Pita Kip Gyros met Feta Frietjes
Toen ik mijn tanden voor het eerst in deze pita zette wist ik zeker dat ik dit nog heel vaak zou gaan maken. Man, wat was dat lekker zeg. En niet alleen ik was weg van deze heerlijke eigengemaakte ‘fastfood’, iedereen die het gegeten heeft bleef maar ‘hmmm’ zeggen bij elke hap die ze namen. En nee, ik overdrijf niet! haha. De combi van de gyros kruiden met de feta crème, de frisse ui en de frietjes is gewoon goud.
Ik schrijf wel fastfood maar zo fast is het eigenlijk niet. Dat komt doordat je de pita zelf maakt. Dat duurt gewoon even oa. vanwege het rijzen enzo. Daarom maak ik die vaak alvast in de ochtend. Ik gebruikte voor de pita het recept van Es’ Factory. Die zijn gewoon lekker. Het recept maakt 6 pita’s maar de hoeveelheid kip is voor 4. Je houdt dus dan nog 2 pita’s over voor bijvoorbeeld de volgende dag met een ander beleg. Of je neemt wat meer kip. Vergeet niet dan ook de feta crème aan te vullen.
De gyros kruidenmix is van Kay van Kayotic Kitchen. Ik vind dat echt de lekkerste kruidenmix. Ook hier van heb je maar een eetlepel of 2 nodig. De rest bewaar ik in een potje voor een andere keer. Soms kruid ik er kip mee zonder dat ik er daarna pita gyros van maak. Het is gewoon een heerlijke mix.
Kortom, ik kan je zeer aanraden dit eens te gaan maken. Je zult er geen spijt van hebben.
Ingrediënten Gyros kruidenmix:
- 1/2 theelepel zout
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/4 theelepel chilipoeder
- 1/4 theelepel uienpoeder
- 1/4 theelepel knoflookpoeder
- 1/4 theelepel zwarte peper
- 1/2 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel gedroogde tijm
- 1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
- 1/2 theelepel maizena
- ± 700 gram kippendijfilet, in blokjes (niet te groot)
Zo maak je het:
- Meng alle ingrediënten, behalve de kip, in een schaaltje. Doe de kipstukjes in een ruime schaal en bestrooi met 2 ruime eetlepels van de kruidenmix en meng goed. Laat ongeveer een kwartiertje intrekken. Bewaar de rest van de kruidenmix in een luchtdicht potje.
Ingrediënten voor de Feta frietjes:
- 2 handen (oven)frietjes
- 50 gram Feta, verkruimeld ( ik gebruik altijd Dodoni feta)
- 1/4 theelepel tijm
- 1/4 theelepel oregano
- zout
Zo maak je het:
Bak de frietjes volgens voorschrift op de verpakking. Schep ze in een schaal en meng met de verkruimelde Feta, kruiden en breng op smaak met zout.
Ingrediënten voor de ingelegde rode ui:
- 1 rode ui in halve ringen
- (witte wijn) azijn
- snufje zout
Zo maak je het:
- Doe de gesneden ui in een schaaltje en giet zoveel azijn erbij tot het net onder staat. Bestrooi met een snufje zout en roer even door. Laat minimaal een half uur staan.
Ingrediënten voor Feta – Griekse Yoghurt Crème:
- 200 gram Feta
- 120 gram Griekse Yoghurt
- 1 eetlepel oregano
- 1 theelepel gedroogde dille
- 1 teentje knoflook, geperst of fijngehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- 1/4 theelepel witte peper
- Zout
Zo maak je het:
- Meng in een schaaltje de Feta, Griekse yoghurt, oregano, dille, knoflook, olie en peper met elkaar. Breng zo nodig op smaak met zout.
Ingrediënten voor de pita:
- 580 gram bloem
- 340 gram water
- 7 gram gist
- 60 gram honing
- 9 gram zout
- 40 gram olie (neutrale smaak)
Zo maak je het:
- Meng de bloem, water, gist en de honing door elkaar tot het een bal vormt. Dit hoeft nog geen mooi glad deeg te worden.
- Laat dit 10 minuten rusten.
- Kneed vervolgens het zout en de olie erdoor en kneed tot een soepel deeg. Maak er een bol van zodra het deeg goed is.
- Vet een kom in met olie en leg het deeg erin. Rol het deeg door de kom zodat het deeg rondom bedekt is met olie. Dek af met plasticfolie.
- Laat het deeg 90 minuten rijzen of tot het 2 keer in volume is toegenomen.
- Zodra het deeg gerezen is haal je het uit de kom en druk je het plat. Verdeel het deeg in 6 stukjes en maak er bolletjes van.
- Bestrooi je werkplek met wat bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 16 cm doorsnee.
- Als dit wat lastig gaat omdat het deeg steeds terug veert, laat het dan even rusten en pak een ander stukje deeg.
- Verwarm een koekenpan met dikke bodem, ik gebruikte mijn gietijzeren pan hiervoor, tot loeiheet.
- Giet een beetje zonnebloemolie in de pan en bak de pita een paar minuten per kant mooi bruin.
- Leg op een bord en leg er een schone theedoek overheen. Zo zullen de pita’s soepel en warm blijven.
Zo maak je alles:
Begin met het deeg voor de pita. Bewaar de gebakken pita’s op een bord of plank met een schone theedoek er over. Zo blijven ze zacht. Je kan dit ook in de ochtend alvast doen en ’s avonds de pita’s heel even opwarmen in de magnetron.
Maak daarna, of tijdens het rijzen van het deeg, de feta crème, ingelegde ui en feta kruimel mengsel voor de frietjes alvast klaar.
Bak in een ruime pan de kip gaar. Doe dit in boter of olie of bakboter, net wat lekker vindt. Bak de frietjes af en meng ze met het feta kruimel mengsel. Zet ondertussen ook de schaaltjes feta crème, en ingelegde ui klaar.
Wanneer de kip gaar is kan je gaan ‘bouwen’. Leg een warme pita op een vel aluminiumfolie en smeer er wat van de feta crème op. Verdeel daarover wat van de kip. Daar overheen de ui en dan de frietjes. Eventueel zou je ook nog wat komkommer toe kunnen voegen.
Vouw nu het folie strak om de pita heen en ga genieten.
Daniëlle says
Ziet er echt heerlijk uit! Echt een recept voor in het weekend!
I am Cooking with Love says
Dank je. Het is inderdaad een heerlijk weekend recept.