 17:27

    Leuk dat je het gaat maken Marja.

  5. Marloes says

    23 december 2014 at 17:29

    Het kan zijn dat het is omdat ik inmiddels behoorlijk trek begin te krijgen, maar ik heb NU zin om dit te maken. Ach, de lasagne die in de oven staat is vast ook heel smakelijk 😛

  6. I am Cooking with Love says

    23 december 2014 at 18:01

    Hahaha, ja vast Marloes. Geniet van je lasagne en maak gewoon morgen dit taartje! 🙂

  7. Eef says

    24 december 2014 at 16:15

    Wauw! Wat een mooi taartje en wat een verrassende combinatie met brie en dadels. Zelf ben ik ook niet dol op dadels uit het vuistje (of gewoon de juiste nog niet gegeten -dat kan het ook zijn- ) maar als hapje of in deze (volgens mij heerlijke) taart lijkt me niet verkeerd!

  8. I am Cooking with Love says

    24 december 2014 at 17:53

    Dank je wel Eef! 🙂

  9. Simone says

    27 december 2014 at 10:34

    Ik vind dadels zo uit het vuistje (wel gevuld met monchou dan graag) wel lekker… Die hadden we vroeger ook wel eens inderdaad…! Maar dit klinkt nog veel lekkerder! Lekkere dagen gehad?

  10. Evelien says

    10 januari 2015 at 09:54

    Ik heb het taartje gisteren gemaakt! Hij was erg lekker en snel op! Bedankt voor het recept! Heb het ook op m’n eigen site gepost, uiteraard met bronvermelding! 🙂

  11. Judith - myfoodblog.nl says

    22 februari 2015 at 14:39

    De combinatie van zoet en hartig spreekt mij altijd erg aan :-)! Zoete dadels met zoute kaas klinkt dan ook top voor mij :-D.

  12. I am Cooking with Love says

    22 februari 2015 at 16:14

    Ja, het is een lekkere combi. Was ook leuk om te zien dat hij zo snel op was. Goed teken. 😉

Primary Sidebar

Welkom

Welkom bij I am Cooking with Love. Ik ben Tessa en hier deel ik mijn lekkerste recepten, verhalen over Bono, mijn kat en culinaire uitjes. Wil je niks missen? Abonneer je dan via een van onderstaande opties. Lees meer…

Zoek het op!

Dit is ook lekker.

Tessa

Pasen Rocky Road

Pasen Rocky Road

Rieska - Fin's Plat Brood met Aardappel

Rieska – Fin’s Plat Brood met Aardappel

Gevulde Portobello’s met Zwarte Knoflook

Gevulde Portobello’s met Zwarte Knoflook

Foodblogswap - Geroosterde en Gemarineerde Paprika's

Foodblogswap – Gegrilde en Gemarineerde Paprika’s

Tartiflette

Tartiflette

Instagram

Tessa

fonQ blogevent

fonQ blogevent

Kunst van Gemma Vermeulen

Brons

Footer

Welkom

Welkom bij I am Cooking with Love. Leuk dat je me gevonden hebt. Hopelijk zie je veel lekkers en kan ik je inspireren om de keuken in te duiken. Groetjes, Tessa Lees meer…

Recensie: Cheesecake + Recept After Eight Cheesecake
Opname voor amputatie
Ik heb een datum!
Zal ik het doen of niet doen?
Blauwe Kaasdip

My Taste

mytaste.nl
myTaste.be
Follow
my foodgawker gallery

Copyright I am Cooking with Love © 2025