Ajam Smoor van Jeff Keasberry
Indisch eten vind ik heerlijk, vooral de vlees gerechten zoals rendang en daging smoor. Lekker lang laten sudderen, het huis ruikt verrukkelijk en aan het eind van de rit smullen.
Jeff Keasberry heeft onlangs een mooi boek uitgebracht. ‘Indische Keukengeheimen’. Hij komt uit een bekend groot gezin waarvan ‘Oma’ vroeger het restaurant Djokja had in Amsterdam. Hij heeft alle familierecepten gebundeld maar ook staan er veel persoonlijke verhalen in waardoor het een heel mooi en persoonlijk boek geworden is.
Een aantal recepten heb ik er al uit gemaakt dus deze keer gaat de Ajam Smoor (gebakken kip met gekruide ketjapsaus) in de herhaling.
Daarvoor heb je nodig:
- 1 kip, in 6 stukken gesneden
- 2 eetlepels olie
- 1 grote ui, in grove stukjes
- 4 teentjes knoflook geraspt, of 2 volle eetlepels knoflookpoeder
- 3 eetlepels boter
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1/2 blokje kippenbouillon
- 125 ml water
- 1/2 theelepel peper
- 4 eetlepels ketjap
- 1/2 theelepel azijn
- 1 theelepel maizena
- mespuntje zout
- 1 theelepel suiker
Bak de stukken kip in de olie gaar. Laat het uit lekken. Fruit de ui en knoflook, licht in de boter. Voeg hierbij de nootmuskaat, de kippenbouillon met het water, de peper en de ketjap toe.
Zet de pan op laag vuur. Voeg de kip, de azijn en de maizena toe. Roer tot alles goed is gemengd en breng op smaak met het zout en de suiker.
Lekker met plak rijst of witte rijst.
Op de site van Cookfreshfood.nl staat een filmpje van dit recept.
Hij was weer heel goed gelukt. Had ‘m al een keer eerder gemaakt en het smaakte deze keer iets anders. Misschien kwam het omdat ik nu wel nootmuskaat had gebruikt en vorige keer niet. Want had het toen gewoon niet in huis. De man vond het heerlijk. Heeft tot 3x toe gezegd dat ie het echt heel lekker vond. Ik happy….
Paul Oosten says
Tja, bij mij smaakt alles bij herhaling anders. Maar ik meet ook bijna nooit de kruiden af, dus die variëren nogal …
Ja, Indisch vlees heeft altijd een heerlijke geur …. krijg idd zin in rendang …
I am Cooking with Love says
Ja daar heb ik ook last van. Soms maak je iets en doe je er een beetje van dit en een beetje van dat bij…super lekker blijkt. Dan wil je het nog een keer gaan maken want het was zo lekker die keer. Vergeet het maar, krijg je niet meer zoals de 1e keer. Jammer! 🙁
Paul Oosten says
… en daarom lukt het me nooit om de nasi goreng van m’n moeder na te maken (en die leek me altijd hetzelfde te smaken)
Martine says
Hoi Tessa, klinkt lekker gaat we volgende week ook eens van genieten. Welke bak-/smoor-tijden moet ik aanhouden voor de saus? En moet de kip alleen weer opwarmen of een tijdje meepruttelen?
I am Cooking with Love says
ja hahaha knap hè van die moeders? Oma’s hebben daar ook een handje van! haha
I am Cooking with Love says
Hi Martine, ik had de kip, in dit geval 2 kippenpoten, een half uurtje zachtjes laten braden. Af en toe keren dat ie een lekker kleurtje krijgt. Dan uit de pan. Olie weg en boter erin en de ui en knoflook, even zachtjes fruiten. Dan de nootmuskaat, bouillon, ketjap, azijn en peper erdoor. Als laatste de boel een beetje laten indikken met maizena. Vervolgens de kip erin leggen en doorwarmen. Ik lepelde de saus ook over de kip. Dan is het eigenlijk klaar. Die kip is al gaar dus hoeft niet perse een tijdje mee te pruttelen. Als het maar door en door lekker warm is.
Kijk voor de gein eens naar het filmpje wat ik onderaan heb toegevoegd. Cookfreshfood maakt het daarin duidelijk klaar.
Ben benieuwd wat je er van zal vinden! Het is heel makkelijk te maken en zo smakelijk.
Paul Oosten says
Eigenlijk zou ik die bakolie van de kip niet weg gooien (smaak!) en daar dan de uien en de knof fruiten …
I am Cooking with Love says
Ja dat doe ik meestal ook zo maar ik heb nu braaf het recept gevolgd!!
Martine says
Ja, en vandaag stond het eindelijk op het menu…. Lekker! Gaat hier ook zeker nog een keer de pan in. Deze keer samen met rijst en geroerbakte koolrabi.
I am Cooking with Love says
Ja heerlijk hè? Ik maak ‘m ook nog regelmatig. Blijft lekker en makkelijk te maken.
I am Cooking with Love says
Maar nu bak ik gewoon alles achter elkaar. Dus niet meer olie afgieten, boter erin etc. Gedoe…;)
Martine says
Heb ik ook niet gedaan… Ik eet momenteel geen melkproducten (hebben net geconstateerd dat Claire koemelkallergie heeft en ik geef nog BV) dus gebruik ook geen boter. Verder heb ik de kip aangebraden en vervolgens laten garen in de saus, dat kwam tijdstechisch beter uit met de andere pannen op het vuur 😉
I am Cooking with Love says
Oh nee dan is het niet handig boter te gebruiken! En alles in de saus laten garen is natuurlijk een prima plan. Gewoon je eigen draai aan geven. 🙂