Zelf pepernoten maken en dus géén kruidnoten.
Jullie weten het verschil tussen kruidnoten en pepernoten hè? Vrijwel alles wordt gemakshalve pepernoten genoemd maar er is wel degelijk verschil. Op de foto hierboven zie je pepernoten. Die zijn zacht van structuur, wat taaitaai-achtig. Kruidnoten zijn die harde bolletjes. Eigenlijk speculaasdeeg in balletjes vorm, even heel zwart wit gezegd.
Heel eerlijk gezegd vind ik deze het lekkerst. Dat ‘chewy-achtige’ deeg vind ik zo lekker. En ze zelf maken is zo makkelijk en smaken echt net zoals in de winkel. Misschien wel wat lekkerder. Wanneer ze net uit de oven komen en nog lauwwarm zijn vind ik ze het lekkerst maar dat is helaas van korte duur.
Bewaar ze in een luchtdichte trommel of blik anders worden ze echt veel te hard.
Maak ze a.s zaterdag op de dag dan heb je heerlijk verse pepernoten op het heerlijk avondje van Sinterklaas.
Ingrediënten:
- 125 gram bloem
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 175 gram honing
- 75 gram stroop (ik gebruikte schenkstroop)
- 1 ei
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 theelepel anijszaad (oa te koop bij de Toko)
- snuf zout
Zo maak je het:
- Meng in de kom van je mixer de honing, stroop, speculaaskruiden, anijszaad, ei en zout door elkaar.
- Zeef de bloem en bakmeel en voeg dat toe aan het stroopmengsel.
- Kneed er een deeg van. Ik gebruikte daar mijn keukenrobot voor.
- Dek het deeg af en zet het een uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verdeel het deeg in tweeën en rol om de beurt een plak uit tot 1 cm dik. Snij repen van 1 cm en vervolgens blokjes ook van 1 cm.
- Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin.