Uiensoep, er zijn tig versies te vinden. Met witte wijn of zonder, met bloem of zonder, met een stokbroodje in de soep of zonder.
Ik maak hem het liefst met witte wijn en zonder (al te veel) bloem en zonder dat stokbroodje erin. Dat eet veel te lastig. Wel veel geraspte kaas erover. Dat is een must.
Zo maak ik hem:
- 800 gram uien, gehalveerd en in dunne reepjes gesneden
- 2 liter water
- 2 vleesbouillonblokjes
- 2 kippenbouillonblokjes
- 3 eetlepels boter
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel bruine basterdsuiker
- 120 ml witte wijn
- 1/2 eetlepel gedroogde tijm of 2 takjes verse
- 1 theelepel zout
- peper
- geraspte kaas
Smelt de boter samen met de olijfolie in een pan met dikke bodem. Zo’n braadpan is ideaal. Voeg de gesneden uien toen en roer goed door. Doe de deksel op de pan en zet het vuur héél laag. Laat dit zo’n 15 minuten zachtjes garen.
Na die 15 minuten haal je de deksel van de pan en zet je het vuur hoger. Je voegt het zout en de suiker toe en laat dit al regelmatig roerende ongeveer 40 minuten bakken. Of tot dat de uien mooi goud bruin gekarameliseerd zijn. Neem hier echt de tijd voor want die goudbruine kleur zorgt voor een heerlijke smaak. Zet desnoods een krukje bij je gasfornuis en ga er lekker bij zitten. Dat doe ik tenminste wel.
Als de uien een mooi kleurtje hebben gekregen voeg je de witte wijn, de tijm en het water met de bouillonblokjes toe. Breng op smaak met peper en zout. Breng het opnieuw aan de kook, zet het vuur weer laag, en laat het heel zachtjes koken voor 30 tot 40 minuten met de deksel schuin op de pan.
Proef nog even of het wat meer zout of peper nodig heeft en schenk de soep in grote kommen en bestrooi met je favoriete geraspte kaas.
Eet smakelijk!
Gwendoly Koenhein says
Is dit voor één of meerdere personen?
Ik wil het graag maken zodat ik ongeveer 3 kopjes
Ik wil dit recept graag maken
Gwendoly Koenhein says
Sorry ik bedoelde … drie kopjes (kan vullen)..
I am Cooking with Love says
Ja hoor met gemak!! Je krijgt een pan vol heerlijke uiensoep. Hoop dat hij je zal smaken!
corrine says
Altijd goed: eten maken wat jij lekker vindt! Maar ach, toe, wil je dat broodje met gegratineerde kaas toch nog als toevoeging overwegen??
I am Cooking with Love says
Absoluut!! 🙂