Focaccia à la Paul Hollywood
En toen zou ik eindelijk een nieuwe oven krijgen. Nou ja, het werd uiteindelijk een gasfornuis met oven. Een grote! Zo’n 90 cm breed bakbeest. Letterlijk. Ik sta nog steeds versteld hoe de Man dat gevaarte in mijn postzegel van een keukentje heeft weten te proppen. Maar hij staat en hij staat stoer! Ben er zo happy mee. Toen kwam de vraag wat zal er ik als eerste in gaan maken. En ik wist het niet. Kwestie van teveel keus. En wat werd het nou? 2 saucijzenbroodjes opwarmen die mijn ouders mee hadden genomen toen ze langs kwamen om ‘m te bekijken! haha. Maar dat telde natuurlijk niet. Eigenlijk wilde ik gelijk aan de slag met het boek van Paul Hollywood wat ik even daarvoor had gekregen. Ik ben nog helemaal niet ervaren op het broodbak gebied en in mijn vorige combimagnetron probeerde ik wel eens wat. Een focaccia, pizza, flammkuchen enzo. En ja het smaakte wel maar ik vond dat zo’n focaccia echt wel beter kon. Tijdens het doorbladeren van Paul Hollywood’s boek zag ik de ene aantrekkelijke foto na de ander. Ik werd met de bladzijde enthousiaster. Het leuke is ook dat hij de processen zo duidelijk uitlegt met veel stap-voor-stap foto’s waardoor een groentje als ik het gevoel krijgt dat ook wel te kunnen maken. Van alles staat erin. Zoals basisbroden, mooie taarten, croissants en zoete broodjes.En toen was daar mijn oven, daar kon het nu in ieder geval niet aan liggen…dacht ik. Ik koos voor de focaccia omdat ik die dus in het verleden al eens eerder had gemaakt en ze elke keer of te donker of gewoon niet lekker of wat dan ook uit die oven kwamen. Dus het was meer een principekwestie. Ik moest en zou een lekkere focaccia bakken. Het toeval wilde wel dat dit het enige recept was waar geen oventemperatuur bij stond. Dus na wat rond te vragen besloot ik het op 220 graden te zetten. Dat had bij anderen namelijk ook gewerkt. Nou, bij mij dus niet. Ze kwamen er echt veel te donker, zeg maar zwart, uit!! Balen want niet meer te eten. Nee, dit zou ik nog een keer gaan doen. De volgende dag maar dan 20 graden minder warm. Nou, ik heb met m’n neus voor de ruit van de oven gezeten hoor. Het zou mij niet overkomen dat ze er weer te donker uitkwamen. En het werkte, zie foto bovenaan. Helemaal happy! En hij smaakte zo goed. Zag er van binnen mooi luchtig uit, net echt! Dus nu op naar andere recepten uit zijn boek. Ik maakte het deeg met de keukenrobot omdat het een vrij nat en plakkerig deeg is. Paul adviseert het met de hand te doen vandaar dat zijn beschrijving de ‘met de hand versie’ is.
INGREDIËNTEN:
- 500 gram patentbloem, plus extra om te bestrooien
- 10 gram zout
- 10 gram instantgist
- 140 ml olijfolie, plus extra om te kneden en het af te maken
- 360 ml koud water
- fijn griesmeel om te bestrooien (evntueel)
Om af te maken:
- zeezoutvlokken
- gedroogde oregano
ZO MAAK JE HET:
- Vet een vierkante platte bak met een inhoud van 2-3 liter licht met olie in.
- doe het meel in grote mengkom. Voeg het zout aan de ene kant van de kom toe en de gist aan de andere kant. Voeg 40 ml olijolie en driekwart van het water toe en gebruik je vingers om het mengsel rond te draaien. Voeg beetje bij beetje de rest van het water toe, tot al het meel aan de zijkanten van de kom gemengd is. Misschien heb je niet al het water nodig of heb je iets meer nodig. Het deeg moet heel zacht zijn.
- Besprenkel wat van de overgebleven olijfolie over het werkblad, leg het deeg erop en kneed het eerste wat natte deeg ten minste 5-10 minuten. Dit deeg hoort nat en kleverig te zijn dus probeer geen extra bloem toe te voegen.
- Leg het deeg in de plastic bak. Bedek het met een theedoek en laat het rijzen tot het ten minste twee keer zo groot is geworden. Ongeveer een uur.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en druppel er olijfolie overheen.
- Sprenkel nog wat olie op het werkblad en strooi er wat griesmeel overheen, als je dat hebt. Leg het deeg er voorzichtig op. Sla het deeg niet terug maar behandel het voorzichtig, zodat er zo veel mogelijk lucht in het deeg blijft. Verdeel het deeg in tweeën. Rek elk stuk uit tot een plat gelijkmatig stuk en leg het op een bakplaat.
- Maak met je vingers diepe kuilen in de foccacia, duw ze tot de onderkant door. Bedruppel elke focaccia met olijfolie en strooi er wat zeezoutvlokken en oregano overheen. Bak het 15 minuten, of tot het gaar is. Klop op de onderkant van de focaccia, dat zou hol moeten klinken. Bedruppel nog met wat olijfolie en laat afkoelen op een rooster.
Nell Nijssen says
Focaccia bakken lijkt zo gemakkelijk, maar is bij mij ook al veel keren mislukt.
Deze zien er goed uit. Als het goed is, zijn ze lekker mals met een ietwat taaie buitenkant (geen elastiek natuurlijk) maar het is best een hele kunst. Misschien moesten we Antoinette nog maar eens aan de tand voelen (als we eenmaal in het vliegtuig zitten) 😉
I am Cooking with Love says
Ja, nou zeg. Het lijkt idd makkelijk. Blij te lezen dat ik niet de enige ben die ermee geworsteld heeft. 🙂
Goed plan om het aan Antoinette te vragen tijdens de vlucht. Goede afleider voor jou, zo’n focaccia-gesprekje. 🙂