Kersenbonbons met Kirsch Zelfgemaakt
Ik weet dat mijn moeder er dol op is. En aangezien ze met kerst bij ons kwamen eten leek het mij leuk om speciaal voor haar kersenbonbons met Kirsch te maken. Dus ik aan de slag met chocolade, au bain marie, siliconenvormpjes, kersen en natuurlijk alcohol. Zoiets als dit kan je niet netjes doen. Dus voor je het weet zit alles onder de chocolade. Maar uiteindelijk heb je dan ook wat. Ik had eerst wat rondgekeken op Google over chocolade smelten en uitharden. Bij de een las ik dat je de gesmolten chocolade vooral niet in de koelkast hard moest laten worden, bij de ander juist wel. Ook over het smelten zag ik verschillende manieren. Tempereren heet dat dan. Dan smelt je chocolade au bain marie, dus in een kommetje dat boven een pan met zachtjes kokend water hangt, en breng je naar een bepaalde temperatuur. Dan doe er je nog harde chocolade bij en zorgt dat ook die massa smelt naar weer een andere temperatuur om vervolgens alles weer op te warmen. Dat kon je dan ook in de magnetron doen. Nou je snapt dat ik de makkelijkste versie heb gedaan en dat ging hartstikke goed. Ze waren een groot succes en op voor ik er erg in had. Zelfs bonuszoon vond ze lekker! 🙂 Ik had even snel met mijn telefoon een foto gemaakt van de eerste die natuurlijk geproefd moest worden en dat is bovenstaande foto geworden. Daarna waren mijn kansen verkeken.Ingrediënten:
- 400 gram chocolade (puur of melk net wat je lekker vindt)
- 1 klein potje kersen op lichte siroop
- Kirsch
- siliconen bonbonvormpjes
Zo maakte ik het:
- Giet het potje met kersen boven een zeef leeg en doe de kersen terug in het potje. Schenk er een flinke scheut Kirsch in, draai de deksel erop en schud af en toe.
- Zet een pannetje met water op het vuur en breng aan de kook. Zodra het kookt zet het vuur zacht.
- Doe 2/3 van de chocolade in stukjes in een schaaltje en zet dat op het pannetje. Zorg ervoor dat de bodem van het schaaltje het water niet raakt.
- Laat de chocolade rustig smelten en roer af en toe even door.
- Als de chocolade bijna gesmolten is maar je ziet nog wat stukjes haal je het schaaltje van de pan en zet op het aanrecht.
- Doe de resterende nog harde chocolade erbij en roer net zolang tot alles gesmolten is.
- Schenk de chocolade in de vormpjes.
- Draai je vorm boven de kom met gesmolten chocolade om en laat alles er weer uitlekken.
- Schraap met een paletmes of gewoon mes de overtollige chocolade van de vorm af.
- Zet je vormen in de koelkast en laat de chocolade hard worden. Dit kan een half uurtje of misschien iets langer duren.
- Snij per bonbonholte anderhalve kers klein. Dit zodat je niet bij de eerste hap de kers al in je mond hebt en bij de volgende hapjes niks meer.
- Vul elke holte van de vormen met de kersen en vul de rest op met chocolade.
- Mocht die niet meer zo vloeibaar zijn, zet de kom dan even terug op het pannetje.
- Tik met de vormen een paar keer goed stevig, maar voorzichtig op het aanrecht om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.
- Zet de gevulde vormen terug in de koelkast en laat hard worden.
- Druk de bonbons uit hun vorm en bewaar ze in een plastic bakje in de koelkast. Of eet ze gelijk lekker op.
* de vormpjes die ik gebruikte heb ik bij de Xenos gevonden en waren eigenlijk mini brownie vormpjes. Vandaar dat de bonbons vrij groot en vierkant waren.
* ik smolt de chocolade in gedeeltes omdat ik in eerste instantie niet wist hoeveel ik nodig had om 1 vorm te vullen.
nicolekooktNicole says
Ze lijken me heerlijk en r,edelijk makkelijk te maken. Komen op mijn to-do-list
I am Cooking with Love says
Ja, dat vond ik nou ook. Het was heel makkelijk te maken. En het resultaat is zo leuk! 🙂
jacqueline van spaandonck says
ik ga het proberen
I am Cooking with Love says
Leuk. Ben benieuwd hoe je zal vinden. Hier waren ze een succes.