Spinaziesalade met geroosterde appel, ei en bacon
Deze salade zag ik toen ik langs 24Kitchen zapte. Rudolph was ‘m aan het maken in het kader van ‘De Makkelijke Maaltijd’. Hij was al even bezig toen ik erin viel. Hij was bezig met de bacondressing. Dat zag er zo goed uit en zeg nou zelf, alles wordt lekkerder met bacon. Dus ik bleef hangen, zocht het recept op en besloot het de volgende dag te maken aangezien moeder zou komen eten.
Het was een zeer groot succes. Heerlijk vonden we hem. Onlangs heb ik het weer gemaakt maar dan voor Schone Zus. Zij is dol op spinazie. En ook zij zat te smullen. Deze salade zal zeker in het repertoire blijven hier.
Ingrediënten:
- 300 gram spinazie
- 150 gram baconreepjes
- Olie om in te bakken
- 30 ml balsamicoazijn
- 1 eetlepel mosterd
- Olijfolie extra vergine
- 1 theelepel suiker, zo nodig
- 4 eieren
- 2 Elstar appels, in kwarten gesneden en dan nogmaals doormidden met schil
- 3 eetlepels pijnboompitten
- 1 eetlepel honing
- 1 rode ui in dunne halve ringen
- 250 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
- peper uit de molen
Zo maak je het:
- Bak in een pannetje met een scheutje olie de bacon uit. Voeg een flinke scheut extra vergine olijfolie toe samen met de mosterd en balsamicoazijn. Laat lekker pruttelen. Proef en voeg zo nodig, als het erg zuur is, een beetje suiker toe. De dressing moet behoorlijk sauzig zijn dus wees royaal met de olijfolie.
- Zet de eieren op en kook ze in ongeveer 8 minuten hard. Laat ze schrikken en pel ze.
- Verwarm de grillpan voor. Doe de partjes appel in een schaal of kom en voeg een beetje olie toe zodat alle partjes bedekt zijn met een laagje olie. Bak de partjes in de grillpan ongeveer 4 minuten per kant. Draai regelmatig om
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan. Voeg als ze mooi goudbruin zijn de honing toe en laat het even pruttelen.
- Neem een grote schaal en doe daar de spinazie in samen met de bacon-dressing. Meng goed zodat de spinazieblaadjes een beetje slinken. Zorg dus dat de dressing heet is als je het toevoegd. Voeg vervolgens de tomaatjes, ui en pijnboompitten toe. Hussel alles goed om. Halveer de eitjes en drapeer ze samen met de appelpartjes over de salade. Draai nog wat verse peper over de salade en eet smakelijk.
Nell Nijssen says
Leuk, die gegrilde appelpartjes. Ik zou zo snel niet op het idee komen om dit in een salade te verwerken, dus ik sla het wel op. Het lijkt me nl echt lekker in combinatie met bacon.
I am Cooking with Love says
Ja hè? Als je de appeltjes niet te lang bakt dan blijven ze een lekkere crunch houden en niet papperig zijn is het heerlijk.