Gruyère Kaasbroodjes
Soms denk ik wel eens, het is maar goed dat ik niet in een kaaswinkel werk. Ik zou dan de hele dag staan te snoepen van al die lekkere kazen. Echt! En zo af en toe is die drang om een goed pittig kaasje te eten groter dan normaal. Zo maak ik gerust een kaasfondue voor mijzelf alleen. Daar hoef ik bij de Man niet mee aan te komen. Dus op die avonden dat ik alleen eet, omdat hij een avonddienst heeft, kan ik mooi zoiets klaar maken.
Maar deze kaasbroodjes vond hij ook wel heel erg lekker hoor. Het is een recept van Rudolph van Veen. Hij gebruikt alleen maar Emmentaler en dat vond ik wat saai van smaak. Nu had ik toevallig nog een beetje in een zakje over dus heb ik dat wel gebruikt. Maar de hoofdmoot is toch echt Gruyère. Dus daar heb ik een blok van gekocht. Veel smaakvoller. Deze combinatie zie je vaak terug in kaasfondue. Dan is dit broodje een soort van kaasfondue in bladerdeeg.
Ohja, vind je het nou te veel om in 1x 10 van die broodjes te maken dan kan je de nog ongebakken broodjes in de vriezer bewaren. Afbakken zo uit de vriezer, dus niet ontdooien. Alleen een paar minuten baktijd eraan vast plakken.
Ingrediënten:
- 100 gram Gruyère, geraspt
- 40 gram Emmentaler, geraspt
- 1 sjalot, gesnipperd
- 60 gram bloem
- 50 gram boter
- 1 eetlepel mosterd
- 50 ml witte wijn
- 200 ml groentenbouillon
- 10 plakjes roomboter bladerdeeg
- 50 gram Gruyère, geraspt
- 1 eidooier met 1 eetlepel melk, losgeklopt
Zo maak je het:
- Smelt de boter en fruit daarin het sjalotje.
- Voeg de bloem in 1x toe en roer met een garde. Laat de bloem in een paar minuten gaar worden.
- Schenk de witte wijn erbij en laat een minuutje pruttelen zodat de alcohol verdampt. Giet vervolgens de bouillon erbij en roer de mosterd er door.
- Blijf roeren tot je een gebonden saus hebt. Laat het ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Haal de pan van het vuur en roer de kazen er door heen totdat het gesmolten is. Breng goed op smaak met zout en peper.
- Schenk de ragout op een met koud water natgemaakt bakplaatje of schaal. Dek af met plasticfolie (folie op de ragout) en laat minimaal 2 uur, of langer, opstijven.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Laat de bladerdeegplakjes ontdooien.
- Snij de ragout in plakjes van 4×8 cm. Leg een plakje ragout op 1 helft van het bladerdeeg. Maak de randjes van het bladerdeeg nat met een beetje water en klap de ander helft er overheen. Druk goed aan met een vork.
- Leg de kaasbroodjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bestrijk met losgeklopt ei en bestrooi met de resterende geraspte kaas.
- Bak de kaasbroodjes in ongeveer 25 minuten mooi goudbruin en gaar.