Kletskoppen met venkel en sinaasappel
Lang, lang geleden mocht ik een tijdje op de woonboot van mijn oom en tante passen. Zij gingen op vakantie en ik vond het heerlijk om gedurende die tijd op hun woonboot te verblijven. Hij lag, en ligt nog steeds, aan de Amstel wat een heerlijke lokatie is. Ze hadden zelfs een tuin. En om mijzelf te vermaken bedacht ik dat het leuk was om kletskoppen te maken. Een van mijn favoriete koekjes. Dus ik aan de slag. Deegje maken, op de bakplaat en hup de oven in. Hoe werkt die oven eigenlijk? Nou, ik kreeg ‘m aan en op de juiste temperatuur. Ik weet niet wat ik ondertussen aan het doen was maar ineens stond de hele keuken blauw!! Dikke rookwolken kwamen uit de oven en mijn kletskoppen waren ernstig verbrand!
Ramen open, veel wapperen en balen dat ze mislukt waren. Daarna nooit meer geprobeerd. Tot nu. Deze keer ging het goed wat betreft het niet laten verbranden maar ik was weer eens eigenwijs. Ja, dat geef ik gelijk toe. Dat kan ik namelijk zijn. Er stond in het recept om het deeg/beslag (ja hoe noem je het?) te verdelen over 2 bakplaten en die halverwege te verwisselen. Nee, dacht ik, dat kan best op 1 bakplaat. Ik heb immers een brede oven, moet lukken. Zie hieronder voor het resultaat! 😉
Ze plakten allemaal aan elkaar vast. Nou ja goed, geen man overboord want waar het komt is het toch donker zou de Man zeggen. Eenmaal afgekoeld kon ik ze makkelijk breken. En ze smaakten net zo lekker.
Ingrediënten:
- 40 gram amandelschaafsel
- 3/4 theelepel anijs- of venkelzaad
- 50 gram boter
- 60 gram suiker
- 3 eetlepels honing
- 1/2 theelepel zout
- 35 gram bloem
- 1 eetlepel rasp van een sinaasappel
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Met 1 rek in het midden van de oven een 2e rek daaronder.
- Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
- Maal in een keukenmachine, ik gebruikte het bakje met messen van mijn staafmixer, het amandelschaafsel met het anijs- of venkelzaad tot een grof korrelig geheel.
- Doe het amandelmengsel in een steelpannetje en voeg daarbij de boter, suiker, honing en zout toe.
- Smelt de boter roer alles goed door elkaar. Laat het een minuutje koken.
- Haal de pan van het vuur en roer de bloem en sinaasappelrasp er door.
- Nu moet je een beetje snel werken anders koelt het te snel af en wordt het hard.
- Schep een theelepel beslag op de bakplaat maar er laat 5 cm ruimte tussen. Ze lopen dus uit zoals je hierboven kon zien.
- Bak ze tot ze mooi goudbruin zijn, 6-8 minuten. Verwissel halverwege de bakplaten met elkaar.
- Laat afkoelen op de bakplaat waarna je de koekjes met een paletmes van het bakpapier afhaalt.
Liz says
Wat een lekkere ‘ouderwetse’ koekjes! Ze lijken me heerlijk! En wat grappig dat je er venkel en sinaasappel bij hebt gevoegd. Dit maakt het toch nét weer even anders 😉
I am Cooking with Love says
Dank je Liz. Ze hadden een hoog door-eet-gehalte. Of te wel, ze zijn al op! haha