Knoflooksoep
Ik hou van knoflook. Sinds een aantal jaren ging er een licht in me op want ik ontdekte dat de teentjes knoflook die altijd tussen de olijven zit ontzettend lekker zijn. Sindsdien sorteer ik het bakje olijven wat ik wil hebben op de hoeveelheid teentjes die erin zitten. Dat zijn er altijd te weinig. Op een gegeven moment ontdekte ik dat je ook een potje met knoflookteentjes kon kopen. Gelijk gedaan maar dat doe ik niet meer. Die zijn lang niet zo lekker als bij de olijven. Geen succes dus.
Zo ben ik regelmatig op zoek naar recepten waar knoflook de hoofdrol in speelt. Tijdens dat zoeken kwam ik een knoflooksoep tegen. Even naar de ingrediëntenlijst kijken. Wat bleek er gingen maar liefst 2 teentjes knoflook in! Nou eh dat mag je geen knoflooksoep noemen toch? In deze soep zitten 3 bollen knoflook! Ja ja, 3 bollen knoflook. Heerlijk. Helaas waren het wel kleine bolletjes aangezien de supermarkten bijna nooit grote exemplaren hebben. Maar goed, knoflook is knoflook.
Laat je nu niet afschrikken door die hoeveelheid knoflook want door de teentjes eerst heel zachtjes in de olijfolie te konfijten eigenlijk, gaat het scherpe er vanaf. Het is een mild, beetje zoetig soepje geworden. Eerlijk gezegd vond ik de tijm een beetje overheersen dus daar ga ik in de toekomst denk ik een takje minder van in de soep doen. Maar dat is geheel aan jullie natuurlijk.
Eet het soepje met een lekker stuk brood of maak er croutons bij.
Bewaar de olijfolie in een flesje en gebruik het later om bijvoorbeeld mee te bakken of een dressing mee te maken. Weggooien is zonde toch?
Ingrediënten:
- 3 bollen knoflook, gepeld
- extra vergine olijfolie
- 1 liter kippenbouillon
- 100 ml witte wijn
- 4 takjes verse tijm
- 2 eetlepels bloem
- 20 gram boter
- flinke eetlepel crème fraîche, optioneel
- peper en zout
Zo maak je het:
- Doe de gepelde teentjes knoflook met 2 takjes tijm in een pannetje met dikke bodem. Vul aan met olijfolie tot de teentjes net onder staan. Zet op een zacht vuurtje en laat heel rustig lichtbruin worden. Pas op dat het niet te hard gaat en te donker wordt want dan wordt de knoflook bitter van smaak.
- Schep de teentjes uit de olie en doe in een wat ruimere pan samen met een eetlepel van de knoflookolie. Druk met een vork de teentjes fijn. Dit gaat makkelijk tegen de wand van de pan.
- Zet de pan op het vuur en laat de boter bij de knoflook smelten.
- Voeg de bloem toe en roer met een garde een minuut goed door.
- Schenk de wijn erbij en laat de alcohol in een paar minuten verdampen.
- Voeg vervolgens de kippenbouillon toe samen met de resterende 2 takjes tijm.
- Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat een kwartier pruttelen.
- Nu kun je 3 dingen doen. 1: je zeeft de knoflookstukjes uit de soep. 2: je haalt de takjes tijm eruit en pureert de soep. Of 3: je laat de stukjes knoflook gewoon in de soep zitten. Dat laatste deed ik.
- Roer eventueel een flinke lepel crème fraîche door de soep aangezien dit een heel licht gebonden soepje is. Mocht je hem wat romiger willen dan is de crème fraîche erin wel lekker.
- Proef en breng op smaak met peper en zout.