Jumbo-Chilisaus
Zo af en toe komt die zon toch nog even tevoorschijn. Dan moeten we er gelijk gebruik van maken en erin gaan zitten of in ieder geval er van genieten want hij is zo weer weg.
Dus mocht het nou zo’n dagje of avondje zijn dat het heerlijk zomers aanvoelt is niks lekker dan in je tuin of op je balkon zitten met een hapje en drankje.
Zo zag ik een lekkere, pittige dip in het kookboek Keuken van Nigella Lawson. Die heb ik gemaakt en is heerlijk. Bij het eerste hapje dacht ik: ‘Zoooohee, das heet’. Maar dat was maar eenmalig. Hij is lekker pittig maar niet te. En het hapt zo lekker weg.
Ingrediënten voor 4,5 dl
- 1 pot (290 gram) geroosterde paprika’s (190 gram uitgelekt gewicht)
- 3 rode chilipepers
- 1 kleine teen knoflook, gepeld
- de geraspte schil van 1 limoen en 1 eetlepel (15 ml) van het sap
- bos koriander van 80 gram ( ik gebruikte 3 bakjes vd Albert Heijn. Is wel geen 80 gram maar ik vond het genoeg)
- 2-3 theelepels (10-15 ml) grof zeezout of 1-1 1/2 theelepel fijn tafelzout, naar smaak
- 1,25 dl arachide- of andere neutrale olie
Laat de geroosterde paprika’s uit de pot uitlekken en doe ze in een keukenmachine of in een kom.
Ontdoe de chilipepers van hun steeltje en, als je de saus niet al te heet wilt hebben, ook van hun pitjes. Doe ook de pepers in de keukenmachine of kom.
Doe er de knoflookteen, de limoenschil en het limoensap bij. Snijd de stelen van de koriander en voeg ook die toe. Laat de keukenmachine draaien of hak alles met een staafmixer tot een pasta-achtig mengsel.
Doe er de korianderblaadjes en het zout bij en mix. Giet dan de olie door de vulopening van je draaiende machine of giet de olie in de kom en ga nog eens met je staafmixer in de ewer. Je krijgt een saus die vloeibaarder is dan een salsa, maar eerder zacht en lepelbaar dan gietbaar.
Dit is een lekkere dip met naturel nacho’s of je serveert het bij je vlees of kip.
'Es' (@EsFactory) says
Grappig! Ik heb gisteren net zoiets gemaakt, maar dan over de kip gedaan en in de oven gezet. Ik ben dol op koriander.
Ik koop het bij de Turkse supermarkt. 49 cent voor een grote bos. Beter dan de peperdure koriander van de AH! 1,39 voor een paar sprietjes….
I am Cooking with Love says
Ik begin koriander te waarderen….langzaam aan! haha. Helaas hebben we geen Turkse Supermarkt in de buurt anders wist ik het wel. Die doosjes zijn inderdaad belachelijk duur daar bij Appie! Of misschien toch maar een pot op het balkon neer zetten…;-)