Jaren geleden, in 2001 om precies te zijn, kocht ik het boek ‘How to be a Domestic Godess’ van Nigella Lawson. Eenmaal in huis zag ik dat het vrijwel alleen maar zoete bakgerechten waren. Daar had ik me even op verkeken want ik wist dus niet dat het alleen maar over koekjes, cakejes en taartjes ging. Een typisch gevalletje van ‘kookboekenhebberigheid’ en niet goed van te voren over de inhoud gelezen.
Maar goed, dat boek stond dus al die jaren braaf tussen m’n andere kookboeken in de boekenkast. Te wachten tot ik ‘m weer eens ter hand zou nemen. En vandaag was die dag.
Mede door Esmée die zo’n beetje dagelijks brood staat te bakken werd ik enthousiast om dat toch ook eens te proberen. Zie mijn “Pizza-poging” hier op het blog. En dat beviel me zo goed, want de pizza was gelukt, dat ik het aandurfde om nu eens iets anders te maken.
Boek erbij, bladeren. Ha, een knoflookbrood. Altijd goed. In het Engels heet het ‘Garlic and Parsley Hearthbreads’. Ik las dat er 3 knoflookbollen gebruikt moesten worden en ja, dat gaf de doorslag!! Kan niet genoeg knoflook in wat mij betreft.
Het is een soort foccacia, lekker zacht brood met heerlijke knoflook-peterselieolie.
Ik heb de ingrediënten en hoe te maken even van een ander blog over genomen want om nou alles nog een keer uit het Engels te vertalen als zij dat al gedaan hebben…..
Wat heb je nodig:
- 500 gram sterk wit broodmeel
- 1 zakje (7 gram) gist of 15 gram verse gist
- 1 eetlepel zout
- 3 – 4 dl warm water
- 5 eetlepels olijfolie
- 3 knoflookbollen
- bosje platte peterselie
Extra: olijfolie, zout
Verwarm de oven voor op 190°C (voor het roosteren van de knoflook).
Meng het broodmeel, de gist en het zout in een kom. Giet 300 ml handwarm water in een maatbeker en roer er de olijfolie door. Meng het oliemengsel met het bloemmengsel tot een zacht en stevig deeg. Gebruik eventueel meer vocht als je het nodig hebt. Kneed het deeg met de hand voor ongeveer 10 minuten of met een mixer met een deeghaak 5 minuten (of tot het deeg soepel en elastisch is). Vet een kom in met een beetje olijfolie en vorm een bal van het deeg. Leg het deeg in de kom en draai hem om zodat de bal overal bedekt is met de olie. Bedek de kom met plastic folie en laat een uur rijzen of totdat het deeg verdubbeld is.
Snij ondertussen de bovenkant van de bollen knoflook af. Besprenkel ze met wat olijfolie en pak ze in met aluminiumfolie. Zet ze 45 minuten in de oven of totdat de teentjes gaar zijn. Laat ze afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Haal de blaadjes peterselie van de takjes en doe ze in de keukenmachine. Dat er wat steeltjes bij zitten is niet erg. Hak de blaadjes fijn. Druk de knoflookteentjes uit de velletjes en voeg ze toe bij de peterselie en laat weer draaien. Schenk, al draaiende door de opening van de keukenmachine, de olijfolie om zo een vloeibare emulsie te krijgen.
Wanneer het deeg gerezen is sla je het terug en laat het zo nog 10 minuten staan. Verdeel het dan in twee stukken of maak er 1 brood van. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot twee ovaalvormige plakken en leg die naast elkaar op de bakplaat. Druk het deeg wat uit met je handen en bedek de broden met een schone theedoek. Laat nog eens 25 minuten rijzen.
Duw met je vingertoppen een hoop kuiltjes in het brood. Roer het peterselie-knoflook mengsel nog even door en verdeel het over het deeg.
Bak de broden in de oven in 20 minuten gaar. Ze zijn dan gerezen en goudbruin. Besprenkel met olijfolie en wat zout.
En dan lekker happen!!
Op de foto lijkt het alsof de bovenkant verband is maar dat is niet zo.
[slideshow]
Nell says
Ziet er heel mooi uit, deze foccacia. Lekker luchtig.
I am Cooking with Love says
Dank je Nell, en hij smaakte ook nog lekker!! ….niet geheel onbelangrijk!! 😉
'Es' (@EsFactory) says
Ik ga die ook eens maken! Ziet er heerlijk uit.
I am Cooking with Love says
Degene die erna in het boek staat Es, wil ik ook graag een keer proberen. Is met gorgonzola en pijnboompitten! Heerlijk.