• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

I am Cooking with Love

Lekker eten maakt mij blij.

  • Home
  • Recepten
    • Voorgerecht
    • Hoofdgerecht
    • Nagerecht
    • Soep
    • Erbij
    • Kipgerecht
    • Recepten
    • Groenten
    • Lunch
    • Brood
    • Drank
    • Foodblogswap
    • Lowcarb
    • Marinade
    • Ontbijt
    • Pizza
    • Salade
    • Saus
    • Slowcooker
    • Snack
    • Vegetarisch
    • Vis
    • Vleesgerecht
    • Zoet
  • Beste Beentje Voor
  • Gezien, Gedaan, Gegeten
  • Bono
  • Over Mij
  • Contact
You are here: Home / Nagerecht / Rabarberijs

Rabarberijs

14 april 2012 by I am Cooking with Love Leave a Comment

Uur van de waarheid: Rabarberijs proeven.

Ik hou van rabarber. Niet alleen van de smaak maar ook van de kleur. Binnenkant licht groenig en diep roze-rood aan de buitenkant. Ik krijg er altijd een heel ‘gezond’ gevoel bij. Van de week zag ik het liggen in de supermarkt en kreeg trek in lekker warme compote met een bolletje vanille ijs.

En eigenlijk is het zo gemaakt en ook zo simpel om te maken. Je wast de stengels, snijdt ze in stukjes. Doet alles in een pannetje met een lepel of 2 water en een berg suiker. Zacht vuurtje eronder, roeren totdat het vocht los laat. Na zo’n minuutje of 20 is het helemaal zacht.

Je kan natuurlijk behalve suiker ook honing gebruiken en evt wat vanille suiker of het merg van een vanillestokje. Heb ik allemaal niet gedaan en ook wat betreft de hoeveelheid suiker hield ik het bescheiden. Ik hou wel van een zuurtje. Plus de zoetigheid van het ijs zou er later ook nog bij komen.

Het was heerlijk.

Nu ik met rabarber in m’n achterhoofd door de site van Es aan het struinen was zag ik dat ook zij een receptje met rabarber had. En wel in ijsvorm. Dat leek me ook heerlijk en na het recept door gelezen te hebben ook niet moeilijk.

Dus hup weer naar de supermarkt nieuwe voorraad rabarber halen en aan de slag.

Wat moet je halen en wat moet je ermee doen? Hier het exacte recept van Esmée.

  • 800 gram rabarber, schoongemaakt en in stukjes
  • 350 gram suiker
  • 50 gram honing
  • 6 eidooiers, losgeklopt
  • 225 ml melk
  • 400 ml slagroom
Doe de rabarber, suiker en honing in een pan en zet het vuur op zacht.
Leg een deksel op de pan en laat de rabarber 10 minuten staan tot het wat vocht los laat.
 
Haal de deksel van de pan en zet het vuur iets hoger. Laat de rabarber pruttelen tot het op jam lijkt. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
 
Draai het vuur uit.
Pureer de rabarber met een staafmixer of in de blender.
Laat de rabarber afkoelen.
 
Doe de eierdooiers in een kom met de melk.
Klop deze goed door elkaar.
Verwarm in een pan op zacht vuur de slagroom.
 
Zodra de slagroom warm is, een soeplepel van de warme slagroom bij de melk en eierdooiers doen. Goed roeren.
 
Daarna nogmaals wat van de warme slagroom bij de melk en eidooiers.
 
Zet het vuur laag onder de pan met slagroom en giet de melk met de eierdooiers bij het restant warme slagroom. Zet nu het vuur weer iets hoger en onder voortdurend roeren het mengsel laten indikken.
 
Dit is vaak al binnen een paar minuten.
Zet dan het vuur zacht en laat het nog één minuut staan, wel blijven roeren.
 
Laat de custard ook afkoelen.
Zodra beide mengsels koud kun je ze mengen.
Zet het in de vriezer en roer af en toe door met een vork of draai er ijs van in je ijsmachine. Ik heb dus geen ijsmachine maar zo moet het ook lukken. Vanavond proeven.

Rabarberijs

rabarberijs

Rabarberijs

PAVLOVA

Maar toen had ik ineens 6 eiwitten over. De eidooiers waren voor het ijs. Wat te doen?? Pavlova. Nog nooit gemaakt maar erg lekker en altijd al eens willen proberen te maken. Dus mixen, weer een berg suiker erin. Ja, we gaan deze dagen stuiterend door het leven. En hup in de oven.

Nu moet ik wat vertellen over mijn oven. Het is een combi-magnetron en al een jaar of tig oud. En ja dat kan ik merken. Volgens mij is hij langzaam aan het overlijden. Hij doet het nog wel maar ik kan er niet op rekenen. Een tijd geleden een quiche gemaakt. Was nog drijfnat van binnen. Zo jammer. Ik wil dus heeeel graag een andere, normale oven. Even sparen. 😉

Dus met fingers crossed ging de pavlova in de oven. Na 5 kwartier eruit. Zag er goed uit, rook lekker. Proberen het bakpapiertje eraf te halen en op een schaal te leggen. Nu bleek hij toch nog wel erg zacht in het midden. Niet zo gooey als hij zou moeten zijn maar nattig. Toen heb ik ‘m maar omgedraaid, voorzichtig, en weer even terug in de oven. Een beetje improviseren dan hoor.

Na een tijdje er weer uit gehaald en het voelde al een stuk beter. ’s Avonds een punt afgesneden en hij had nog steeds wat nattige plekjes maar ach dat mocht de pret niet drukken. M’n glazuur zit er nog net op!!

puntje pavlova

Filed Under: Nagerecht, Snack, Zoet Tagged With: eiwitten, ijs, pavlova, rabarber, rabarberijs

Previous Post: « Hutspot
Next Post: Uur van de waarheid: Rabarberijs proeven. »

Reader Interactions

Geef een reactie

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Primary Sidebar

Welkom

Welkom bij I am Cooking with Love. Ik ben Tessa en hier deel ik mijn lekkerste recepten, verhalen over Bono, mijn kat en culinaire uitjes. Wil je niks missen? Abonneer je dan via een van onderstaande opties. Lees meer…

Zoek het op!

Dit is ook lekker.

Tessa

Gehakt met Sperziebonen en Hoisinsaus

Gehakt met Sperziebonen en Hoisinsaus

Linzensalade met Druiven en Feta

Linzensalade met Druiven en Feta

Katmer - Filodeeg met Pistache en Turkse Room

Katmer – Filodeeg met Pistache en Turkse Room

Romige Aspergesoep met Blauwe Geitenkaas en Spekjes

Romige Aspergesoep met Blauwe Geitenkaas en Spekjes

Geroosterde knoflook uienjam

Geroosterde knoflook uienjam

Instagram

Tessa

Warme Aardappelsalade met Spinazie, Bacon en Parmezaanse Kaas

Warme Aardappelsalade met Spinazie, Bacon en Parmezaanse Kaas

Kunst van Gemma Vermeulen

Brons

Footer

Welkom

Welkom bij I am Cooking with Love. Leuk dat je me gevonden hebt. Hopelijk zie je veel lekkers en kan ik je inspireren om de keuken in te duiken. Groetjes, Tessa Lees meer…

Recensie: Cheesecake + Recept After Eight Cheesecake
Opname voor amputatie
Ik heb een datum!
Zal ik het doen of niet doen?
Blauwe Kaasdip

My Taste

mytaste.nl
myTaste.be
Follow
my foodgawker gallery

Copyright I am Cooking with Love © 2025