• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

I am Cooking with Love

Lekker eten maakt mij blij.

  • Home
  • Recepten
    • Voorgerecht
    • Hoofdgerecht
    • Nagerecht
    • Soep
    • Erbij
    • Kipgerecht
    • Recepten
    • Groenten
    • Lunch
    • Brood
    • Drank
    • Foodblogswap
    • Lowcarb
    • Marinade
    • Ontbijt
    • Pizza
    • Salade
    • Saus
    • Slowcooker
    • Snack
    • Vegetarisch
    • Vis
    • Vleesgerecht
    • Zoet
  • Beste Beentje Voor
  • Gezien, Gedaan, Gegeten
  • Bono
  • Over Mij
  • Contact
You are here: Home / Soep / Ramen met Champignons

Ramen met Champignons

25 juli 2016 by I am Cooking with Love

Ramen met Champignons

Ramen met Champignons

De Food Blog Challenge is er weer en deze keer besloten de dames PJ en Vanessa om Ramen te maken. Ramen is een Japanse noodle soep. Hoewel velen zeggen dat het oorspronkelijk uit China komt. Maar de Japaners hebben er hun specialiteit van gemaakt. Er zijn echt een heleboel versies en de mijne is verre van authentiek maar wel erg smaakvol. De meeste bouillons zijn op basis van vlees of kip wat gecombineerd wordt met diverse ingrediënten zoals Kombu, zeewier, in de mijne of gedroogde vissoorten zoals bonito vlokken wat tonijn is. En op smaak gebracht met bijvoorbeeld miso of soja saus. En ramen zijn de noodles waar je ook weer variaties in hebt wat betreft vorm en lengtes.

In Japan eten ze deze soep altijd buitenshuis. Er zijn zelfs restaurants in Japan die alleen maar ramen verkopen. En bij de populaire tentjes staan vaak buiten rijen mensen te wachten. Echt comfort food ten top.

Het leuke aan zo’n soep is dat je hem kan maken zoals jij dat wilt. Deze keer wilde ik een vegetarische versie maar google maar eens en zie hoeveel verschillende versies er zijn. Is ook vaak streek gebonden. En mocht je nou Netflix hebben kijk dan naar de eerste ± 13 afleveringen van seizoen 1 van Mind of a Chef. Toen ik die serie keek wilde ik accuut naar Japan. Wat een heerlijkheden. Alles over Ramen in de serie.

Benieuwd naar de versies van Nombelina en Vanessa? Neem dan snel een kijkje bij hun. Kan niet anders dan overheerlijk zijn.

Ingrediënten voor 1 persoon:

Voor de Dashi:

  • 180 ml water
  • reepje Kombu van ong. 2,5 cm x 5 cm
  • 1 gedroogde shitake

Voor de soep:

  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1/4 theelepel gemberpoeder, 1 cm verse gember fijngesneden
  • 1 lenteui, witte gedeelte. Groene bewaren ter garnering
  • 2 theelepels sesamolie
  • 2 theelepels Chili Bean paste/Chilibonensaus. Deze bijvoorbeeld.
  • 2 theelepels (donkere) Miso. Ik gebruikte deze.
  • 1 eetlepel Sake
  • 2 theelepels sojasaus
  • 250 ml kokosmelk
  • 120 ml van de Dashi
  • zout en witte peper

Voor de Ramen:

  • 1 portie ramen noodles. Bijv. deze. Een zo’n bundeltjes is voor 1 persoon.
  • 1 zacht gekookt ei
  • Taugé
  • Gebakken champignons
  • Groene gedeelte van de lente ui

Zo maak je het:

  1. Schenk in een schaaltje het water en leg daarin de kombu en gedroogde shitake. Laat dit minimaal een half uur staan maar geen uren want dan wordt de kombu slijmerig.
  2. Giet het vocht met de kombu en shitake in een pannetje en breng aan de kook. Haal vlak voordat het water echt gaat koken de kombu en shitake eruit. Zet het vuur daarna uit.
  3. In een andere pannetje verhit je de sesamolie en bak daarin de knoflook en gemberpoeder of verse gember en het witte gedeelte van de lente ui.
  4. Voeg de chilipasta en miso toe onder constant roeren om aanbranden te voorkomen.
  5. Voeg de Sake toe en schraap eventuele aangekoekte stukjes los van de bodem.
  6. Daarna kan de sojasaus en kokosmelk toegevoegd worden. Blijf roeren zodat de chilipasta en miso goed oplossen.
  7. Als laatste voeg je de 120 ml dashi toe. Als het iets meer is is dat ook niet erg.
  8. Breng op smaak met zout en witte peper.
  9. Kook ondertussen de Ramen gaar en bak ongeveer een half bakje champignons bruin en gaar.
  10. Schep de noodles in een ruime kom. Giet daar de soep overheen en garneer met taugé, gebakken champignons en het groene gedeelte van de lente ui.
  11. Om zo’n zacht ei te maken breng je een pannetje met water aan de kook. Leg daar een uit de koelkast gekomen ei in en kook voor 7 minuten. Laat goed schrikken onder koud water.

ps: mocht je geen kombu kunnen vinden dan kan je ook deze zakjes gedroogde poeder gebruiken.

psps: giet over de taugé kokend water voordat je het toevoegt aan de soep. Dat doodt eventuele bacteriën.

Bron: recept aangepast van Just One Cookbook

Filed Under: Soep, Vegetarisch Tagged With: champignons, Dashi, donkere miso, knoflook, Kombu, miso, noodles, Ramen, Sake, sesamolie, Shitake, sojasaus

Previous Post: « Bagna Cauda – Italiaanse Fondue met Ansjovis
Next Post: Dineren in de Trein »

Reader Interactions

Comments

  1. Demi | DE KOOKFABRIEK says

    27 juli 2016 at 13:59

    Leuk recept! Lijkt me heerlijk!

  2. I am Cooking with Love says

    27 juli 2016 at 14:24

    Lekker slurpen hoor. Maar de miso en soja icm de kokosmelk maakt een heerlijke bouillon.

Trackbacks

  1. Ramen - Foodblog challenge #7 - CuliNessa schreef:
    25 juli 2016 om 07:01

    […] Wie maakte het nog meer? Samen met Pei Yee van Nombelina.com ging ik de challenge aan (bekijk haar recept hier), maar Tessa van I am cooking with love deed weer mee. Haar recept vind je hier. […]

Primary Sidebar

Welkom

Welkom bij I am Cooking with Love. Ik ben Tessa en hier deel ik mijn lekkerste recepten, verhalen over Bono, mijn kat en culinaire uitjes. Wil je niks missen? Abonneer je dan via een van onderstaande opties. Lees meer…

Zoek het op!

Dit is ook lekker.

Tessa

Dagje Maastricht met Food we Love

Dagje Maastricht met FoodWeLove

Gekarameliseerde Walnoten Zelf Maken

Gekarameliseerde Walnoten Zelf Maken

Valentijn Foodswap

Romige Prei, Bleekselderij Soep

Spaghetti met Salieboter, Zongedroogde Tomaatjes & Feta

Spaghetti met Salieboter, Zongedroogde Tomaatjes & Feta

Instagram

Tessa

Gekarameliseerd Ananasijs

Gekarameliseerd Ananasijs

Kunst van Gemma Vermeulen

Brons

Footer

Welkom

Welkom bij I am Cooking with Love. Leuk dat je me gevonden hebt. Hopelijk zie je veel lekkers en kan ik je inspireren om de keuken in te duiken. Groetjes, Tessa Lees meer…

Recensie: Cheesecake + Recept After Eight Cheesecake
Opname voor amputatie
Ik heb een datum!
Zal ik het doen of niet doen?
Blauwe Kaasdip

My Taste

mytaste.nl
myTaste.be
Follow
my foodgawker gallery

Copyright I am Cooking with Love © 2025