Loetje’s Biefstuk Bali Zelf Maken
De eerste keer dat ik bij Loetje ging eten was met Marina van Marina’s Bakery. Ik had natuurlijk al langer van Loetje gehoord en van zijn befaamde Biefstuk Bali maar het was er nooit van gekomen er naar toe te gaan. Marina en haar man zijn ook grote liefhebbers van de biefstukken van Loetje en gaan er regelmatig heen.
Een tijd geleden hadden Marina en ik een blogevent in Amsterdam en dat eindigde tegen het begin van de avond. En het toeval wilde dat Loetje er vlak bij zat. Dus een mooi moment om de dag af te sluiten met een biefstukje. Eindelijk! Ik wilde dat al zo lang. En wat heb ik genoten. Het smaakte absoluut naar meer en sindsdien ben ik wat vaker er naar toe gegaan.
Maar zo’n Biefstuk Bali maken moet je toch ook zelf kunnen maken leek mij. Online veel recepten afgestruind maar bij geen van hen had ik het gevoel dat het echt gemaakt was volgens hun manier. En ik ben dan zo’n iemand die het precies wil maken zoals het ‘hoort’. Zeker de eerste keer.
Op Instagram zag ik een tijdje geleden een filmpje van Fred van Leer die in de keuken van het, toen net geopende, filiaal in Rotterdam biefstukken mocht bakken met de chef. Dat filmpje heb ik tig keer bekeken en geluisterd naar de chef hoe hij het klaar maakte. Zo gebruiken ze dus witte peper! En dat bestrooide die chef maar op 1 kant. En natuurlijk de Blue Band hè?! Zelf gebruik ik altijd roomboter maar in het kader van precies maken zoals het hoort haalde ik een pakje Blue Band in huis.
Ossenhaas is het vlees dat in het restaurant geserveerd wordt maar een kogelbiefstuk is natuurlijk net zo lekker. Het is tenslotte best prijzig vlees.
Ze gebruiken dus 50 gram margarine per biefstuk! En 1 eetlepel sambal oelek per biefstuk! Ik vond het heerlijk maar de Man een tikkeltje te pittig. Dus pas de hoeveelheid aan zoals jij het hebben wilt. Of laat de sambal helemaal weg en je hebt een ‘gewone biefstuk’.
Serveer met verse witte (casino) boterhammen om te dopen in de jus en/of met lekkere frietjes met mayonaise. Smullen. Je waant je even bij Loetje zelf.
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 1 (Ossenhaas) biefstuk, op kamertemperatuur
- 50 gram Blue Band margarine
- 1 eetlepel sambal oelek
- zout
- witte peper
- voor erbij: wit brood en/of frietjes
Zo maak je het:
- Haal de biefstuk een half uur tot een uur voordat je gaat bakken uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
- Dep de biefstuk droog en bestrooi beide kanten royaal met zout en 1 kant met witte peper.
- Smelt de margarine in een pan en laat uitbruisen. Zodra het schuim weg begint te trekken en de margarine een beetje bruin begint te kleuren leg je de biefstuk in de pan.
- Houdt de biefstuk in beweging en bak vervolgens op halfhoog vuur tot de gewenste gaarheid. 2 minuten per kant voor ‘rare’. 3 minuten per kant voor ‘medium rare’ en 4 minuten per kant voor ‘well done’.
- Haal de biefstuk uit de pan en leg op een bordje. Dek af met aluminiumfolie.
- Voeg 1 eetlepel heet water toen aan de pan. Het vet zal gaan bruisen. Schraap met een houten lepel de eventuele aanbaksels los en laat even rustig pruttelen. Roer er vervolgens de eetlepel sambal door.
- Leg de biefstuk op een bord. Giet het vrij gekomen vocht van het bordje bij de jus en schenk het geheel over de biefstuk.
Bas says
Ze vergeten dat de biefstuk eerst in sojasaus en azijn ligt te marineren
I am Cooking with Love says
Oh, dat is goed te weten want dat zag je niet op dat filmpje. Volgende keer ook doen.
Theo says
Weet je de hoeveelheid soja en azijn ? Alvast bedankt
I am Cooking with Love says
Dat zou ik ook wel willen weten. Hopelijk reageert Bas nog. ?