Vandaag was mijn Bonus-zoon jarig. 12 jaar alweer. Het klinkt erg cliché maar de tijd gaat echt snel. Wel leuk om te zien hoe hij zich ontwikkeld!!
Eind van de middag zou hij hier komen om een hapje te eten waarna hij na het eten weer naar huis zou gaan. En aangezien hij dus de jarige job was mocht hij bepalen wat hij wilde eten. Gisteren had ik hem gebeld en gevraagd waar hij trek in had. Direct kwam hij op de zuurkool-banaanschotel. Een prima idee vond ik want ik vind ‘m zelf ook erg lekker.
Dat recept heb ik een paar jaar geleden voor het eerst gemaakt en ook toen was hij er direct weg van. Het is een recept van Annemarie Postma. Ik had haar boek ‘Het leven is perfect’ gekocht daar stond dit recept in.
Oorspronkelijk maak je het met Tivall gehakt, nep-gehakt zoals we het vroeger aan Bonos-zoon uitlegden. Hij vond het wel lekker maar vroeg bloedserieus of het ook met echt gehakt gemaakt kon worden. Ja dat was mogelijk!! 🙂 Vandaar dat het deze keer met ‘echt’ gehakt gemaakt is. De keuze is aan jullie.
Terwijl ik de lagen stond op te bouwen besefte ik dat ik vergeten was foto’s te maken!! Stom. En toen het eenmaal op m’n bord lag en ik vrolijk aan het happen was, besefte ik het me weer!! Kortom, mooie reden om het binnenkort nog een keer te maken, maar dan mèt foto’s.
Voor de liefhebbers volgt hier het recept:
- 1 pakje fijngehakt op basis van soja van Tivall (verkrijgbaar bij Albert Heijn) of 250 gram ‘gewoon’ gehakt
- 2 uien, fijngesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 chilipepertjes, fijngehakt ( ik had een halve rode peper gebruikt)
- 2 eetlepels zoete ketjap
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 1 bouillonblokje (klein maggiblokje)
- 1 zakje zuurkool
- 1 zakje aardappelpuree of eigen gemaakte
- 2 rijpe bananen (ik heb altijd iets meer nodig)
- geraspte belegen kaas
- 1 1/2 eetlepel kokosolie (van Amanprana) of olijfolie
Extra nodig: ovenschaal
Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden. Bak in 1 el kokosolie of olijfolie het tofugehakt, de ui, knoflook en de chili’s op middelmatig vuur voor ongeveer 5 minuten. Zet het vuur laag en voeg de ketjap, tomatenketchup, en het bouillonblokje toe. Smeer de ovenschaal in met kokosolie of -boter.
Schep het gehaktmengsel in de schaal. Bedek vervolgens de hele oppervlakte met plakjes banaan. Bedek de volgende laag met zuurkool, en de laag erna met aardappelpuree. Bestrooi het geheel met kaas.
Zet de schotel ongeveer 30 minuten in de oven. Dek hem het eerste kwartier af met aluminiumfolie. Haal het folie er de laatste 15 minuten af voor een lekker krokant korstje.