Mini Knoflookbroodjes met Prosciutto
Zijn ze niet schattig, deze kleine knoflookbroodjes? Ze passen in 1 keer in je mond. Althans, in mijn mond. 😉 Ze zijn leuk om te serveren op een feestje of bij de BBQ. Ik weet zeker dat ze super snel op zullen gaan.
Dit recept maakt wel veel knoflookboter. Dat wat je overhoudt kan je rustig een paar weken bewaren in de koelkast. Of je vriest het in. Lekker om later op een vers stokbroodje te smeren of op een stuk vlees. Nou, je kan denk ik zelf wel bedenken waar dit allemaal lekker bij is.
Ingrediënten:
Deeg:
- 5 gram gist (gedroogde)
- 235 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 1/2 eetlepel olijfolie
- 160 ml handwarm water
Knoflookboter:
- Halve bol knoflooktenen, gepeld
- 50 ml olijfolie
- 125 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
Om te serveren:
- Zeezout
- 2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
- 12 plakjes prosciutto, in de lengte gehalveerd. Je krijgt 25 balletjes dus of 1 blijft zonder prosciutto of je haalt nog een plakje en eet daar de helft zelf van op. 😉
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Meng de bloem, gist, zout en olijfolie met elkaar in de kom van een standmixer met deeghaak. Of gebruik een handmixer met deeghaken. Giet al draaiende het water erbij en meng tot een gladdeeg. Het is een wat plakkerig deeg.
- Vet een ruime kom in met olie en leg het deeg erin. Draai het deeg rond zodat er aan alle kanten wat olie op het deeg zit. Dek af met plasticfolie en laat een uur rijzen op kamertemperatuur of tot het deeg verdubbeld is in omvang.
- Doe ondertussen de teentjes knoflook in een klein schaaltje wat geschikt is voor de oven en giet de olijfolie er over. Dek af met aluminiumfolie en zet 30 minuten in de oven.
- Meng de boter met de peterselie en breng op smaak met peper en zout.
- Haal de teentjes uit de olie en mix in het bakje van je staafmixer tot een pasta. Meng de knoflook door de boter, dek af en zet tot gebruik in de koelkast.
- Verhoog de oventemperatuur tot de hoogste stand.
- Verdeel het deeg in 25 balletjes van 15 gram en maak er een balletje van. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat ongeveer 5 cm ruimte tussen de balletjes.
- Dek de balletjes losjes af met plasticfolie en laat nogmaals rijzen tot ze ongeveer verdubbeld zijn in omvang.
- Bak ze vervolgens in 8 Ã 10 minuten af. Ze hebben nu een beetje bruine bovenkant.
- Doe in een ruime kom 2 eetlepels van de knoflookboter en meng de nog hete deegballetjes er door. Zorg dat alle balletjes boter op zich hebben. Leg de balletjes weer op de bakplaat.
- Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden en zet de bakplaat ongeveer 5 minuten terug in de oven.
- Doe ze weer in een ruime schaal en meng met 2 eetlepels peterselie en extra zout.
- Snijd elke plakje prosciutto in de lengte doormidden en wikkel om een deegballetje.
- Serveer direct want warm het lekkerst.
Ps: Je zal nog aardig wat knoflookboter overhouden. Het blijft afgedekt in de koelkast ongeveer 2 Ã 3 weken goed. Je zou het ook kunnen invriezen.
Bron: Great British Chefs