Red Velvet Crinkle Koekjes
Het is Valentijnsdag zoals je waarschijnlijk al weet. Van alle kanten wordt je doodgegooid met alles wat roze, rood of met hartjes te maken heeft. Heel eerlijk gezegd doen wij niet aan Valentijnsdag. We zeggen elke dag al tegen elkaar dat we van elkaar houden. ♥ Maar toch vond ik het leuk om nu eens koekjes te maken die wel passen bij deze dag van de liefde. Rode koekjes. In Amerika zie je die best veel en worden dan ook steevast ‘Red Velvet’ genoemd. Dat geldt voor koekjes, cupcakes of brownies als het maar rood is en fluweelachtig lijkt. Bovendien had ik nog nooit met kleurstof iets gebakken dus dat leek me ook wel een uitdaging. Een tijd geleden had ik al eens Chocolate Crinkle Cookies gemaakt die, logischerwijs, bruin waren. In deze rode zit ook cacaopoeder en dat proef je ook maar daar zie je dus niets van. Tijdens het maken van het beslag zal je merken dat tegen het eind het steeds zwaarder voor je mixer gaat worden om er doorheen te komen. Dan zou je eventueel over kunnen stappen om met de hand alles door elkaar te mengen. Tussen het bakken door zette ik de kom steeds terug in de koelkast. Zo bleef het deeg lekker stevig en kon je er makkelijker balletjes van draaien. Het worden er een boel met deze hoeveelheid maar dan zit je in ieder geval voor deze dag gebeiteld!Ingrediënten:
- 375 gram bloem
- 30 gram cacaopoeder
- 2 theelepels bakpoeder
- 1/4 theelepel bicarbonaat / baking soda
- 3/4 theelepel zout
- 170 gram zachte boter (niet gesmolten)
- 250 gram suiker
- 3 eieren
- 1 eetlepel melk of karnemelk
- 1 1/2 theelepel vanille extract
- 2 theelepels citroensap
- 2 flinke theelepels rode kleurstof (ik gebruikte vloeibare pasta vanWilton . Te koop bij Jamin)
- 250 gram poedersuiker
Zo maakte ik het:
- Meng in een kom de bloem, cacaopoeder, bakpoeder, baking soda en zout met elkaar.
- Mix in een grotere kom de boter en suiker tot het bleek en wat schuimend is. Voeg 1 voor 1 de eieren toe.
- Voeg de melk, vanille extract, citroensap en rode kleurstof toe. Schep voorzichtig beetje bij beetje de droge ingrediënten toe tot alles goed vermengd is. Je mixer zal op een gegeven moment het zwaar krijgen. Of je gaat rustig aan door of vermengd de rest met de hand.
- Dek het deeg af met plasticfolie en zet het 2 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Heb je meerdere bakplaten, bekleed die dan ook.
- Schep een flinke eetlepel deeg uit de bak en draai er ballen van. Haal de ballen door de poedersuiker en leg ze op de bakplaat. Druk ze een klein beetje plat.
- Zorg dat er genoeg ruimte zit tussen elk koekje want ze lopen uit.
- Bak ze tussen de 13 en 15 minuten gaar. Laat ze een paar minuten rusten op de bakplaat en verplaats ze vervolgens naar een rek waar ze verder af kunnen koelen.
- Bewaar ze in een luchtdichte trommel.
Miss Happinez says
Dat ziet er echt heerlijk uit!
I am Cooking with Love says
Dank je wel!! 🙂
Lise says
Ik zou ze graag maken om uit te delen voor mijn dochter’s verjaardag, hoeveel stuks kan je er met deze hoeveelheid ongeveer maken?
I am Cooking with Love says
Hallo Lise, nou je haalt er zeker een stuk of 30 uit. Maar als je ze iets kleiner maakt natuurlijk nog meer. Het is een vrij groot recept. Succes met bakken en alvast gefeliciteerd met de verjaardag van je dochter.
M.O says
Ik ben ze nu aan het maken ! Zien er heerlijk uit.
Ik laat weten hoe ze smaken ! Bedankt voor het recept