Hartig Taartje met Dadels
Toen ik nog jong was en we kregen vrienden of familie op de borrel, maakte mijn moeder vaak gevulde dadels. Met Mon Chou denk ik want dat was toen in. Ik heb er toen wel eens één geprobeerd en eerlijk gezegd vond ik er niet zo veel aan. Heb sindsdien ook geen dadel meer gegeten. Ja, typisch is dat hè? Blijkbaar hadden de mensen van Yogi & Yousef door dat er op mijn blog geen enkel recept stond met dadels en vroegen of ik ze wilde uitproberen. Ik dacht, waarom ook niet. Smaken veranderen en ontwikkelen zich in de loop der jaren. Wellicht vind ik ze nu wel lekker. Ja, je weet het niet. Nou, heel eerlijk gezegd ben ik nog steeds niet echt fan ervan. Het is de structuur van de dadel wat me een beetje tegenstaat. Voelt niet lekker in mijn mond. Dus zo puur, uit het vuistje, zou ik ze niet zo snel eten maar in een gerecht verwerkt zijn ze super. Ik maakte dit hartige en toch wat zoetige taartje. Heerlijk voor op een feestje of straks met Kerst. ’s Avonds had ik het taartje meegenomen naar de verjaardag van mijn vriendin en daar was het een groot succes. Hij was binnen no-time op.
Ingrediënten:
Gruyere bodem:
- 100 gram bloem
- 85 gram roomboter, in blokjes
- 25 gram geraspte Gruyere kaas
- 5 theelepels koud water
Vulling:
- 1 licht zure appel, bijv Elstar. In partjes, zo dun mogelijk gesneden
- 200 gram brie, in dunne plakken
- 25 gram amandel(schaafsel)
- 45 gram pijnboompitten
- 6 dadels, ontpit
- 15 gram roomboter
- 1 theelepel honing
Zo maak je het:
- Voor de bodem: mix de bloem met de boter in een kom of pulseer in een keukenmachine totdat op kruimels lijkt. Roer de Gruyere kaas erdoor.
- Voeg 1 theelepel koud water per keer toe tot het een deegbal wordt. Bij mij waren 2 theelepels genoeg. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het voor minimaal 45 minuten in de koelkast.
- Verhit de oven voor op 190 graden. Rol het deeg uit en leg het in een bakvorm van 22 cm. Prik gaatjes in de bodem.
- Bak in 12 minuten mooi goudbruin.
- Laat de bodem afkoelen en maak ondertussen de vulling. Laat de oven aan staan.
- Voor de vulling: pulseer in de keukenmachine de dadels, amandelschaafsel, pijnboompitten en de boter. Maak het niet te fijn. Het moet op grove kruimels lijken.
- Leg de appelpartjes in een enkele laag op de bodem. Druppel de honing er over.
- Leg de plakken brie op de appels en daar weer op het dadel-notenmengsel.
- Bak verder af voor ongeveer 15 minuten of totdat de brie gesmolten is. Druppel nog een beetje honing er over en serveer warm.
Je kan natuurlijk elke soort noten gebruiken die jij lekker vindt.
Naar een recept van: Food52
Ageeth eet en kookt says
Wat een leuk recept. Tussen het hoofd- en nagerecht hou ik ervan een kaasgerechtje te serveren, maar het moet voor het gezelschap wat 1e kerstdag aanschuift niet te ‘kaserig’ zijn. Ik had het dus al min of meer laten vervallen, maar dit lijkt me door de verschillende smaken bijzonder geschikt. Probeer jij dan eens een dadel, gevuld met lekkere chorizo, stukje ontbijtspek eromheen en dan even opbakken in de pan, doordat de dadel warm en zacht wordt heb je iets minder last van de structuur.
I am Cooking with Love says
Wat leuk Ageeth dat je het misschien gaat maken. Het is absoluut niet te kazerig.
Je zegt chorizo en ik zit in de houding! Ik ga het proberen. Klinkt heel goed.
Groetjes, Tessa
Marja says
Ik ben gek op dadels en dit lijkt me ontzettend lekker. Komt binnenkort op tafel.
I am Cooking with Love says
Leuk dat je het gaat maken Marja.
Marloes says
Het kan zijn dat het is omdat ik inmiddels behoorlijk trek begin te krijgen, maar ik heb NU zin om dit te maken. Ach, de lasagne die in de oven staat is vast ook heel smakelijk 😛
I am Cooking with Love says
Hahaha, ja vast Marloes. Geniet van je lasagne en maak gewoon morgen dit taartje! 🙂
Eef says
Wauw! Wat een mooi taartje en wat een verrassende combinatie met brie en dadels. Zelf ben ik ook niet dol op dadels uit het vuistje (of gewoon de juiste nog niet gegeten -dat kan het ook zijn- ) maar als hapje of in deze (volgens mij heerlijke) taart lijkt me niet verkeerd!
I am Cooking with Love says
Dank je wel Eef! 🙂
Simone says
Ik vind dadels zo uit het vuistje (wel gevuld met monchou dan graag) wel lekker… Die hadden we vroeger ook wel eens inderdaad…! Maar dit klinkt nog veel lekkerder! Lekkere dagen gehad?
Evelien says
Ik heb het taartje gisteren gemaakt! Hij was erg lekker en snel op! Bedankt voor het recept! Heb het ook op m’n eigen site gepost, uiteraard met bronvermelding! 🙂
Judith - myfoodblog.nl says
De combinatie van zoet en hartig spreekt mij altijd erg aan :-)! Zoete dadels met zoute kaas klinkt dan ook top voor mij :-D.
I am Cooking with Love says
Ja, het is een lekkere combi. Was ook leuk om te zien dat hij zo snel op was. Goed teken. 😉