Spareribs met Zelfgemaakte BBQ-Saus uit de Slowcooker
Het is al even geleden dat ik het boek Sauzen en Smaakmakers heb gekregen. Een boek vol met recepten om bijvoorbeeld je eigen mosterd, hoisin, sambals, tafelzuren, mayonaises, pittige chilisauzen etc te maken. Een mooi boek met mooie foto’s en echt veel sauzen waarvan je wellicht nooit had gedacht om ze eens zelf te maken.
De schrijfster komt uit Zweden en gebruikt voor recepten waar azijn in moet ättiksprit. Dat is een gedistilleerde azijn met een zuurgraad die 2 à 3 keer zo hoog is als normale azijn namelijk 12%. De azijn is hier in Nederland lastig te verkrijgen, ik heb het geprobeerd. Tenzij je connecties hebt in Zweden en een flesje over kan laten komen denk ik dat je maar ‘gewone’ azijn moet gebruiken. Eerlijk gezegd heb ik nog geen recepten waarin die azijn moest gemaakt.
Wel heb ik deze bbqsaus gemaakt. Een saus met ingrediënten die de meesten van ons wel in huis hebben of in ieder geval makkelijk kunnen verkrijgen in de supermarkt. In het recept staat dat je het een half uurtje moet laten pruttelen en daarna kan je het in een schone fles gieten en bewaren. Nu gebruikte ik het voor deze spareribs in de slowcooker en heb ik het niet eerst een half uur laten pruttelen. Het staat immers een uurtje of 6 al in de slowcooker te pruttelen. Maar de smaak was echt goed. Zoals een bbqsaus hoort te smaken.
Ingrediënten voor ca 300 ml:
- 3 eetlepels ahornsiroop
- 300 ml ketchup
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel appelciderazijn
- 3 eetlepels basterdsuiker
- 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- een flinke mespunt versgemalen zwarte peper
- Tabasco naar smaak
- 1 kg Spareribs
Zo maak je het:
- Doe alle ingrediënten in een maatbeker en roer door elkaar.
- Leg de spareribs in de slowcooker en giet de saus er overheen. Wentel de ribs even door de saus.
- Deksel op de pan en zet de slowcooker op high voor 6 uur. Check tegen die tijd of ze gaar zijn. Sommige slowcookers worden heter dan anderen. Laat zo nodig nog wat langer in de slowcooker.
- Als ze klaar zijn kan je ze zo eten of leg de ribs voorzichtig op een bakplaat bekleed met aluminiumfolie en zet voor een paar minuten onder de hete grill.
- De saus in de pan giet je over in een steelpannetje en breng je aan de kook en kan je eventueel binden met een beetje maizena. De saus gebruik je vervolgens over je spareribs of om in te dopen.
Wil je de BBQsaus voor andere gerechten gebruiken en bewaren volg dan de volgende stappen.
- Doe alle ingrediënten, op de spareribs na, in een pannetje en breng aan de kook.
- Draai het vuur laag en laat het voor 30 minuten zachtjes pruttelen.
- Schenk de nog warme saus in een goed schoongemaakte fles. Bewaar in de koelkast. Blijft ongeveer 1 maand goed.
[bol_product_links block_id=”bol_58f4b169bae5f_selected-products” products=”9200000059268426″ name=”bol” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Uitgeverij: Good Cook B.V.