Harissa is echt zo’n ingrediënt wat ik opeens overal las, vooral in recepten van Ottolenghi, maar nog nooit geproefd had. Ik weet dat het een Tunesische hete saus is dat vooral in Noord-Afrikaanse landen gebruikt wordt maar dat is het zo’n beetje.
Op zoek naar een goed recept kwam ik uit bij Kayotic Kitchen die een, naar mijn mening, erg lekkere versie had staan. En inderdaad, hij was heel erg lekker. Kijk vooral even op haar site voor de mooie stap-voor-stap foto’s!!
Gebruik het voor in de soep of bij vlees. Meng het met wat mayonaise en smeer het op brood. Je kan er alle kanten mee uit.
Wat heb je nodig voor dit heerlijke hete goedje:
- 6 rode Spaanse pepers
- 2 grote tenen knoflook geraspt
- 1/4 theelepel gemalen piment
- 1 theelepel karwijzaad
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel korianderzaad
- 2 theelepels tomatenpuree
- 1 theelepel witte wijnazijn
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel limoensap
- 1/2 theelepel grof zeezout
- mespunt suiker
Meng alle specerijen in een vijzel inclusief het zout en maal het zo fijn mogelijk. Hak de pepers in stukken en doe die samen met de knoflook , olie en witte wijnazijn in de keukenmachine.
Voeg een kneepje limoensap toe samen met de piment, suiker en de gemalen specerijen uit je vijzel. En als laatste de tomatenpuree. Laat de machine draaien tot je een mooie rode pasta hebt.
Ik at het als eerste met zelfgemaakte aioli, een receptje dat ook op haar site staat, en ik was verkocht. Wat ik nu voornamelijk doe is het mengen met een beetje mayonaise, dat op brood smeren met wat plakjes kaas en wat augurk. Ik vind het heerlijk.