Limoen Cheesecakejes met Bastogne
Je denkt misschien: Bastogne, waar dan? Dat zit echt onderop dit cheesecakje maar dat zie je niet door de vorm van het schaaltje. Als ik cheesecake maak gebruik ik bijna altijd Bastogne als bodem. Dat vind ik nou eenmaal een heerlijke smaak hebben. Heb het ook voor deze mini cheesecake hapjes met aardbei gebruikt. Man, wat hapte dat lekker weg. Misschien ook een idee om binnenkort eens te maken nu de aardbeien er nog zijn.
Maar goed, dit zoet-zure toetje is erg lekker na een wat zwaardere maaltijd. Ook heerlijk als het bloedje heet is buiten, het verkoeld. Aangezien het nu met bakken uit de hemel komt vind ik dat we de zomer een beetje moeten afdwingen. Dus maak het en geniet. En ohja, je zal merken dat het de ene keer zuurder smaakt dan de andere keer. De ene limoen is de ander immers niet.
Ingrediënten:
Cheesecake:
- 25 gram boter
- 6 Bastogne koeken
- 2 blaadjes gelatine
- 120 gram roomkaas
- rasp en sap van 2 limoenen
- 2 eetlepels suiker
- 1 eiwit
Limoensuiker:
- rasp van 1 limoen
- 1 volle eetlepel suiker
Sausje:
- 2 eetlepels lemoncurd, gekocht of zelfgemaakt
- sap van 1 limoen
- 2 eetlepels water
Zo maak je het:
- Roer voor de limoensuiker de rasp van een limoen en de suiker door elkaar in een kommetje. Doe dit ruim van te voren zodat het een beetje kristalliseert.
- Voor de bodem verkruimel je de koekjes in een keukenmachine of doe ze in een plasticzakje en maal ze fijn met een deegroller. Smelt de boter en roer de koekkruimels erdoor.
- Verdeel de Bastognekruimels over 4 schaaltjes of taartvormpjes. Druk met de achterkant van een lepeltje goed aan.
- Zet de schaaltjes in de koelkast.
- Laat de blaadjes gelatine weken in koud water.
- Roer de roomkaas samen met de limoenrasp en 1 eetlepel suiker glad.
- Verwarm het sap van de 2 limoenen in een pannetje en voeg de uitgeknepen gelatine toe.
- Roer totdat de gelatine is opgelost en schenk het bij het roommengsel. Meng goed.
- Klop het eiwit tot het schuimend is en voeg de resterende suiker toe. Klop totdat het eiwit stijf is.
- Spatel het eiwit voorzichtig door de roomkaas.
- Verdeel het roomkaasmengsel over de 4 schaaltjes, strijk de bovenkant glad en zet in de koelkast voor minimaal 3 uur om op te stijven.
- Voor het sausje verwarm je in een pannetje de lemoncurd, sap van de limoen en 2 eetlepels water. Roer tot het vermengd is en laat afkoelen.
- Giet een beetje saus over de taartjes en strooi de limoensuiker erover.