bananen éclairs met dulce de leche
Dulce de Leche, ik lees er veel over. Dat het zo ontzettend lekker is. Dat eenmaal gemaakt het potje zo op is. Gewoon rechtstreeks lepelend uit de pot. En dat het zo gemakkelijk te maken is. Het duurt wel even om te maken maar dan heb je ook wat. Nu kwam ik dit receptje tegen van Jamie Oliver. Ik las het zo door en dacht die ga ik proberen. Vooral het gedeelte waar je de éclairs, of wel langwerpige soesjes, moest maken vond ik erg spannend. Zou dat wel lukken in mijn niet zo super oven.
Eerst maar de dulce de leche maken want dat duurt het langst. Vele sites omschrijven hoe het moet. Zo ook die van Caroline Brouwer. Ik maakte maar 1 blikje klaar en dat is voor dit recept meer dan genoeg.
Daarna ging ik aan de slag met het deeg. Dat ging wonderwel best goed. Eenmaal in de oven zat ik de hele tijd met m’n neus, bijna, tegen het glas om te kijken of ze wel zouden opbollen. En dat deden ze!!
Daarna was het een kwestie van bouwen en smullen! Had die Bonuszoon van me toch weer mazzel want hij kwam onverwachts een hapje bij ons eten. En ‘moest’ er natuurlijk ook 1 proeven. Vond hij helemaal niet erg aan zijn glimmende ogen te zien!
Wat heb je nodig voor 6 éclairs:
- 1/2 teaspoon oploskoffie
- 50 gram donkere chocolade
- 1 banaan
- 75 gram bloem
- 2 eieren (groot) op kamertemperatuur
- 50 gram ongezouten roomboter
- 25 gram suiker
- 100 gram dulce de leche
- 100 ml slagroom
- 1/2 teaspoon poedersuiker
- zeezout
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de oploskoffie in een mok met 1 teaspoon kokend water en laat dit oplossen. Giet 125 ml water in een kleine pan en breng het aan de kook.
Snij de boter in stukjes en voeg dat aan het water toe. Zeef de bloem in een kom met een snuf zeezout.
Wanneer het water en boter mengsel begint te koken doe je alle bloem er in een keer bij en haal je de pan van het vuur.
Roer goed met een houten lepel totdat het mengsel samen komt tot een dikke deegbal.
Zet de pan even terug op het vuur en verwarm voor 30 seconden ongeveer. Roer het deeg rond in de pan. Haal de pan weer van het vuur en laat het een beetje afkoelen.
Breek de eieren in een kommetje en klop het los. Voeg ongeveer een kwart ervan aan het deeg en roer tot het opgenomen is. Voeg de rest van het ei in 3 keer toe. Elke keer nadat het eimengsel goed opgenomen is. Je eindigt dan met een glanzend deegje.
Schep het deeg in een spuitzak of zoals ik, in een plastic druk en sluitzakje en knip een hoekje van het plastic zakje af zodat je een opening van ongeveer 2 cm hebt.
Spuit 6 strepen deeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zorg ervoor dat er ongeveer 5 cm ruimte tussen zit.
Bak ze af in 20 – 25 minuten of totdat ze goudbruin en gerezen zijn.
Eenmaal gebakken verplaats je de éclairs naar een rooster waar je met een saté-pen een gaatje prikt in de uiteinden zodat de hitte kan ontsnappen.
In een klein pannetje doe je de, in kleine stukjes gesneden, chocolade samen met 75 ml water en zet op hoog vuur. Voeg de suiker toe zodra het begint te koken. Zet het vuur zo laag mogelijk en kook voor ongeveer 8 minuten of totdat je een wat dikkige glimmende saus hebt. Roer af en toe. Haal het van het vuur en laat het een beetje afkoelen.
Pel de banaan en snij in lange dunne repen. Klop de slagroom lobbig totdat je zachte pieken hebt. Roer de oploskoffie en poedersuiker erdoor.
Snij de éclairs in de lengte open als een boek. Smeer dulce de leche over de bodem, leg er plakjes banaan op en daarover heen de slagroom.
Klap de éclair dicht en schenk de warme chocoladesaus erover.
Ps: alles wat ze zeiden over Dulce de Leche is waar. Het is TE lekker!!
Caroline Brouwer says
Bedankt! En wat zien ze er prachtig uit! Ze staan al op mijn lijstje, ik ga ze zeer binnenkort maken, want ze lijken me ontzettend lekker! ;-)) En ik heb nog nooit met soezendeeg gewerkt.
I am Cooking with Love says
Dank je wel Caroline!! Ik had dat ook nog nooit gedaan. Was ook wel een beetje trots op mezelf dat het lukte!! 🙂
Maxime says
Wat een leuk recept zeg!
I am Cooking with Love says
Dank je wel Maxime!
Simone says
Ah… dat klinkt ook wel erg lekker moet ik zeggen. Heb zelf nog nooit eclairs gemaakt en laat ik nou toevallig nog dulce de leche over hebben… 😉
I am Cooking with Love says
Haha doe eens gek en maak ze. Het was niet moeilijk en jouw kennende maak je er fantastische foto’s van! Bovendien, het potje Dulce de Leche moet toch op!!