Mini Gevulde Speculaas Koekjes
Eigenlijk was het plan om gewone speculaasjes te bakken. Had speciaal er speculaasplankjes voor gekocht. Hartstikke leuk. Helaas werden ze niet zo mooi. Je zag het patroon haast niet op het koekje. En dat maakt het nou echt een speculaasje anders is het gewoon een koekje met speculaassmaak. Ik was lichtelijk teleurgesteld en ik had nog een bonk deeg over. Toen bedacht ik me met de rest van het deeg deze mini gevulde speculaas koekjes te maken. Nou die waren een succes, in no time op! Het hapt zo lekker weg. Of in 1 grote hap of netjes in 2 hapjes. Helaas moet ik bekennen dat ik door m’n enthousiasme er helemaal niet dacht om zelf spijs te maken. Ik was de volgende dag namelijk naar de winkel gerend om daar zo’n kant en klaar pak amandelspijs te kopen. Later kreeg ik op Facebook verontwaardigde opmerkingen dat ik dat niet eens zelf gemaakt had want het was zooo makkelijk. Ok, ok, ik ga het nu ook een keer zelf maken, beloofd. Vraag me niet hoeveel koekjes je uit het deeg haalt want ik had dus al een gedeelte gebruikt voor speculaasjes. In ieder geval meer dan 24 stuks want zoveel kreeg ik uit de rest van het deeg. Mocht je nou ook zo’n pakje amandelspijs halen, daar hou je echt veel van over. Dat zou je later eventueel kunnen gebruiken voor een amandelstaaf ofzo. Heb daar helaas geen recept van. Google heeft er een boel. 😉Ingrediënten:
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 flinke eetlepel speculaaskruiden
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 1/2 theelepel zout
- 100 gram harde boter
- 25 gram amandelen, gehakt of schaafsel wat ik gebruikte
- 1 eidooier
- 1-2 eetlepels melk, zo nodig
- Amandelspijs
- Garneer amandelen
- 1 ei, losgeklopt
Zo maakte ik het:
- Zeef de zelfrijzend bakmeel, speculaaskruiden, basterdsuiker en zout in een grote kom.
- Voeg de koude boter toe en snij met 2 messen tot je je kleine kruimels krijgt.
- Dan kan de eidooier erbij en de amandelen.
- Kneed het tot een mooie zachte bal. Mocht het nou te kruimelig blijven voeg dan eerst 1 eetlepel melk toe en kijk of dat voldoende is.
- Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een uur tot een nacht in de koelkast. Zo kunnen de smaken goed intrekken.
- Vet je minimuffin vorm in met boter of bakspray.
- Neem een flink stuk deeg en rol het met een deegroller tot een dunne plak. Ik vond het handiger om met kleine stukken deeg te werken dan die hele bol tot een plak te rollen.
- Steek rondjes uit het deeg net iets groter dan de holte van de muffinvorm. Ik gebruikte daar een borrelglaasje voor.
- Vul elke holte met een plakje deeg. Snij een reep van het amandelspijs en verdeel dat in vier stukjes. Kneed elk stukje tot een plat rondje dat in de holte op het deeg past.
- Steek nu iets kleinere plakjes deeg uit als dekseltje. Druk het aan zodat het deeg goed gesloten is.
- Leg op elk koekje een halve amandel en bestrijk met een losgeklopt ei.
- Bak ze in een op 160 graden voorverwamde oven in ongeveer 15 – 20 minuten af.
- Laat ze even in de vorm afkoelen waarna je ze op een rooster volledig laat afkoelen.
Simone says
Lekker! Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook nog niet eerder zelf amandelspijs heb gemaakt… Te lui he.. 😉 Haha… Maar misschien moet ik me er ook eens aan gaan wagen of misschien ook gewoon maar niet. Dit lijkt me lekker. Het is er weer de tijd van het jaar voor!
I am Cooking with Love says
Ik ga het binnenkort toch echt zelf maken want ik wil met deze koekjes op het Anti Pakjes Matinee gaan staan. En ja dan kan ik echt niet met een pakje van Dr. Oetker aan komen natuurlijk. 😉
Het is wachten op bevestiging en dan ga ik het maken. Kan het lekker rijpen.
detailsjuliette says
Wat grappig, ik heb laatst ook die plankjes gekocht en, ook al zagen ze er voor dat ze de oven in gingen nog goed uit, waren de lijnen daarna niet meer te zien en de kleur van de speculaasjes was ook niet echt goudbruin te noemen. Jammer, ik heb ze toch opgegeten en ze warne lekker, maar had liever deze lekkere gevulde speculaasjes gemaakt.
I am Cooking with Love says
Jammer hè, dat die plankjes geen mooie speculaasjes maken. Vond ik echt jammer. Maar ja toen had ik dus nog een bonk deeg over. 😉
Maak gewoon over een tijdje weer een portie deeg en dan deze lekker gevulde koekjes. Echt te lekker en te snel op ook. haha.
simkookt says
Ze zien er geweldig uit, ik moet je bekennen amandelspijs heb ik ook nog nooit gemaakt. Het wordt hoog tijd 🙂
I am Cooking with Love says
Dank je Simone. Ik heb nu voor het antipakjesavond matinee natuurlijk wel even zelf amandelspijs gemaakt. 😉 Staat nu in de koelkast te rijpen. Kom je 1 december even langs?
Koken met Karin says
Wat zien die er geweldig uit, om in te bijten! Tot ziens op 1 december!
I am Cooking with Love says
Dank je wel Karin. Dat waren en zijn ze ook. Dat zal je zondag zelf wel ervaren!
Vera says
Wat een leuk idee! Ik heb je recept gepint en ga het ook uitproberen, maar misschien wordt het pas volgend jaar – het wordt nu bijna weer tijd voor kerstkoekjes 🙂
Voor speculaasjes: hier is hoe ik ze maak, ze worden mooi: http://www.growntocook.com/?p=313
I am Cooking with Love says
Leuk dat je ze gaat uitproberen, ook al zal dat waarschijnlijk pas volgend jaar zijn! 😉
Wat een mooi blog heb je. Die foto’s van je speculaasjes-post zijn mooi. Ik denk dat je een goed speculaasje pas krijgt met een goede mal. Die van mij waren te ‘nieuw’. Nog erg ruw dat hout. Ik ga ook nu mijn ogen open houden als ik eens op rommelmarkten ben. En dan ook volgend jaar weer een poging wagen, want het is wel erg leuk om zelf je speculaasje te maken hè? 😉
Mirjam says
Ik heb ze op 1 december bij je gekocht en ze waren heerlijk! Je blog ga ik in ieder geval morgen uitgebreid bekijken.
Groetjes,
Mirjam (van de granola)
I am Cooking with Love says
Ohh wat leuk dat je reageert. Kan ik je gelijk even zeggen dat ik echt gesmuld heb van je granola. Ik heb nog voor 1 portie over. Morgen de laatste keer dus. haha.
wbaarsma says
Na de vakantie ga ik de speculaas koekjes maken .Groetjes Willy Baarsma.
I am Cooking with Love says
Leuk. Ik vind ook dat die het hele jaar door kunnen.
Kim says
Hoi ik heb geprobeerd je koekjes te maken maar bij zijn ze ingezakt
I am Cooking with Love says
Hi Kim, wat jammer zeg. Ik weet zo 1,2,3 niet waar dat zou kunnen liggen. Was je vorm te groot of te weinig deeg in de vormpjes? Niet leuk.
Zita says
Ik heb ze pas gemaakt, maar bij mij waren ze erg hard uitgepakt….. Ken je dat probleem? Hoe kan ik dat voorkomen? Meer boter, korter in de oven? Ik hoor t graag want ik wil ze volgende week bij kookles op school maken!
I am Cooking with Love says
Hallo Zita, wat jammer dat zo hard geworden zijn. Nu zijn het vrij ‘stevige’ koekjes maar echt keihard moeten ze niet zijn. Mijn gevoel zegt dat ze iets te hard in de oven zijn gegaan. En evt iets korter in de oven. Dus eerder naar 15 dan de 20 minuten.
Wat leuk dat je ze bij de kookles wilt gaan maken. Geef jij les? Ik hoop dat ze minder hard zullen uitpakken. Heel veel succes in ieder geval.
Groetjes, Tessa
GvMaillard says
Ik was ook van de luie. Maar ik kocht m’n amandelspijs bij een echte bakker, die het dan wel zelf maakte. Dan is het toch ook #nopakjes?
BTW – misschien moet er eens een studie worden gedaan naar die vage speculaasfiguurtjes uit plankjes. Want het is een klacht die je bij veel bloggers leest. Zou het aan de plankjes liggen? Moeten die dieper/scherper gekerfd worden ofzo? Of moet het deeg wat steviger zijn dan de algemene receptuur?
Dav says
Meid ze zijn heerlijk, heb ze vandaag gemaakt. Zalig een beetje Nederland in Zweden. Dank je wel voor je recept.
I am Cooking with Love says
Wat leuk dat je ze gemaakt hebt en zo een klein beetje van ’thuis’ hebt kunnen creëren.
Vivian Cox says
Heb ze gevuld met speculoospasta en tip deeg in cup cake papiertje gedaan… Voor ze gemakkelijk eruit te krijgen…. En lang genoeg en goed af laten koelen
I am Cooking with Love says
Wat een lekker idee die speculoospasta.
Monique says
Wat moet ik doen als het deeg te nat is en ik het niet kan uitrollen?
I am Cooking with Love says
Hi Monique, evt een beetje bloem erover strooien. En probeer het anders tussen 2 vellen bakpapier uit te rollen. Hoop dat het helpt. Succes.