Voordat we dus de zuurkool-banaanschotel aten namen we een kommetje soep. Een soepje die ik nog nooit gemaakt had. Een paar dagen geleden zapte ik toevallig langs het programma van Jamie Oliver waarin hij door Engeland toert en allerlei lekkere echt Engelse recepten maakt.
Hij proefde toen een geroosterde pompoen-met-appel-soep. Dat vond ik lekker klinken en zocht het recept op internet op. Gevonden en vanmiddag gemaakt.
Een van mijn favoriete soepen is een pompoen-geroosterde paprika soep. Ernstig lekker maar ik wilde nu wel eens een andere pompoen versie maken.
Ik maakte hem ongeveer zo wat een beetje anders is dan Jamie’s manier:
- 1 flespompoen (ca. 1 kg)
- 3 lekkere handappels, zoals cox of braeburn
- 1 grote ui in grove stukken
- 1 of 2 verse rode Spaanse pepers
- 4 teentjes knoflook, ongepeld, platgeslagen
- olijfolie
- snufje korianderzaad
- paar takjes verse rozemarijn, alleen de naaldjes, fijngehakt
- 3 volle eetlepels pompoenpitten of gemengde zaden
- snufje zote cayennepeper
- 800 ml (biologische) groente- of kippenbouillon
- 150 ml koffieroom (ik nam 200 ml kookroom)
naar wens: eetbare bloemetjes of bloeiende kruiden, voor erbij.
Bereiden:
Verhit oven voor op 200 gr / Â gasovenstand 6
Snijd de pompoen overlangs doormidden en schraap er de pitten uit. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 2 1/2 cm en leg die in de grootste braadslede die je in huis hebt.
Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen. Doe de partjes appel samen met de ui bij de pompoen in de braadslede. Halveer de Spaanse pepers, schraap er de zaadjes uit en doe ze samen met de knoflook in de braadslede. Sprenkel er een flinke scheut olijfolie over en strooi er royaal peper en zout over, samen met een mespuntje korianderzaad en de fijngehakte rozemarijn. Hussel alles in de olie door elkaar, strooi er nog een snufje peper en zout over en zet de braadslede ca. 45 minuten in de hete oven, tot alles gaar en intens goudbruin is.
Hussel de pompoenpitten met peper en zout, olijfolie en een snufje cayennepeper door elkaar. Spreid ze uit op een bakplaat, rooster ze 10-15 minuten in de hete oven en zet ze apart.
Doe de geroosterde groenten in een grote pan en giet er wat bouillon bij. Vergeet niet de velletjes van de knoflook af te halen. Pureer en voeg beetje bij beetje de rest van de bouillon erbij. Giet de kookroom erbij en breng op smaak.
Schenk de soep in kommen en strooi er een paar geroosterde pompoenpitten op. Je kunt de kommen eventueel ook garneren met een paar eetbare bloempjes of takjes bloeiende kruiden.
De soep is vrij dik dus ik had uiteindelijk en liter bouillon gebruikt. En eerlijk gezegd vond ik dat met die pompoenpitten te veel gedoe dus dat liet ik achterwegen!
Het is een zoetige soep vanwege de appeltjes dus ik denk dat kinderen hem wel lekker zullen vinden. In dat geval is het wel handig om de Spaanse pepers weg te laten. Tenzij het bikkels zijn!!
PS: nadat ik ‘m goed geproefd had en ook de dag erna moet ik zeggen dat ik de volgende keer de pompoen eerst schil. Door het alleen te roosteren bleek de schil niet echt helemaal zacht te worden. Met als gevolg harde stukjes in de soep. En ja ik had ‘m goed gepureerd. Eind conclusie, lekker soepje maar niet een van m’n favorieten!
Els says
Dat lijkt me een heerlijke soep Tessa, pompoensoep vind ik sowieso een hele goede uitvinding:)
I am Cooking with Love says
Ja vind ik ook heerlijk om er een soepje van te maken. Zo in stukken gekookt ofzo op je bord vind ik toch wat minder.
Maar de pompoen geroosterde paprika soep blijft m’n favoriet. Zal ook nog wel een keer hier neerzetten.
'Es' (@EsFactory) says
Ja, soep is de beste uitvinding evah. Gaat ook zo goed samen met brood!
😉