Dulce de Leche Zelf Maken
Wederom bijna geen recept te noemen maar eerder een bereidingswijze. Hoe maak je zelf Dulce de Leche. Een super zoete caramelachtige pasta. Oorspronkelijk uit Zuid-Amerika waar ze het gebruiken op brood of in taarten of met een bolletje ijs. Je kan er alle kanten mee op. Je zou het ook met een theelepeltje op kunnen lepelen maar dan garandeer ik je dat ernstig misselijk wordt!
Je hebt hiervoor nodig blikjes gecondenseerde melk. Friesche Vlag en Nestlé verkopen oa deze blikjes. Je kan ze vinden bij de koffiemelk in de supermarkt. Of ze liggen bij de Aziatische producten. Een Toko verkoopt het ook.
In een pan met water kook je de blikjes in 3 uur tot een mooie goudbruine caramelpasta. Ik gebruik daarvoor altijd mijn aspergepan. Die is mooi hoog zodat het blikje goed onderwater blijft. Bovendien heb je minder water nodig en hoef je niet elk half uur à uur te checken of er nog genoeg water in zit. De blikjes moeten namelijk onderwater staan gedurende het hele kookproces om eventuele ontploffing, ja ontploffing, te voorkomen. Je zou zelfs je slowcooker, als je die hebt, kunnen gebruiken. Maar op die manier heb ik het nog nooit geprobeerd.
Als je slim bent kook je meerdere blikjes tegelijkertijd. Die kan je lang bewaren.
Wil je de dulce de leche wat vloeibaarder krijgen voordat je het gaat verwerken dan kan je het in een pannetje met 2 eetlepels melk heel zachtjes verwarmen. Blijf goed roeren.
En als het dan klaar is kan je het gebruiken voor bijvoorbeeld deze Bananen élcairs met Dulce Leche of voor overheerlijke brownies met Dulce de Leche als vulling.
Ingrediënten:
- blikje gecondenseerde melk
- pan met water
Zo maak je het:
- Vul de pan met water.
- Haal het etiket van het blikje af en zet het blikje in de pan met water.
- Breng aan de kook en laat met deksel op de pan 3 uur zachtjes koken.
- Check regelmatig of het blikje nog onder water staat en schenk zo nodig extra water bij.
- Is de tijd voorbij, laat de blikjes dan geheel afkoelen voordat je ermee verder aan de slag gaat.
Judith - myfoodblog.nl says
Heeeerlijk! Mijn vader nam het vroeger altijd mee als ‘ie op zakenreis naar Zuid-Amerika ging. Helaas gaat hij daar niet meer zo vaak naartoe. Toch maar eens zelf maken 🙂
Lucie says
Je laat het blik dus dicht?
I am Cooking with Love says
Ja Lucie, je zet het blikje dicht in het water.
I am Cooking with Love says
Ja joh, het is zo lekker. Gewoon doen. 🙂
Maaike says
Dit lijkt me echt heerlijk. Staat al een tijdje op m’n lijst om te maken.
Desiree says
als vulling in millionair’s shortbread…heerlijk!
I am Cooking with Love says
Jaaa, ook een goed idee.
Angelique kookt says
Ik haal de gecondenseerde melk uit het blik, giet het in een ovenschaal, dek dit af met folie en zet de ovenschaal in een braadslee die je vult met water halverwege de ovenschaal. In de oven zetten, af en toe bijvullen met water. Als de melk gecaramiseerd is ff doorroeren en klaar. Een veel veilgere manier met hetzelfde resultaat.
I am Cooking with Love says
Ja, zo kan het ook inderdaad. Moet ik een volgende keer eens doen. 🙂
Mirjam says
Ik had een paar maanden geleden een blikje dulce de leche gemaakt en nu ik het open heb gemaakt zitten er allemaal stukjes suiker in. Heb ik het dan te lang bewaard of te lang laten koken?
Smaakt wel heerlijk trouwens!
I am Cooking with Love says
Te lang bewaard. Had ik pas ook. Maakte blikje open en het was gekristalliseerd. Kleine stukjes suiker zat erin. Wist ik ook niet dat dat kon hoor. Volgende keer moet ik het sneller gebruiken.
Mirjam says
Dank je!
Sanne says
Moet je ze af laten koelen in het water? Of na het koken heet uit het water halen en uit het water af laten koelen (vraag ik ivm het ontploffingsgevaar..?)
I am Cooking with Love says
Hi Sanne, ik haal ze er gewoon uit en laat ze bijvoorbeeld op het aanrecht afkoelen. En ze zijn bij mij nog nooit ontploft…gelukkig! haha. Maar als het je geen fijn gevoel geeft laat je ze gewoon in de pan/water afkoelen. Groetjes, Tessa