Tonnato met avocado op toast.
Op Facebook las ik net over het boek Borst Vooruit. Een boek over en door vrouwen met borstkanker. Ze willen op hun site wekelijks een lekker recept plaatsen. En de laatste die een recept heeft ingeleverd ‘nomineert’ een volgende. Zo vroeg Esmée Scholten mij of ik ook een recept wilde toevoegen. Maar natuurlijk wil ik dat. Op zoek naar een makkelijk en snel ‘klein’ receptje kwam ik deze tegen. Ik zag dat ik ‘m zelfs al gepost had maar er stond nog geen begeleidend stukje tekst bij. Dat type ik nu dus even.
Energie
Een van de ‘voorwaarden’ was dat het een recept moest zijn die niet te veel energie kost om te maken. En als iemand zuinig met zijn/haar energie om moet gaan ben ik dat wel. Ik heb dan wel geen borstkanker maar als al bijna 15 jarige hart en dubbel longgetransplanteerde merk ik dat mijn energie langzaam maar zeker achteruit gaat. Waardeloos natuurlijk maar het is nou eenmaal zo. Dus doe ik alles in etappes. Met name koken. Ik kook graag en doe het elke dag maar de laatste tijd zorg ik dat ik maaltijden al vroeg op dag maak, wanneer ik nog de meeste energie heb. Zo hoef ik het ’s avonds alleen nog maar op te warmen. Of toch een grote pan met bijvoorbeeld Chili con Carne maken waar ik de dag erna nog een keer van eten. Scheelt toch een boel. En verder veel pauzes nemen tijdens het koken. Even zitten en daarna weer door….eventueel met een lekker geroosterde boterham met tonijn en avocado! 😉
Ingrediënten:
- Blikje tonijn, 185 gram
- 1 teen knoflook
- 2 ansjovisfiletjes
- 1 eetlepel limoensap
- 80 gram mayonaise
- 1 theelepel ketjap manis
- peper en zout
- avocado
- kappertjes
- geroosterde boterham
Zo maak je het:
- Laat het blikje tonijn uitlekken en doe de tonijn in het bakje van je staafmixer of keukenmachine. Of in een hoge kom waar je later met de staafmixer alles fijn mixt.
- Voeg de knoflook, ansjovisfilet, limoensap, mayonaise en ketjap manis toen en mix alles fijn.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Toast ondertussen een of meer boterhammen. Halveer de avocado en snij met een mes reepjes in het vruchtvlees. Schep met een lepel het er voorzichtig uit.
- Besmeer een geroosterde boterham met het tonijnmengsel en beleg met plakjes avocado en kappertjes. Draai er zo nodig nog wat verse peper over.