Hele Ketjap Kip uit de Oven
Lang geleden zat er eens in een kooktijdschrift een klein reclame boekje met recepten met ABC ketjap. Nu is dat de enige ketjap manis die ik gebruik dus ik vond dat boekje wel leuk. Er stond een recept in voor een hele kip met ketjap. Gelijk gemaakt natuurlijk. Heerlijk. Maar deze keer heb ik er toch een paar extra ingrediënten bij gedaan om het nòg lekkerder te maken.
Ingrediënten:
- 1 hele kip ± 1,3 kg
- 70 gram roomboter op kamertemperatuur
- 1 theelepel sambal oelek
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel five spicepoeder
- 1/4 theelepel zout
- 1/4 theelepel gemalen peper
- 3 eetlepels ketjap manis (ABC ketjap)
Zo maak je het:
- Meng de boter met de sambal, knoflookpoeder, five spice, zout, peper en ketjap. Leg het botermengsel op een stuk plasticfolie en maak er een rolletje van en leg in de koelkast om op te stijven. Doe dit eventueel in de ochtend al.
- Haal de kip een uur voordat hij de oven in gaat uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht.
- Maak de huid van de kip voorzichtig los door met je vingers onder de huid te gaan. Probeer er niet doorheen te prikken.
- Snij het botermengsel in plakjes en stop ongeveer de helft van de boter onder de huid van de kip. Smeer de rest van de boter over de buitenkant van de kip. Boter is ondertussen zacht geworden. Gaat snel.
- Bestrooi de kip met extra zout, vouw de vleugeltjes onder de kip en leg de kip in een braadslee of ovenvaste (braad)pan. Bind de poten samen met een stuk slagerstouw. Dek de kip af met aluminiumfolie en zet in de oven.
- Braad de kip in ongeveer 60-70 minuten gaar of totdat de kerntemperatuur van de kip 75 graden is. Daarvoor prik je een thermometer tussen de poot en het karkas zonder dat je het bot raakt. Bedruip de kip een aantal keer tijdens het braden met het losgekomen vet.
- Haal de folie een half uurtje voordat hij klaar is er vanaf voor een krokant velletje. Maar hou het in de gaten want door de ketjap kan de kip sneller aanbranden.
- Laat de kip, eenmaal uit de oven, 10 minuten onder de folie rusten.
- Daarna lekker eten.