Recensie Grip op Koolhydraten – Vissalade met Sperzieboontjes
Yvonne Lemmers die al eerder 3 succesvolle boeken schreef over de koolhydraatberperkte eetmethode, Grip op Koolhydraten, heeft een 4e boek uitgebracht. Een boek waarin alles over deze manier van eten nogmaals uitgebreid besproken en uitgelegd wordt. Hoe het koolhydratenuurtje ook alweer werkt en hoe je je bord ‘in moet delen’. Welke producten groen, oranje of rood zijn. Het boek heeft vele voorbeeldmenu’s en nog meer super lekkere recepten. Allemaal op de juiste kleur.
Het boek begint met de inleiding waarin je kunt testen of je verslaafd bent aan koolhydraten. Waarin in het kort uitgelegd wordt hoe en waarom je koolhydraatbeperkt moet eten. Wat het verschil is tussen een vetarm dieet en Grip op Koolhydraten.
Daarna komt het hoofdstuk: Gok-Fase 1. Hierin lees je hoe je dag er wat betreft maaltijden uit gaat zien. Je eet 3 hoofdmaaltijden waarvan er 2 koolhydraatarm zijn (GOK-groen) en 1 koolhydratenuur (GOK-oranje). In dat koolhydratenuur eet je gedurende maximaal 1 uur koolhydraatrijke producten van de oranje lijst. Welke producten groen of oranje zijn staan uitgebreid opgesomd. Ook staat vermeld waaruit je maaltijd het beste uit kan bestaan. Welke combinaties je kan maken.
In het hoofdstuk Gok-Fase 2 staan richtlijnen vermeld hoe je op gewicht kan blijven.
Daarna volgen 2 hoofdstukken: Groene lijst en Oranje lijst. Op de Groene lijst staan producten die je de hele dag kan eten. Je hebt door het eten van deze producten minder trek tussen de maaltijden door. Producten die niet op de lijst staan zijn meestal koolhydraatrijk en dus op de Oranje lijst. Dat mag je alleen eten tijdens je dagelijkse koolhydratenuurtje. Dan is er ook nog een rode lijst en daarop staan producten die je moet zien te vermijden. Zoals Aspartaam, kunstmatige zoetstoffen, smaakversterkers en geharde plantaardige vetten of te wel transvetten.
Vervolgens staan er heel veel dagmenu’s in wat je als richtlijn aan kan houden. De menu’s zijn ingedeeld op ‘Snel en Simpel’, ‘Meer Tijd’, ‘Geen Vlees’, ‘Zonder Kaas’, ‘Broodmaaltijden als Koolhydratenuur’, ‘Vasten op zijn Tijd en GOK-Balansdagen’.
Daarna volgen een heleboel recepten. Véél groene recepten en een aantal oranje recepten. Alle recepten zijn voor 2 personen.
Vissalade met Sperzieboontjes
In haar eerste boek stond het recept voor een vissalade waar Yonne over schreef dat ze daar veel kilo’s mee verloren heeft. Sinds ik het gemaakt heb is het een regelmatig terugkerende salade die ik voor mezelf als lunch maak. Je kan verse vis en verse sperzieboontjes gebruiken maar ik neem altijd tonijn uit blik en ook een klein blikje gekookte sperzieboontjes. Scheelt in tijd en Yvonne gaf ook aan dat je dat als alternatief kan gebruiken. In het huidige boek staat natuurlijk dit recept ook en met een super mooie foto. Ik ging me deze keer niet branden aan een eigengemaakte foto en heb dus gebruik gemaakt van de foto uit het boek. 😉
Ingrediënten:
- 200 gram sperziebonen (vers gekookt of uit potje/blikje)
- 200 gram vis (makreel, tonijn, zalm, vers of uit blikje)
- 4 eetlepels zoetzure paprikasalade of verse paprika, fijngesneden
- 2 volle eetlepels mayonaise
- 1 theelepel mosterd
- peper en zout
Zo maak je het:
- Kook de sperzieboontjes in ongeveer 3 à 4 minuten beetgaar en spoel af onder koud water.
- Doe de boontjes, vis en paprikasalade in een schaal en meng door elkaar.
- Meng de mayonaise met de mosterd, peper en zout schep door de salade.
Uitgever: Kosmos Uitgeverij