lemon curd
Lemon Curd, een periode zag ik het ene recept na de ander voorbij komen en ik had het dus nog nooit geproefd laat staan gemaakt. Daar moest verandering in komen. Op zoek naar recepten viel mij op dat er zoveel verschillende versies waren. Verschillen in de hoeveelheden dan hè, want over het algemeen zijn de ingrediënten overal het zelfde. Hoewel ik een recept zag waar bloem in zat. Dat leek me niks. Uiteindelijk besloot ik het recept van Delia Smith te gebruiken. Lemon Curd is zo Brits, en zij ook dus dat moest goed komen was mijn redenering.
Ik las dat ze vroeger Lemon Curd in kleine hoeveelheden maakten vanwege het gebrek aan een koelkast. Nu kan je het wel een paar weken bewaren, als je dat lukt tenminste. In Engeland werd het traditioneel gegeten met scones of brood ter vervanging van jam. Tegenwoordig wordt het gebruikt als vulling van taarten en koekjes, of gesmeerd op wafels, muffins, pannenkoeken. Of in de yoghurt. Je kan er alle kanten mee op.
En lekker dat het was!! Tijdens het uitlikken van de pan deed me de smaak denken aan zo’n kleffe plak citroen cake.
Wat heb je nodig om een grote pot vol te krijgen:
- het sap en rasp van 4 (Biologische) citroenen (evt het sap zeven)
- 4 grote eieren
- 350 gram suiker
- 225 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur en in blokjes
- 1 afgestreken dessertlepel maizena
- lege jampotten
Doe de eieren in een ruime pan en roer het met een garde door elkaar. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en zet op een middelhoog vuur. Roer met je garde voor zo’n 7-8 minuten totdat het wat begint in te dikken.
Draai het vuur nu laag en laat het een minuut zachtjes al roerende pruttelen.
Haal de pan van het vuur en giet het in brandschone potten. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
En waar gebruiken jullie het liefst lemon curd in? Welke recepten zijn favoriet? Ik zou het graag van jullie willen weten.
Anke says
staat absoluut ook op mijn to do lijstje… dat alsmaar langer wordt 😉
I am Cooking with Love says
Ik ken het!! 😉
Mirjam says
Ik heb een keer een recept gemaakt zonder boter. Die vond ik echt heerlijk! Helaas heb ik toen niet opgeschreven waar het recept van was. 🙁 En natuurlijk is het niet terug te vinden….
I am Cooking with Love says
Hahaha heel herkenbaar! Ik zit heel veel op internet naar recepten te kijken en zie zoveel. Vergeet soms te bookmarken en probeer het dan maar eens terug te vinden. Lastig.