Gemarineerde champignons in aioli
Een paar jaar geleden had ik een reünie van school. Met een klein clubje meiden gingen we ons wagen aan een Tapas workshop. Lachen gieren brullen natuurlijk. Iedereen was lekker aan het koken, slokje wijn tussendoor en aan het eind van de rit het allemaal lekker opeten. Het was een super gezellige avond.
We werden 2 aan 2 verdeeld en kregen een paar recepten toegewezen. Een daarvan was gemarineerde champignons in aioli zoals op het papier stond. Die nam ik voor m’n rekening. Het was een heel simpel recept dus heel makkelijk te maken.
En nu met dit warme weer is het ideaal voor bij de borrel of bij de BBQ. Maar ik zou het ook heel goed begrijpen als je met een lepel de boel oplepelt. Ik moet me echt inhouden.
Zo maak je het:
1. Marinade:
- Witte wijn (± halve fles, ja ik wilde die wijnsmaak hebben en de champignons moeten wel een beetje zwemmen zonder dat het te waterig gaat smaken)
- 1 blaadje laurier
- 1 takje tijm
- 1 takje rozemarijn (als je geen verse kruiden in huis hebt, dan 1 el gedroogde Italiaanse kruiden oid)
- 1 ui
- Bouillonblokje procini/champignon (AH verkoopt dat iig)
- 500 gram fijne champignons
2. Aioli
Yogonaise of zoals ik deed mayonaise met (Griekse) yoghurt mengen. (Zaanse mayonaise vind ik heerlijk en is voor KH-arme eters zeer geschikt.)
(±3 eetlepels yoghurt en 2 eetlepels mayonaise. Even proeven of het niet te veel naar yoghurt of naar mayonaise smaakt. Anders wat aanpassen door iets meer van een van de 2 toe te voegen.)
- 2 teentjes knoflook (of meer naar smaak)
- 1 bosje platte peterselie
- peper & zout
Bereiden:
Verwarm de witte wijn in een grote pan.
Snijd de ui in 4 stukken en voeg toe.
Voeg het bouillonblokje toe als de wijn bijna kookt en giet er nog een flinke scheut water bij.
Laat het mengsel op laag vuur trekken.
Halveer ondertussen de champignons, laat dan de champignons zo’n 5 minuten in de wijn zachtjes meekoken.
Pers of hak intussen de knoflook fijn. Hak de peterselie fijn.
Meng de yogonaise, knoflook en peterselie.
Giet de champignons af (bewaar eventueel het vocht voor een soepje) restjes van kruiden en laurier mogen weg.
Meng de champignons met de saus en laat even intrekken.
Proef en maak af met peper en zout.
Dit is zowel lauw als koud lekker om te eten.
Ik had dus geen verse kruiden in huis vandaar de gedroogde kruiden. Nog een reden om toch echt wat potten met kruiden voor op het balkon aan te schaffen.
Een glaasje wijn erbij en wat prikkertjes om de champignons op te prikken. Stokbrood om te dopen in de aioli. Smullen.
'Es' (@EsFactory) says
Zeg, wil je niet van die lekkere dingen op je blog zetten als ik die spullen net niet in huis heb? En dan nog een lang weekend ook…
😉
Ik zag op Paul’s blog dat je ‘kennis hebt gemaakt’ met mijn moeder?
🙂
I am Cooking with Love says
Hahaha sorry Es, maar zodra de winkels open zijn moet je het echt eens proberen. Heerlijk zijn ze. Ik had ze de volgende dag uit de koelkast gehaald en smaakten nog net zo lekker, ook als ze koud zijn.
Ja leuk, dat je moeder meeleest met Paul en reageert. Ik las dat ze KH-arm eet. Dit zou ze mogen eten, mits ze de juiste mayo gebruikt. Heb dat net even aangepast in het bericht welke dan goed is.
Ik zou eigenlijk ook wat meer KH-arm moeten eten want ben door alle pillen die ik slik een paar jaar geleden ook diabeet geworden. Was minder leuk.
'Es' (@EsFactory) says
Zie net dat je hier gereageerd hebt. Ik zal ook uitkijken naar KH-arme recepten. Vind het extra leuk nu ik weet dat er meer mensen naar op zoek zijn.
I am Cooking with Love says
Nou ik zal er ook wat meer maken uit m’n KH arme kookboeken van Yvonne Lemmers. Soms denk je, dat kan niet lekker worden als je de ingrediënten lijst ziet maar als je het eenmaal proeft….smullen.
yvonne hermans says
dit lijkt me heerlijk……ik zie ons al zitten op een mooie zomeravond …buiten …de winter heeft nu lang genoeg geduurd …..gr yvonne
I am Cooking with Love says
Ik kom naast je zitten! Wit wijntje erbij??? 😉