Tarte Tatin van Peer met Gorgonzola
Tarte Tatin hoort eigenlijk met appel maar met peer kan ook hartstikke goed. Samen met een stukje blauwe kaas is dit echt een klassieker die bijna iedereen wel lekker zal vinden.
Ik gebruikte de milde versie van de Gorgonzola maar de pittige kan ook. Het is maar net wat je lekker vindt. Voor de peren nam ik de Doyenne du Comice peren omdat die zo’n brede body hebben. Perfect om een dikke plak van te snijden wat precies in het vormpje past. Kan je die nou niet vinden dan neem je andere peren die je in losse stukken snijdt. Leg ze ze zo in het vormpje dat het alsnog past.
Ingrediënten:
- 4 velletjes roomboter bladerdeeg
- 4 Doyenne du Comice peren
- 100 gram suiker
- 180 gram roomboter
- 150 gram Gorgonzola (Dulce)
Extra:
- 4 ronde bakvormpjes, 10 cm doorsnee met vaste bodem
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de peren en snij het kontje eraf. Snij een dikke plak van ongeveer 1 cm dik van de breedste gedeelte van de peer.
- Haal het klokhuis eruit door middel van een uitstekertje of een mesje.
- Smelt in een pannetje met dikke bodem de boter. Als het gesmolten is voeg je de suiker toe. Breng aan de kook en roer tot het een goudbruine kleur heeft.
- Ontdooi de velletjes bladerdeeg en snij een cirkel van 10 cm uit het deeg.
- Leg de plakken peer voorzichtig in de karamel en wentel om. De karamel zal door de koude peer wat gaan stollen. Hou een klein vuurtje onder het pannetje.
- Leg een plak peer in elke bakvormpje met een beetje karamel. Als het wat harder geworden is is dat niet erg. Het smelt weer in de oven.
- Leg over de peer een velletje bladerdeeg en stop de randjes goed in.
- Zet de bakvormpjes op een bakplaat, dit om eventueel overstromen en dus oven schoonmaken te voorkomen. Bak in de oven voor ongeveer 20 minuten mooi goudbruin.
- Keer voorzichtig om op een bordje. Pas op voor de hete karamel! En leg er een stuk kaas bij.
- Serveer direct. Warm het lekkerst.
De rest van de peren kan je in blokjes snijden en eventueel verwerken in een fruitsalade of gewoon zo opsnoepen.