Op het blog van Antoinette Coops zag ik dat ze een drop likeur had gemaakt genaamd Anima Nera. Oftewel Black
Soul, Zwarte Ziel. Het is een likeur dat in Italie vaak na de maaltijd gedronken wordt.
Ze schreef dat de fabriek van de familie Amarelli uit Rossano in Italie de enige is in Europa die de zoethoutwortel nog verwerkt. Sinds 1500 werkte de familie met de wortel. Maar pas sinds 1731 maken ze er laurierdrop van.
Ik kende het niet maar ja ‘drop’ is The Magic Word voor mij. Je kan het aan m’n moeder vragen!! 😉
Bovendien had ze een heerlijk uitziend fotootje van 4 smalle flesjes met een diepzwart goedje erin dus dat moest wel lekker zijn.
Even verder gelezen en het maken ervan bleek erg makkelijk. In haar recept gebruikte ze pure alcohol maar ik heb het met wodka Black Label gemaakt.
Ik zet hier zowel de ingredienten met de pure alcohol neer als mijn manier met de wodka. Je kan natuurlijk ook gelijk even op Antoinette’s blog kijken voor haar recept. Ze heeft namelijk nog veel meer lekkere recepten staan, maar dat terzijde!
- 80 gram laurierdrop in kleine stukjes
- 0,5 liter alcohol 95% of 1 fles wodka Black Label
- 0,75 liter water of 4-5 dl water
- 600 gram suiker
Koop kleine stukjes laurierdrop (tronchetti) in een doosje of zakje bij de drogist. Niet van die balken. Deze op de foto die ik heb gebruikt kan je bij bijvoorbeeld de Trekpleister kopen.
Alcohol 95% is verkrijgbaar bij bijvoorbeeld groothandel Sligro.
Maal de laurierdrop zo fijn mogelijk in de keukenmachine. Het geeft niet als je er kleine brokjes blijven. Die lossen later in de fles vanzelf op.
Breng het water aan de kook in een pan met dikke bodem. Matig het vuur, doe de suiker erbij en roer totdat alle korrels zijn opgelost. Laurierdrop erbij en zachtjes een kwartiertje koken terwijl je blijft roeren.
Laat de dropsiroop afkoelen.
Roer de alcohol door de siroop en giet in een grote fles of pot die je kan afsluiten. Minstens twee weken maar liever nog een maand lang iedere dag even schudden. Ik heb het een maand geschud en uiteindelijk toch even gefilterd voordat ik het overgoot in kleine flesjes. Achteraf gezien had dat niet echt gehoeven. Dus je zou het goedje nadat het afgekoeld is direct in de kleine flesjes kunnen gieten en die dan schudden.
Ik las ergens dat je het koud moet drinken maar op kamertemperatuur is net zo lekker.
'Es' (@EsFactory) says
En wat was hij lekker! Wel jammer dat het zo snel op is… 😀
Maar ik kan het zelf natuurlijk ook maken. 😉
Tessa says
Ja je kreeg eigenlijk een TE klein flesje van me!! Maareh ga het vooral zelf maken. Een voorraadje achter de hand is echt geen overbodige luxe!! hahaha 🙂
Italiaans koken met Antoinette says
Die van mij is op, help! Ugh ugh
I am Cooking with Love says
Omdat ik nog maar 1 flesje over heb, wat voor de helft al op is, merk ik dat ik extra zuinig ben. Stom eigenlijk want het is zo weer gemaakt. En afnemers genoeg om me heen!! haha
corrine says
Mooie foto’s! Als liefhebber van drop moet je toch ook eens dropsaus maken. Kan goed bij perentaart en ik heb ooit eens een recept gezien met dropsaus bij kabeljauw.
I am Cooking with Love says
Dank je wel!!!! Hmmm een dropsaus, dat klinkt erg goed. Heb jij niet een receptje ergens liggen? Wel een aparte combi, drop met vis! 😉 Maar ik ga er eens naar kijken. Dank voor de tip.
corrine says
ik ga eens kijken of ik een recept voor je kan vinden. Ik zei met kabeljauw, maar het was volgens mij met zalm.
I am Cooking with Love says
Leuk, dank je. Zal zelf ook rond gaan kijken. Als ik wat gevonden heb laat ik het je weten!
corrine says
Gevonden: tweede boek van Cook&Chemist. Dropsaus bij zalm. Heel simpel 50 gram stukjes zoethout in 2dl schaaldierenfond laten trekken.Opschuimen met de staafmixer (zij voegen lecithine toe om het schuimig te houden). Maar binden met wat klontjes boter gaat volgens mij ook! Beter nog: probeer het met je eigen droplikeur!. Succes!
I am Cooking with Love says
Wow, dat heb je snel gevonden??? 🙂 Ik ga het eens proberen. En ja waarom ook niet met mijn likeur. Ik heb niet zo heel veel meer maar dat is volgens mij ook niet nodig. Ik zal het denk ik voor mezelf maken. De man is niet zo van de vis. En drop…mwah. 😉
Erwin Amesz says
Beste dropliefhebbers,
Ik heb een eigen recept geprobeerd nadat mijn pruimen, nectarine en ‘Zwetschen’ likeur ontzettend lekker begint te worden en ik dus weer wat
flessen moest vullen. Drop zou het worden!!!
Men neme:
700 ml Weizenkorn (dubbelgestookte graanjenever van de Duitse Lidl, 38% à EUR 5,29)
4 zakken met villosa sallos ‘explosiv’ salmiak drop (gevuld met chilipeper) (4x 150 gram)
1 handje vol met ouderwetse ‘trekdrop’
De salmiakdrop met een hamer breken en dan met de trekdrop in een grote bokaal doen. Dan de alcohol erbij en met een staafmixer helemaal fijnmalen tot alles opgelost is.
Elke dag een paar keer schudden en de fles liggend!!!! terugleggen. Dit volhouden (weekje) totdat alles echt opgelost is.
Probeer hier maar eens vanaf te blijven. Nooit geen keelpijn en o zo lekker op de ski-piste….
Gr. Erwin
I am Cooking with Love says
Dat klinkt erg goed Erwin. Maar waar haal je die Villosa Sallos drop?
Mirjam says
Gisteravond de dropsiroop gemaakt en vanochtend de wodka erbij gedaan. Wat is dat lekker!!! Ik ga dus echt niets weggeven. Veel te lekker voor!
I am Cooking with Love says
Hahaha, goed spul hè? 😉
Wampie says
Zag dat het advies nu voor suiker 350-400 gram zou zijn bij Antoinette!!!!
I am Cooking with Love says
Oh dat wist ik niet. Als ik op de link in mijn post klik en bij Antoinette uit kom zie ik nog steeds 600 maar 350-400 maakt het ook hartstikke lekker hoor. Succes en geniet ervan.