Wortelpeterselie – Wortelsoep met Uitgebakken Spekjes
Dat wilde ik ook wel eens uitproberen, zo’n Streekbox. Via Twitter en Facebook las ik vaak positieve berichten erover en dat maakte mij nieuwsgierig. Afgelopen week kwam hij dan. Een grote doos vol met allerlei bekende maar ook onbekende producten erin. Er zat o.a in: de aloude aardappel, stoofpeertjes, paksoi, champignons, taugé, een heel brood, rabarbersap en nog veel meer lekkere dingen. Maar ook de voor mij onbekende Wortelpeterselie.
Daar had ik echt nog nooit van gehoord. Via Google kwam ik erachter dat het meer op een pastinaak leek dan op peterselie. Een wittige wortel zeg maar. Hij rook vrij sterk naar knolselderij. Spannend om dat te gaan proberen. Ik kon hem gaan verwerken in de voorgestelde recepten maar ik besloot er een soep van te maken.
Het werd een vrij dikkige soep want ik had er nog extra groenten in gedaan. Tja, de koelkast moet op een gegeven moment leeg. En ik moet zeggen dat de soep de volgende dag eigenlijk lekkerder was. De peper, die ik er royaal in had gedraaid, kwam toen echt goed naar voren. Wat een warm gloeiend gevoel in mijn mond gaf.
Wat zat erin de soep:
- 400 gram wortelpeterselie
- 400 gram wortel
- 2 stengels bleekselderij
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 125 gram mager rookspek
- 2 blokjes groentenbouillon
- 1 1/2 liter water
- boter / olie om in te bakken
- peper / zout
Was en schil de wortelpeterselie, wortels en bleekselderij en snij in stukjes. Snij ook de ui in stukjes.
Fruit de ui in wat boter aan. Voeg de bleekselderij en fijngehakte knoflook toe. Laat dit even zachtjes bakken. Voeg nu de wortelpeterselie en wortels toe en roer goed om totdat alle groenten bedekt zijn met de boter/olie.
Giet het water erbij met de bouillonblokjes. Breng dit aan de kook, net zo lang totdat de groenten goed zacht zijn. Dit kan even duren. Hangt er vanaf hoe dik je de stukjes wortel hebt gesneden.
Ondertussen bak je zachtjes de blokjes spek uit.
Pureer de soep met de staafmixer of in de blender. Breng op smaak met zout en lekker veel peper. Roer de uitgebakken spekjes erdoor.
Eet smakelijk.
Heb jij ook die Steekbox ontvangen? Wat hebben je er onder andere mee gemaakt? De recepten die erbij zaten of ook een eigen verzonnen iets? Vertel!
Nell Nijssen says
Heerlijk, die peterseliewortel (of wortelpeterselie). Ik zal hem altijd kopen als ik hem ergens zie. Helaas is het echt een “vergeten groente”.
I am Cooking with Love says
Ik wist niet eens dat ie überhaupt bestond! hahaha. Maar het is een lekker, goed geurend, worteltje!
Martine says
Bedacht me ineens dat jij ook hebt kennisgemaakt met de peterseliewortel! Heb net je recept gepikt… ik heb ieder jaar 1x peterseliewortel in mijn groentepakket en kijk er echt naar uit, je maakt er heerlijke soepjes mee. Volgende keer volgens jou recept ;P
I am Cooking with Love says
Hi Martine,
Wat leuk dat je volgende keer deze gaat maken. Ik vond die spekjes erin wel nodig want zonder was het een wat ‘braaf’ soepje! haha