Opal Pruimentaart
Heel eerlijk gezegd koop ik niet zo vaak pruimen. Maar aangezien ik de laatste tijd op diverse social media de ene pruimen foto na het andere pruimen recept voorbij zag komen ging ik toch eens kijken op de markt. Ze hadden Opal pruimen, mooie kleine en heerlijk zoete pruimen. Want ja, ik mocht er natuurlijk een proeven. Doe maar een pondje zei ik. Precies genoeg voor een Opal Pruimentaart. Een recept dat ik eerder op de site van Saveur had gezien. Ik bekeek de ingrediëntenlijst en ik bleek geen melk in huis te hebben. Heb ik namelijk nooit want ik drink het niet meer. Vroeger wel. Toen dronk ik dagelijks, in mijn eentje, zo’n anderhalf liter pak leeg. Maar op een gegeven moment merkte ik dat ik na het drinken van die melk doodmoe werd. Zo moe dat ik zelfs even moest liggen. Is natuurlijk niet normaal zo’n reactie. Maar dat weerhield me er niet van het te blijven drinken. Ik vond het gewoon te lekker. Langzaamaan heb ik het afgebouwd en nu koop ik het zelden. Alleen als ik het nodig heb in een recept. Dus geen melk in de koelkast en geen zin om naar de winkels te gaan. Griekse yoghurt, dat had ik wel in huis. Zou dat ook werken? Ik heb het gewoon gedaan en ja, het ging prima. Op het laatst moet je de pruimen met een mengsel van suiker en kaneel bestrooien maar dat vond ik zoveel suiker! Echt te veel. Dus ik heb ongeveer de helft gebruikt. Ging en smaakte net zo goed. Dus kijk zelf even hoeveel suiker je wilt gebruiken. Hieronder staat de originele hoeveelheid beschreven. Al met al was het een super lekker taartje. Hij was ook vrij vlot op. Ik zou vaker pruimen moeten kopen….Ingrediënten:
- 100 gram roomboter, plus voor beboteren van de bakvorm
- 250 gram bloem, plus voor bestuiven van de bakvorm
- 65 gram suiker, plus 2 eetlepels
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
- 6 eetlepels melk
- 1/2 theelepel vanille extract
- 1 ei
- 500 gram pruimen, door de midden gesneden en ontpit
- 1/2 theelepel kaneel
Zo maakte ik het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Beboter een bakvorm van 20 x 20 cm en bestuif met bloem.
- Roer in een ruime kom de bloem, 2 eetlepels suiker, bakpoeder en het zout door elkaar. Voeg 60 gram koude boter toe en wrijf het, samen met de bloem, tussen duim en vingers tot je een kruimelig mengsel hebt.
- Meng in een andere kom de melk, vanille extract en ei samen. Schenk dit bij het bloemmengsel en roer met een houten spatel totdat alles vermengd is.
- Vul de bakvorm met het deegmengsel en druk het aan met een lepel zodat de hele bodem bedekt is. Verdeel de pruimen over het deeg.
- Meng de rest van de suiker met het kaneel en strooi over de pruimen.
- Smelt de resterende boter in een pannetje en giet dat ook over de pruimen.
- Bak de taart 30 minuten in de oven totdat het lekker aan het bubbelen is.
- Haal uit de oven en laat een beetje afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Notes
PS: je kan natuurlijk elke pruim gebruiken voor dit recept. Net wat je lekker vindt of kan vinden in de winkel.
PSPS: Ik vond het erg veel suiker dat erover gestrooid moest worden. Daarom heb ik ongeveer de helft gebruikt. Hieronder staat de originele hoeveelheid beschreven. Je moet zelf maar kijken hoeveel je er van wilt gebruiken.
Caroline Brouwer says
Hmmm,ziet er zalig uit. Pruimentaarten zijn altijd zo lekker!
Jammer dat het al weer bijna het eind van het seizoen is van al dat heerlijke zomerfruit!
I am Cooking with Love says
Ja, heel jammer inderdaad. Daarom nog even snel deze online gezet! 🙂
willems Raymonde says
het nodige bakpoeder …. NIET VERMELD . HELPT !!!!!!!
Raymonde WILLEMS says
GRAAG HOEVEELHEID BAKPOEDER …… IS NIET VERMELD !!!!!!
I am Cooking with Love says
Beste Raymonde, je hebt helemaal gelijk. Ik heb het totaal over het hoofd gezien. Zojuist de hoeveelheid bakpoeder toegevoegd. Ik wens je nog veel bakplezier.
Groeten, Tessa