Kippasteitjes met Bladerdeeg
Ik heb pas zo’n empanada knijper gekocht. Elke keer als ik weer een rondje in onze super kleine Toko liep zag ik ‘m liggen maar kocht ik ‘m niet. Op een dag toch maar gedaan. Toen lag hij lang op de bar bij m’n keuken want ja ik wilde er ‘echte’ empanada’s mee maken. Kon natuurlijk weer niet kiezen tussen al die zogenaamde authentieke recepten. Dus uiteindelijk maar deze kippasteitjes gemaakt. Die ‘echte’ empanada’s gaan ook nog een keer komen hoor. Eerst maar eens een keuze maken. Dit recept is eigenlijk voor grote bladerdeegpakketjes maar ja ik wilde ze op deze manier vullen. Dat betekende dus dat ik een hele berg pasteitjes had aan het eind van de rit. Op zich wel lekker hoor, zo’n voorraadje. Grootste gedeelte gaat toch (ongebakken) de vriezer in. Dus stel nou dat je een keer een feestje hebt dan is deze hoeveelheid ideaal. Ohja nog een tip, snij de kip in kleine blokjes. Ik dacht dat ik dat gedaan had maar zo’n vormpje is snel gevuld dus sneed ik achteraf de vulling nog wat kleiner. Echt vol moet je ze niet vullen want dan loopt tijdens het bakken de vulling eruit.Ingrediënten:
- 400 gram kipfilet, in kleine blokjes gesneden.
- 25 gram boter
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 6 plakjes ontbijtspek
- 25 gram bloem
- 2 1/2 dl kippenbouillon
- 50 gram champignons, in plakjes gesneden
- 60 ml crème fraiche
- 1 eetlepel Worcestersaus
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1/2 theelepel witte peper
- zout
- 24 plakjes bladerdeeg
- 2 eidooiers, losgeklopt
Zo maakte ik het:
- Smelt de boter in een pan en fruit de ui in circa 4 minuten lichtbruin. Voeg de knoflook toe en bak een klein minuutje mee. Schep het met een schuimspaan uit de pan en hou apart.
- Bak de plakjes ontbijtspek zachtjes uit en haal ook die uit de pan.
- In het achtergebleven vet, voeg zo nodig extra boter toe, bak je de kipstukjes goudbruin.
- Voeg de uitjes toe en verkruimel de ontbijtspekplakjes, voeg ook die toe bij de kip.
- Roer op halfhoog vuur de bloem door het kipmengsel en meng het tot de bloem goed opgenomen is.
- Schenk al roerend langzaam de bouillon toe tot het een gebonden saus is.
- Doe de tijm, worcestersaus, witte peper, zout en champignons erbij en laat het zachtjes een kwartiertje sudderen. Zonder deksel. Roer af en toe.
- Roer als laatste de crème fraiche erdoor en proef of het nog wat zout en/of peper nodig heeft.
- Laat het mengsel volledig afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Ontdooi zoveel plakjes bladerdeeg als in een keer op je bakplaat kan.
- Druk met achterkant van de empanadapers een rondje uit het deeg. Leg het plakje bladerdeeg met de plakkerige kant naar binnen op de pers.
- Schep een lepeltje vulling op het deeg en klap de pers dicht.
- Leg de pakketjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei.
- Maak met een mesje een klein gaatje bovenin het deeg zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
- Herhaal tot alle vulling op is.
- Bak ze goudbruin in ± 20 minuten.
- Ongebakken pasteitjes kun je prima invriezen.
Notes
De restjes bladerdeeg hoef je niet weg te gooien. Leg ze op een bakplaat en bestrooi met geraspte kaas en bak in ongeveer 10 minuten goudbruin.
Simones Kitchen says
Ja zo’n empanada ding!!! Hahaha, je hebt geen idee hoe vaak ik die ook al in mijn handen heb gehad en nog niet gekocht dus… Dit ziet er wel heel lekker uit dus misschien moet ik toch maar eens zo’n dingetje aanschaffen…:)
I am Cooking with Love says
Ja, en dan heb je hem en doe je zoals ik. Ligt ie maanden ergens te wachten om gebruikt te worden. Haha. Maar het is wel een handig dingetje.
Nell nijssen says
Zo’n gevuld deegflapje is altijd lekker. Hoewel ik ze vaak alleen met groenten vul. Dippen in chilisaus!
I am Cooking with Love says
Ja Nell je kan helemaal los gaan met de vullingen. Alleen groenten is ook wel een goede optie. Onthouden.
Martine says
Ik heb zo’n ding ook een jaar of 10 in een krat gehad voordat ik hem gebruikte. Maar toen bleek het dan ook wel een handig ding. Je kunt deze hapjes ook prima gebakken invriezen.
I am Cooking with Love says
Ohja? Maar wordt dat bladerdeeg dan niet nattig na ontdooien? Heb het nog nooit geprobeerd eigenlijk.
Archana says
Hai, ik maak ook heel vaak pasteitjes. IPV de kipfilet in blokjes te snijden en te pakken kan je de kipfilet eerst koken en daarna pluizen. En vervolgens de slierten kipfilet bakken met een uitje/knoflook en de rest van de mengsels.
I am Cooking with Love says
Dat is ook een goed idee. Waarschijnlijk kan je dan ook meer kip in het pasteitje krijgen omdat het geen blokjes zijn maar sliertjes. Goede tip, dank je wel.
Martine says
Nee hoor, gaat prima. Leuk hè, krijg je na zo lang toch nog antwoord. Kwam hier toevallig weer terecht.
I am Cooking with Love says
Haha, gezellig dat je weer even langs kwam. 😉