Millionaire Shortbread
Ik had ooit eens eerder deze giga koeken gemaakt maar, kritisch als ik was en ben, nooit gepost want ik was niet tevreden over de foto’s. Bovendien waren ze te snel op om er ook maar iets mee te doen. Nu kwam ik het recept weer tegen en ik waagde weer een poging. Met deze foto moest ik het maar doen. 😉
Maar goed, het zijn super lekkere maar ook super machtige happen. Ik sneed het in 16 stukken waarna ik, als ik 1 zo’n vierkantje nam, het nogmaals in 4-en sneed. Kleinere hapjes eet lekkerder bovendien lijkt het alsof je meer hebt! Ja, ik hou mezelf graag voor de gek wat dit soort dingen betreft.
Natuurlijk krijgen wij, de Man en ik, zo’n bak niet op. Nou ja, laat de Man het maar niet horen want die zal zich geroepen voelen om het tegendeel te bewijzen. Dus hield ik een paar stukken achter en de rest ging mee naar zijn werk. Voor zijn collega’s. Vinden ze vast niet erg was mijn redenering. En dat bleek ook zo. De bak ging schoon op en velen reageerden positief en vroegen om het recept.
Nou, hier is het dan. Heel makkelijk om te maken en daarna heerlijk genieten met een kopje thee of koffie erbij.
Ingrediënten:
Voor de shortbread bodem:
- 100 gram boter, plus extra om de bakvorm mee in te vetten
- 175 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram suiker
Voor de bovenlaag:
- 200 gram suiker
- 1/2 theelepel zeezout
- 4 eetlepels golden syrup (deze is oa bij de Jumbo te koop) kan je het niet vinden gebruik dan honing
- 200 gram boter
- 1 blikje Friesche Vlag gecondenseerde melk
- 200 gram chocolade, melk of puur net waar je zin in hebt. Grof gehakt
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakvorm van 20 x 20 cm in en bekleed het met bakpapier. Laat het papier overhangen om het later makkelijker uit de vorm te halen.
- In een ruime kom doe je de boter en zelfrijzend bakmeel en met je vingers wrijf je het tot fijne kruimels. Meng vervolgens de suiker er door.
- Doe het mengsel in de bakvorm en druk het goed aan.
- Bak het voor 10 minuten in de oven tot het een heel licht bruine kleur heeft.
- Haal de bakvorm uit de oven maar laat de oven aan.
- Meng ondertussen in een steelpan de suiker, zout, golden syrup, boter en gecondenseerde melk met elkaar en laat smelten.
- Breng het aan de kook en laat het op een middelhoog vuur al roerend een caramel / toffee kleur krijgen. Dit duurt even, ongeveer een 15 minuten. Blijf roeren om te voorkomen dat het aankoekt aan de bodem.
- Schenk de caramel over de shortbread bodem en zet de bakvorm terug in de oven voor 6 – 8 minuten.
- Laat het vervolgens compleet afkoelen.
- Eenmaal afgekoeld zet je een kom op een pannetje met water. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Smelt hierin de chocolade en giet het vervolgens over de afgekoelde caramel.
- Laat de chocolade afkoelen en snij het in stukken.
Bron: Donal Skehan